Index – Gazdaság – Rogánnak kell elosztania a maradványokat

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A kormány Rogán Antalt, a miniszterelnök kabinetfőnökét bízta meg az elmúlt években a Magyar Államkincstárnál felhalmozódott költségvetési maradványok előirányzatosításával, vagyis elosztásával – derült ki egy április 21-ei Orbán Viktor miniszterelnök által szignózott kormányrendeletből, amelyet a Hvg vett észre.

Rogánnak sietnie kell, a határidő április 23. A Kabinetiroda a kormány egyik salátaminisztériuma, ide tartozik például a kormányzati kommunikáció, a turizmus és az informatikai beszerzések is. A központi költségvetés és az államháztartás kezelése pedig alapvetően a Pénzügyminisztérium, azaz Varga Mihály miniszter hatásköre és feladata.

Ugyanebben a rendeletben szerepel egyébként a „Tihanyi Alapítvány támogatása” nevű fejezet is. A Tihanyi Alapítvány szakkollégiumi képzésre alakult, ez a fenntartója a Mathias Corvinus Collegiumnak (MCC). Az alapítvány hamar Fidesz-közelbe került. Egyik létrehozója, Tombor András az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnökségen dolgozott, később pedig azzal került a hírekbe, hogy „baráti kölcsönnel” segített Habony Árpádnak a Modern Media Group megalapításában. (Az ingyenes Lokál újságot és a 888.hu hírportált üzemeltető Modern Media Group is csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA), amelyet nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított a kormány.)

Egy április közepén benyújtott törvényjavaslat szerint az alapítvány a tulajdonába kapja az egykori Munkásőrség gellérthegyi épületét is, amely az MCC által jelenleg használt épület szomszédságában van, és eddig a külügyminisztérium Balassi Intézetének adott otthont. Emellé a Mol és a Richter 10-10 százaléknyi, hatalmas értékű részvénycsomagját is megkapja.

(Borítókép: Kovács Tamás – MTI/MTVA)