Index – Gazdaság – Mínuszba ment az olaj ára

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Tovább folytatódik az olajár esése, soha nem volt olyan alacsony az amerikai (WTI) nyersolaj hordónkénti ára, mint hétfőn. A zuhanás fő oka, hogy a koronavírus-járvány miatt bekövetkező gazdasági leállások világszerte jelentős mértékben csökkentették az olajfelhasználást.

A zuhanás mögött az alacsony kereslet, az olajcégek csökkenő likviditása, és a tárolók telítődése áll. Az amerikai könnyűolaj, a WTI májusi árfolyama magyar idő szerint fél kilencre -37 dollárra esett.

Májusra, mire életbe lép az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között létrejött megállapodás a termelés korlátozására, az amerikai olajtározók már megtelnek. A piacon szinte mindenki igyekszik megszabadulni a májusi átvételi kötelezettségektől.

Az OPEC+ tagállamok az olajtermelés 10 százalékos csökkentéséről egyeztek meg. Az Oroszország és Szaúd-Arábia közötti megegyezéshez hasonlóan napi 9,7 millió hordóval csökkentik a kitermelést.

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők együttesen májustól a tavalyi globális felhasználásnak akár ötödével csökkenthetik a világ olajtermelését. Tavaly közel napi százmillió hordó volt a világ olajfelhasználása. A termeléscsökkentésre tett ígéret pedig elérheti a napi húszmillió hordót is. A megállapodás hatálya május-júniusra érvényes.

Az amerikai WTI nyersolaj májusi szállítású kontraktusa hétfőn először hirtelen mintegy 90 százalékkal 2 dollárra csökkent hordónként, majd egy dollár alá esett, végül a jegyzés negatívba fordult. A jegyzés végül elérte a mínusz 37 dollárt is. A kontraktus közel jár a lejárathoz és viszonylag kis tételekről van már csak szó, ezért az esemény “nem rázza meg” az olajpiacot. Csupán “technikai jellegű” ármozgásról van szó elemzők szerint.

A júniusi szállítású WTI-jegyzés azonban már sokkal valósabb árszintet tükröz, európai idő szerint este nyolc órakor 16,38 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 20,93 dolláron. A WTI (júniusi jegyzése) az év eleje óta 65,6 százalékot veszített árából, az évet 61,52 dolláron kezdte, az idei legmagasabb ára 65,65 dollár volt.

A Brent júniusi jegyzése ugyanekkor 8,30 százalékkal állt alacsonyabban 25,75 dolláron. A Brent ára az év eleje óta 61 százalékkal csökkent. Az évet 66,41 dolláron kezdte és 71,75 dollár volt az idei legmagasabb ára.

(MTI/Bloomberg)

Címlapkép és borítókép: Frederic J. Brown / AFP.