Index – Gazdaság – Matolcsy: Nagy lehetőségek kapujában állunk, Parragh pedig fake news terjesztő

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar gazdaság egy “V” alakú kilábalási pályán fog mozogni – ezt mondta Matolcsy György, a jegybank elnöke, aki az MTI-nek adott pénteki interjújában. Az interjúban a jegybankelnök alaposan megdícsérte saját magát és a jegybank politikáját, a kormányét is, amelyeknek hála Magyarország jól fog kijönni a válságból. Viszont csúnyán beszólt Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, amiért az rosszakat mondott a jegybank egyik programjáról. 

A jegybankelnök szerint ugyan jelentős a bizonytalanság a világban, így nehéz pontos gazdasági prognózisokat adni a jövőre nézve, de az elmúlt években elért eredmények, a Magyar Nemzeti Bank intézkedései, illetve a kormány elmúlt napokban hozott lépései stabil alapot teremtenek arra, hogy az eddig követett 2-3 százalékpontos növekedési többletet tartani tudjuk az EU átlagához képest. 

Matolcsy szerint a mostani helyzet veszélyezteti az eddig elért eredményeket, ezért a Magyar Nemzeti Bank hatékony és célzott válaszokat adott annak érdekében, hogy az ország megőrizze gazdasági stabilitását és a lehető legkedvezőbb helyzetből tudjon megindulni a gazdaság újraindítása. “Minden megteszünk, hogy Magyarország visszakerüljön arra a hatékony felzárkózási pályára, ami a vírus előtt jellemezte az országot”

Az MNB elnöke szerint eltérő a hazai háztartások és vállalkozások teherbíró képessége, ezért az intézkedéseknek egyaránt segítenie kell a rászorulókat és azokat is, akik képesek majd a “kanyarban is előzni”, és megteremteni a gazdaság újraindításának alapjait.

Az elmúlt egy hónapban a jegybank a kormánnyal együttműködve a lakosság, a vállalati szféra és a pénzügyi rendszer megsegítése érdekében egyaránt hozott intézkedéseket és tett javaslatokat – mondta. Ezek – a kormány intézkedéseivel párosulva  – támaszt nyújthatnak a magyar gazdaságnak és a magyar családoknak. Matolcsy György arról is beszélt, hogy a “kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, az NHP Hajrá konstrukció szinte korlátlan lehetőségei pedig kifejezetten arra ösztönöznek majd mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és lépjen vissza a gazdaságba,

mert a magyar gazdaság igenis nagy lehetőségek kapujában áll.

Elmondta, hogy az NHP Hajrá terméktájékoztatója várhatóan április 20-án lesz elérhető, így a maximum 2 hetes banki elbírálás miatt a program hatása már a jövő hónaptól érzékelhető. Az NHP Hajrá elindításával kapcsolatban azt is elmondta, hogy szerinte

Parragh László is belépett a fake news-gyártók körébe

amikor azt állította, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro- kis- és középvállalkozásokat. “Aligha tévedhetett volna nagyobbat”. Az MNB elmondása szerint egy olyan, korábban már bevált recepthez nyúlt vissza, mellyel 2013 és 2017 között már sikerrel erősítették meg a kis- és középvállalkozási szektort. Ebben az időszakban mintegy 40 ezer vállalkozás jutott 2800 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz, és ennek eredményképp a program a hazai GDP-t 3,5 százalékkal emelte meg. A tavaly indult NHP fix konstrukcióban pedig a kibocsátott hitelek fele mikrovállalkozások beruházásait segítette elő, a medián ügyletméret 7 millió forint alatt volt.

Matolcsy szerint a monetáris tanács a múlt héten úgy alakította át monetáris politikai eszköztárát, hogy kellően gyorsan, rugalmasan és hatékonyan képes reagálni a jelenlegi helyzet kihívásaira. “Emellett háromezermilliárd forint új forrást adunk a gazdaságnak, ami a magyar GDP több mint hat százaléka. Bízunk a magyar gazdaság és az összefogás erejében, mint ahogy a gazdasági szereplők is bízhatnak az eddig meghozott és a jövőben még lépésről-lépésre érkező intézkedések sikerében”.