Index – Belföld – Szijjártó elmagyarázta, miért kellett a rendeleti kormányzás

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Arra a kérdésre, hogy kétharmados parlamenti többséggel miért volt szükség a rendeleti kormányzás bevezetésére, Szijjártó azt válaszolta, hogy hasonló intézkedéseket léptettek életbe nemcsak más uniós tagországokban, hanem világszerte. A magyar kormányfő jogosítványával „gyorsan reagálhat” – mondta a külügyminiszter az interjúban. Ráadásul csak olyan lépéseket tehet, amelyek a lakosságnak, a gazdaságnak és az országnak a koronavírus-járvány elleni védelmével kapcsolatosak – érvelt.

Hozzátette: kétharmados többség esetén is a szokásos eljárásrend alapján általában két hetet vesz igénybe a döntéshozatal. A rendeleti kormányzással egy döntés órák alatt meghozható, amellyel emberéletek menthetők – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a parlament jogosult a rendkívüli jogosítvány visszavonására is.

Az uniós kritikákra a külügyminiszter azt mondta, hogy a magyar törvény rövid, az EP tagjainak talán venniük kellett volna a fáradtságot, hogy megismerkedjenek angolra fordított változatával – válaszolta Szijjártó. Másrészt az EP – politikai okoktól vezérelve – folyamatosan támadja Magyarországot. A támadások észlelésen, és nem tényeken alapulnak. Négy más uniós tagországban szintén nem határozták meg, meddig tart a rendeleti kormányzás – közölte a külügyminiszter.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság kifejezetten aggódik a magyarországi helyzet miatt, és komolyan vizgsálja, hogyan hajtja végre a kormány a veszélyhelyzeti intézkedéseit.

Végül arra a kérdésre, hogy Magyarország az Európai Unió tagja akar-e maradni, Szíjjártó leszögezte:

Az Európai Unió tagjai vagyunk, és az Európai Unió tagja leszünk. 

Szijjártó véleménye szerint antidemokratikus, hogy az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság bírálhat egy tagországot, miközben a tagországtól megtagadják a válaszadás lehetőségét. Ellenzik azt a hozzáállást, miszerint az Európai Unióból Egyesült Európai Államokat kellene létrehozni. A magyar kormány álláspontja szerint az erős Európai Uniónak erős tagállamokon kell alapulnia. 

Ezért részt veszünk a vitákban, és az unió tagjai maradunk.

– mondta végül Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter.