Index – Belföld – Ma várható döntés az érettségikről

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Még múlt héten tett javaslatot az oktatási akciócsoport a kormánynak az érettségik kérdésében, döntés azonban még nem született, ez várhatóan ma, szerdán történik majd meg. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtikát, az akciócsoport vezetője az operatív törzs akkori sajtótájékoztatóján el is mondta, hogy javaslatuk szerint felére csökkentenék a vizsgaesemények számát, a szóbeli érettségi pedig elmaradna. 

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent. Ha nincs százalékos eredményt hozó érettségi, akkor sok szakon nem lehet méltányos módon a teljesítmény alapján rangsorolni a jelentkezőket, és akkor felvételit kellene szervezni, erre viszont a felsőoktatási intézmények nincsenek felkészülve.

EZÉRT AZ OKTATÁSI AKCIÓCSOPORT AZT JAVASOLJA, HOGY HA A JÁRVÁNYHELYZETBEN VAN RÁ MÓD, AKKOR ÉRDEMES AZ ÉRETTSÉGIT MEGSZERVEZNI.

Javaslatuk szerint az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kell, ez 30 000 jelentkezést érintene, így legfeljebb 73 000 érettségiző maradna.

Az oktatási akciócsoport azt is javasolta, hogy aki nem felvételizik idén, tehát valójában nincs égető szüksége az érettségi eredményre, az vissza tud lépni a jelentkezéstől, és a következő tanévben nyugodt körülmények között le tud vizsgázni.

Senkinek nem kötelező tehát érettségizni, ha nem felvételizik.

Akiknek viszont megtartják az érettségit, ott a szokásostól eltérő módon a lehető legkevesebb személyes kontaktusra törekednének.

AZ ÍRÁSBELI VIZSGÁHOZ KEVESEBB EMBER KELL. AZZAL, HOGY CSAK AZ AZ ÍRÁSBELI VIZSGÁT TARTJÁK MEG, FELÉRE CSÖKKENTIK A VIZSGAESEMÉNYEK SZÁMÁT.

A vizsgázók és a pedagógusok biztonsága érdekében pedig ezt is úgy kell megvalósítani, hogy másfél méteres távolság legyen minden érintett között, illetve egy helyiségben a vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a legfeljebb 10 főt. Szóbeli csak ott lesz, ahol középszinten csak szóbeli vizsga van, illetve azoknak, akiket felmentettek az írásbeli alól.