Index – Belföld – Kásler Miklós menesztette a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

by Kevin | Last Updated: April 12, 2020

[ad_1]

A Fejér Megyei Kórház vezetője után újabb kórházigazgatót menesztett Kásler Miklós.  Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását, írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése alapján. 

A lap idézi a minisztérium szokatlanul keményhangú tájékoztatását is a felmentésről. Eszerint a felmentés oka volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára, de április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben, írja a Magyar Nemzet. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlemlénye szerint a főigazgató az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott. “Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást”.

Az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Mint március 23-án megírtuk: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetből minden olyan beteget elküldtek, akinek kezelése, műtétje halasztható volt, leállították a nélkülözhető ambuláns, nappali kórházi ellátást, a csoportos kezeléseketAkkori cikkünk szerint az elrendelt intézkedésekre azért volt szükség, hogy a kórházban megakadályozzák a koronavírus elterjedését, hiszen az intézetben sok idős, érbeteg vagy cukorbeteg embert ápoltak.   

A most menesztett Cserháti Péter  korábban a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosa volt. [ad_2]

Source link