Index – Belföld – Az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere húsvétvasárnap menesztette Cserháti Pétert az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) éléről. Ennek pedig fontos, az önmagát kereszténydemokrataként pozícionáló kormányra nem kifejezetten előnyös fényt vető szimbolikája lehet.

Cserháti ugyanis nem csak világi intézményvezetőként, híres orvosi család tagjaként (nagybátyja dr. Manninger Jenő neves professzor), a család szerepéről, megtartó erejéről meghatóan szónokló orvosként is ismert. Négygyermekes családapaként, egykori evangélikus ifjúsági vezetőként, egy evangélikus lelkész férjeként és az evangélikus zsinat korábbi tagjaként az orvosi rétegen túl a keresztény értelmiségnek is meghatározó alakja. Ahogy a Válasz Online cikke írja,

ez lehet az oka annak, hogy a Fidesz számára fontos körökből egyre többen kritizálják Kásler döntését és kívánják annak visszavonását.

Vannak, akik a Tanú című film tárgyalási jelenetét idézik fel az események kapcsán és akadnak olyanok, akik most a keresztény hitükre és a húsvéti ünnepre időzített menesztésre hivatkozva “keresztre feszítést” látnak Cserháti eltávolításában. Erre pedig maga a leváltott főigazgató is ráerősített, amikor húsvéthétfőn, leköszönő beszédében elcsukló hangon, a könnyeivel küszködve, tapsvihar közepette azt mondta:

Megtapasztaltuk a nagypénteket, de én még soha így nem éltem meg a feltámadást. Egynéhány órán belül, hogy kijön az ember vert kutyaként a minisztériumból és elkezdenek áradni az SMS-ek és az e-mailek és a telefonok, elképesztő, hát ha másért nem, legalább ezért érdemes élni…

Ekkor beszélt Cserháti arról is, hogy az általa vezetett OORI felé, a koronavírus miatt megfogalmazott elvárások nagyon nehezen voltak követhetőek; hogy hogyan kellett építeni, aztán lebontani falakat és hogy úgy kellett átalakítani az intézmény teljes koncepcióját, hogy azzal “veszélyeztették a rehabilitáció magas szintű jövőjét”.

  • Miért látják egyesek keresztre feszített messiásként az OORI éléről menesztett főigazgatót?
  • Mit csinált a Fidesz meghatározó egészségpolitikusaként Cserháti Péter?
  • Miben nem értett egyet a kormánnyal korábban amikor miniszteri biztos volt?

A baleseti sebésztől az ellentmondani merő egészségpolitikusig

Cserháti az orvosi tanulmányai előtt és alatt az Országos Traumatológiai Intézetben dolgozott műtőssegédként, majd a magyar baleseti sebészet nagyjai között számon tartott nagybátyja nyomdokain haladva lett baleseti sebész. Kutatóként dolgozott a svédországi Lundban és a németországi Hannoverben is. Tudományos munkásságában közel 150 dolgozattal, PhD-fokozattal, egyetemi oktatói megbízatással a combnyaktörésekre specializálódott.

A második Gyurcsány-kormány idején tiltakozott a Baleseti Intézet és a Péterfy utcai Kórház összevonása ellen. Cserháti kollégája, dr. Szepesi András most azt mondja , 2007-ben emiatt a tiltakozás miatt tört meg a baleseti sebészi pályája és emiatt kezdette el a mozgásszervi rehabilitációval foglalkozni.

2010-ben mlg közelebb került a politikához, egészen pontosan a Fidesz-kormányhoz: 

ORBÁN 2010-ES KORMÁNYALAKÍTÁSÁT KÖVETŐEN EGÉSZEN 2013-IG Ő VOLT AZ nemzeti, majd EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMÁNAK EGÉSZSÉGÜGYÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRA. 

Előbb Réthelyi Miklós, majd Balog Zoltán minisztersége alatt. Ebben a pozíciójában még a második Orbán-kormány megalakításának évében hozzá kerültek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) alól állami utasításra kiszervezett nagy intézmények. Szintén ebből az időszakból köthető a most az OORI éléről menesztett főigazgató személyéhez, hogy helyettes államtitkárként bonus-malus rendszer bevezetésével akarta büntetni a renitens gyógyszerfogyasztókat.

2013-ban lett az OORI igazgatója, és ezzel párhuzamosan budapesti egészségügyi ellátás átalakításáért felelős miniszteri biztos. Ebben a pozíciójában

nem támogatta a szuperkórházként elhíresült, dél-budai kórházi centrumot és annak tervezett helyét 2016-ban.

Ő képviselte ugyanis azt a szakmai programot, amelynek kidolgozói a Szent Imre kórház területét tartották alkalmasnak a szuperkórház számára. A kormány akkor ezzel szemben választotta az M1, M7 bevezető szakasza melletti Dobogót.

Cserhátit 2018-ban az Egészséges Budapestért Program (EBP) koordinálásáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki, ebben a pozíciójában ő felelt a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó programért. Miniszteri biztosként ebben az időszakban beszélt arról, hogy szerinte

a főváros egyelőre nem képes behozni az egészségügyi fejlesztések terén mutatkozó hátrányát a vidékiekkel szemben.

2019-ben azért ért véget ez a megbízatása, mert az Emmi szerint lejárt a mandátuma, amely kizárólag az Egészséges Budapest Program (EBP) elindítására szólt. 

Erős evangélikus szálak, neves támogatók

Cserháti Fabinyi Tamás evangélikus püspökkel alapította meg 1988-ban a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetséget, miután 1985 óta találkozgattak “félillegalitásban” az evangélikus fiatalok. Hírlevelet szerkesztettek, énekgyűjteményt adtak ki, hittanversenyt szerveztek. Cserháti az MTI archívuma szerint 2004-ben, az első Gyurcsány-kormány idején a Magyarországi Evangélikus Egyház szakértőjeként tárgyalt Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel a kórházprivatizáció leállításáról szóló népszavazás kapcsán. Már ekkor szó volt egy Evangélikus Egészségügyi Központ létrehozásáról, amelynek koncepcióját Cserháti dolgozta ki.

Cserháti egy két évvel ezelőtti interjúban arról beszélt, hogy a kormánnyal a Péterfy Sándor utcai kórház éppen kiürülő Szövetség utcai épületének átvételéről meg is egyezett az egyház, a tervek elkészíttetéséhez kétszázhuszonegymillió forintos állami támogatást kaptak és 2022-ig kellene teljesen átvenniük az intézményt.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet éléről való menesztése után az OORI dolgozói egyből egy spontán tiltakozással fejezték ki Cserháti felé a szolidaritásukat: az Illés együttes Miért hagytuk, hogy így legyen? című dalát énekelték, megtapsolták az intézmény vezetőjét és “Cserhátit vissza” illetve “Vissza” feliratú táblákkal búcsúztatták. 

Ezután nyilvánosan is egymásnak feszült az OORI stábja és a kormány a leváltott igazgató miatt, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet dolgozói nyílt levélben kérték, hogy Orbán Viktort és Pintér Sándort, bírálják felül Kásler Miklós miniszter döntését, amely szerintük „igazságtalan, alaptalan és alapjaiban rendíti meg intézetünk biztonságos működését”. Azt írták, nem igaz az indoklás, miszerint az OORI nem teljesítette az operatív törzs utasításait az ágyak kiürítéséről.

De nem csak az OORI dolgozói álltak ki Cserháti mellett a menesztése után. Beállt mögé a SOTE – amennyiben értelmezhető így a rektori biztosi posztjának gyors kibővítése fontos feladatokkal -, és az evangélikus egyház is, kiállt mellette a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége,

sőt Balog Zoltán, az Emmi korábbi vezetője is támogatásáról biztosította.

Balog az Indexnek azt mondta: minisztersége alatt hat évig dolgozott együtt Cserhátival, akit szakmailag és emberileg is kiválónak tart. Ezen kívül arról is beszélt, hogy szerinte “Cserháti Péter vezetőként rendet tett az OORI-ban, felszámolta a kórház adósságait, és irányítása alatt európai szintű intézményt csinált belőle”.

Bár Balog hangsúlyozta, hogy nem akarja az utódja döntéseit kommentálni, de azzal, hogy Cserhátit elkötelezett orvosnak nevezte és leszögezte, hogy szerinte

ő az utolsó, aki emberéleteket veszélyeztetne,

egyértelműen a kásleri véleménnyel szemben foglalt állást.

Az Emmi ugyanis közleményében úgy fogalmazott, hogy “aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan”. Erre reagáltak a volt miniszter mondatai.

Borítókép: Cserháti Péter az Egészséges Budapest program koordinációjáért felelõs miniszteri biztos 2017. október 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt