Index – Belföld – 68-cal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 199 áldozata van a vírusnak itthon

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Hétfőn újabb 68 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 1984 főre nőtt hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma.

10 idős krónikus beteg hunyt el, így 199 főre emelkedett a koronavírus hazai áldozatainak száma. 

811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 60-an vannak lélegeztetőgépen,  267-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A területi adatokból jól látszik, hogy a fertőzöttek száma Budapesten már átlépte az ezret, de  Komárom-Esztergom megyében is berobbant a járvány. Két napja még csak 25 igazolt fertőzött volt, ma már 43 van, ezzel a százezer lakosra jutó koronavírus-fertőzések száma 14 fölé emelkedett.

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján Dr. Müller Cecília arról beszélt, hogy azért növekedik most a súlyosabb tünetek száma, mert

jelenleg fokozatosan emelkedik a járványgörbe, így az esetszám is.

Miután a tisztifőorvos szombaton közölte, hogy a számok még mindig nem árulkodnak robbanásszerű megbetegedésről, vasárnap újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy nem lehet pusztán számokra hagyatkozva meghatározni a választóvonalat a csoportos és a tömeges megbetegedések között. A lényeg az, hogy amikor tömeges megbetegedésről beszélünk, akkor már nem határolható el a megbetegedés helye – sem intézményben, sem földrajzilag –, és nagy méreteket is ölt. Dr. Müller Cecília emellett beszélt a testmozgás fontosságáról is.

Emellett szó esett még arról, hogy az allergiások miként küzdhetnek meg a jelenlegi helyzettel, valamint arról is, hogy nincs egyéb gócpont a jelenleg is ismertek mellett, továbbra is Budapest, illetve Pest megye a legérintettebb. Lakatos Tibor ezredes a határellenőrzésekről, az elrendelt hatósági házi karanténok számának további csökkenéséről, illetve a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos intézkedésekről beszélt.

Vasárnap az operatív törzs sajtótájékoztatójánál sokkal érdekesebbnek bizonyult Orbán Viktor miniszterelnök előre be nem jelentett ellenőrzése az ajkai Magyar Imre Kórházban, ahol Orbán úgy fogalmazott, hogy ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos betegnek. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a szakemberek szerint

május 3-ra fut fel a csúcsra a járvány Magyarországon.

A miniszterelnök szerint addigra meglesz az országban az 5000 lélegeztetőgép, ami már nagyjából biztonságos, de ez a szám eléri majd a 8000-et is, ami pedig elég lesz, akármi történik, mert “az háború idejére is elég lenne”. Orbán Viktor – szintén az MTI szerint – azt mondta, figyelmeztető jel, hogy az összes Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg egyhetede a Fővárosi Önkormányzat idősotthonából került elő. Azt is mondta, hogy az országban 1100 idősotthon van, és arra is készülni kell, ha a betegség mindenhol felüti a fejét.

A magyarországi koronavírus-fertőzés alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonon követheti nyomon:

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)