Index – Belföld – 23 koronavírusos beteget azonosítottak egy 13. kerületi hajléktalanszállón

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

2020.04.21. 08:10

Összesen 23 lakónak lett pozitív a koronavírustesztje a a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett Madridi úti hajléktalanszállón, erősítette meg a szervezet a HVG-nek. A 23 koronavírusos lakóból 9-et vasárnap kórházba szállítottak – nekik lett elsőként pozitív a tesztjük –, míg a később azonosított további 14 beteget elkülönítették a 13. kerületi otthon egyik szárnyában.

A hajléktalanszállón a Fővárosi Önkormányzat segítségével végezték el a szűrővizsgálatot a 120 lakón és 20 dolgozón, így derült ki, hogy 23-an fertőzöttek. A dolgozók közül senkinek nem lett pozitív a koronavírustesztje.

Karantén alá került a teljes intézmény

Az elkülönítés ellenére kéthetes karantént rendelt el a szállón a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap, teszi hozzá a lap. Ez az izolált lakókkal együtt 124 embert érint – a karantén alá kerülők ellátását a május 3-i zárlat lejárták öt Vöröskereszt-dolgozó vállalta önként.

Nem a madridi úti az egyetlen hajléktalanszálló, ahol igazoltan megjelent az új típusú koronavírus – Karácsony Gergely hétfőn szintén a HVG-nek ismerte el, hogy már több szállón is azonosították a fertőzés jelenlétét. Éppen ezért már el is kezdték a fővárosi fenntartású szállókon és nappali melegedőkben a tesztelést, de a következő hetekben a a hajléktalan-ellátásban dolgozókra és a zsúfoltabb intézményekben lakókra is kiterjesztik ezt.

A koronavírus a hajléktalanellátásra jelentett veszélyéről ebben a cikkünkben írtunk korábban.