IMF-vezér: a fejlődő országok fogják legjobban megérezni a koronavírus-válságot

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

A fejlődő országoknak fájhat leginkább a koronavírus okozta gazdasági visszaesés az IMF igazgatója, Kristalina Georgieva szerint – írja a Reuters. Hozzátette: a Valutaalap kész segíteni.

Az IMF és a Világbank gyors nemzetközi fellépésről beszélt, amelyben megsegíthetik Afrika országait és az egyéb fejlődő országokat. A valutaalap 1000 milliárd dolláros alapjából már 21 országnak segített eddig, és különféle eszközöket készített elő, amellyel segítheti ezeket az országokat.

Azok az országok, akik jelenleg leginkább szenvednek a koronavírussal, nem feltétlenül fogják gazdasági értelemben is jobban megszenvedni a koronavírust. Jobban aggódom a fejlődő országokért

– mondta az IMF elnöke a bolgár médiának. Hozzátette, legjobban a fejlődő piacokról történő tőkekiáramlás aggasztja, nagyjából 100 milliárd dollár hagyta el a fejlődő gazdaságokat a bizonytalan gazdasági kilátások miatt. Georgieva elmondta: azt szeretnék, ha ez a folyamat megfordulna.

Elmondta, hogy 193 ország költségvetési csomagjainak összértéke eléri a 8 ezer milliárd dollárt, míg a jegybanki bejelentések összege 6 ezermilliárd dollárt tesz ki.

Ezek az intézkedések néhány hónapra elegendőek az IMF-vezér szerint, de ha elhúzódik a válság, akkor ennél többre lesz szükség. Elmondta, a legfontosabb feladat most az, hogy az országok rendbe tegyék az egészségügyi rendszereiket, és megakadályozzák a tömeges csődöket. Ennek ugyanakkor nem szabad együtt járnia a protekcionizmus erősödésével – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images