Íme a Rockefellerek mesterterve a koronavírus ellen

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Egészségügyi szakértők és üzletemberek egyaránt úgy vélekednek, drámain emelni kellene a koronavírus-tesztek számát annak érdekében, hogy az Egyesült Államok gazdaságát megvédjék a vírus terjedése okozta krízistől.

A Rockefeller Foundation által publikált terv 1 első körben a jelenlegi heti 1 millió elvégzett teszt helyett 3 milliót, később 30 millió tesztet vízionál, a program költsége elérheti a 100 milliárd dollárt. Ugyanakkor, mint rámutatnak, a koronavírus járvány havi 3-400 milliárd dollárnyi veszteséget okoz az Egyesült Államokban.

Minél előbb elkezdik a tömeges tesztelést, az amerikai gazdaság annál előbb újraindulhat. A tervben idézett egészségügyi szakértő szerint a tesztelés drámai megemelésére az Egyesült Államokban megvan a kapacitás és a szükséges erőforrások is.

A Rockefeller Foundation elnöke, Rajiv Shah úgy nyilatkozott, egy olyan Amerikát képzelnek el, ahol ha valaki szeretné tesztelni magát, az megkapja a tesztet. A terv szerint a programhoz szükséges fedezetet a központi költségvetés adná, az alapítvány 15 millió dollárból indítaná el a programot az első városokban, melyek együttműködnek velük. Ha nem lépnek időben, a társadalmi költségek is magasak lesznek: sokan öngyilkosok lehetnek, alkoholistává, erőszakossá válhatnak – hívják fel a figyelmet. 

(CNBC)

A címlapkép forrása: Getty Images/Michele Lapini.