Íme a koronavírus válság öt különösen látványos gazdasági ábrája

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Két nagybank friss anyagaiból szemezgettünk látványos ábrákat és például az alábbiakat találtuk. Az első rögtön képbe helyez arról mindenkit, hogy a koronavírus miatti szinte azonnali világgazdasági leállás gyorsasága példátlan az emberi történelemben, és mélyebb lesz a recesszió, mint bő egy évtizede volt. Azaz a második világháború óta nem látott mélységű globális recesszió zajlik jelenleg.

Ha kicsit kinagyítjuk az ábra végét és a 10 legfejlettebb gazdaság átlagában nézzük a várható gazdasági kifutási pályát, akkor az alábbit kapjuk: mélyebb lesz a recesszió, de a Morgan Stanley stratégái szerint fele annyi idő alatt visszaépül majd a GDP szintje a kiinduló állapotig, mint a nagy pénzügyi válság (GFC) idén bő egy évtizede volt.

Ehhez persze példátlan mértékű amerikai (és más országokbeli) költségvetési és monetáris élénkítés is kell. Ők úgy becslik, hogy a már bejelentett és készülőben lévő amerikai fiskális csomagok együtt az olvadó GDP 18%-ára rúgnak majd idén, ami szintén a háborús időket idézi.

A példátlan mértékű élénkítő csomagok mellett az is a gyorsabb gazdasági talpra állást segítheti (az Egyesült Államokban), hogy az amerikai lakossági és pénzügyi szektorbeli eladósodottság sokkal alacsonyabb most a GDP arányában, mint a 2008-2009-es pénzügyi válság kiindulásakor volt.

Végül az UniCredit Research „hét ábrája” anyaga tényleg megdöbbentően látványosan leírja azt, amit Magyarországon is átélhettünk az elmúlt hetekben: a létfontosságú termékek iránti kereslet kilőtt, míg a nem-létfontosságúak iránti beszakadt. Erre az amerikai tényadatok így néznek most ki:

Címlapkép forrása: Ezra Shaw/Getty Images