Ilyennek ltjk a nappalikban tartott online rkat a mozgstanrok

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

A jrvny alaposan trta a mindennapjaink forgatknyvt: beszklt a fizikai mozgsternk, az edzs lehetsgei pedig sokaknak a ngy fal kz korltozdtak. Az oktatk, edzk, jga- s tnctanrok rknyszerltek, hogy alkalmazkodjanak a megvltozott krlmnyekhez, s csoportos rikat a fitnesstermekbl a virtulis trbe helyezzk t. Igaz, nem mindenkinek volt ez knyszer, mert tbben rutinosan mozogtak mr korbban is az online rk vilgban, s gy tnik, a tvoktats nemcsak nehzsgekkel, hanem bizonyos elnykkel is jrhat.Klnbz terleteken tevkenyked mozgstanrokat krdeztnk arrl, hogy milyen tapasztalataik vannak az online oktatsrl, mennyire nyitottak az emberek az ilyenfajta tanulsra, milyen nehzsgekkel tallkoztak, s milyen elnyei lehetnek a virtulis rknak.

Forrs: fizkes/shutterstock.com

„A figyelemmel egytt vgzett mozgs nagyon tpll”

Mihlyi Patrcia meditatv, nismereti tncrkat tart a Movement Medicine nev irnyzat keretben. Mint mondja, sokat hezitlt, hogy tevezzen-e a virtulis vilgba, mert egyrszt gy rezte, az online tr mr gy is sokat kiharapott az emberek letbl, ugyanakkor egy ilyen szksghelyzetben a kapcsoldsok klnsen gygytak tudnak lenni, s segtenek egyenslyba kerlni mg akkor is, ha ezek csak a monitoron keresztl valsulhatnak meg.

Az online kommunikcis platformok mr ismersek voltak eltte, rendszeresen vesz rszt maga is ilyen rkon, tallkozkon, de azt nem tudta, a rsztvevk mennyire lesznek nyitottak az j helyzetre. „Nagyon kellemesen meglepdtem, hogy az els rra annyian jelentkeztek be, amennyien amgy is el szoktak jnni. 12-16 fvel szoktunk gyakorolni, s az els rn 14-en voltunk. Jttek olyanok is, akik mg sosem voltak az rmon. Taln ket korbban a szgyenlssg tartotta vissza, taln az, hogy messze laknak az rk eredeti helyszntl. Most viszont sokkal nagyobb kontrollja van a rsztvevknek afelett, hogy mennyit lttatnak magukbl, s, hogy mennyit akarnak ltni. Erre pldul egy teremben nincs lehetsg, s ezeket a dolgokat most ki lehet hasznlni.”

Persze, mindebbl nehzsgek is addnak. Patrcinak pldul kihvst jelentett, hogy nagyon keveset lt az emberekbl, mert kevesen kapcsoljk be a kamerjukat. “Kicsit olyan ez, mint az jszakai repls, nincs kzvetlen visszajelzs arrl, hogy mi trtnik a tloldalon. Az rk utn ugyanakkor tbb visszajelzs rkezik, ami alapjn vltoztatni tudok, pldul, hogy tbb s pontosabb fizikai instrukcit adok” – fogalmazott a tncoktat, majd hozztette, ebben a helyzetben a legnagyobb felismers szmra, hogy sokkal tbbet kell kszlnie az online rkra.

“Nem tudom azt mondani, hogy 80%-ban elkszltem, s 20%-ot majd ott hozzteszek a helysznen az alapjn, amit ltok. Ilyenkor az rkat 110%-ra el kell ksztenem, tszr le kell tncolnom a koreogrfit. s nagyon esetleges az is, hogy a tloldalon milyen a technikai minsg, hogy mit lt, mit hall a rsztvev, fel tud-e csatlakozni az internetre. Ez egy nagyon ms tr, ahol mindenkinek tanulnia kell, hogy hogyan kell benne kzlekedni. De n azt ltom, hogy minden, figyelemmel egytt vgzett mozgs, nagyon tpll az embereknek, s ezekkel a lehetsgekkel sokan lnek”– sszegezte az online rk legnagyobb elnyt Mihlyi Patrcia.

Forrs: Mihlyi Patrcia

„Teljesen meg voltak lepdve, hogy otthon is le lehet izzadni”

Marton Eni szemlyi edz gy ltja, hogy aki eddig is mozgott, az tovbbra is fontosnak tartja, hogy megmaradjon letben ez a rendszeressg. Sokaknak azonban nincs meg a kell motivcijuk az otthoni krnyezetben ahhoz, hogy nllan edzzenek, s azt rzik, hogy nem tudnak sszelltani maguknak egy mozgssort. Ugyanakkor, miutn mr pr hete otthon vannak az emberek, nem kizrt, hogy azokban is igny tmad a mozgsra, akik korbban semennyit nem sportoltak.

„Az n tantvnyaim, hla az gnek, lelkesek, s amint berendezkedtek erre az j helyzetre, rlltak az online edzsre velem egytt. J elre, mg mrcius elejn jeleztem nekik, hogy ha gy alakul, akkor online tartom az edzseket. k lelkesen fogadtk, nekem ugyanakkor problmt jelent, hogy nincs meg a fizikai kontaktus, s pl. gy sokkal nehezebb korriglni egy kezdt. j tantvnyokkal az els alkalommal mindig FMS mozgsminta szrst vgzek, melyhez egy specilisan erre kifejlesztett eszkz szolgl. Ennek segtsgvel tudom felmrni az llapott, s elkezdeni vele a kzs munkt, a srlsek elkerlsvel s a rgzlt mozgsminti javtsval. Ezt persze ki lehet vltani egyszerbb gyakorlatokkal, de gy gondolom, hogy ehhez is kell a szakmai tuds, rutin.”

(A kp illusztrci)Forrs: bbernard/shutterstock.com

Marton Eni ebben az idszakban leginkbb mgis attl tart, hogy az is edzst fog tartani online, akinek nem lenne szabad. “Sokan nincsenek tisztban azzal, hogy a testnk terhelse mekkora problmt tud okozni, ha helytelenl vgznk gyakorlatokat, vagy olyanokat, amit az adott esetben nem lenne szabad. Szaktuds hinyban ez egy edzteremben is veszlyes, de gy, hogy nincs jelen az raad, mg tbb krt lehet tenni, mert nem ltja minden szgbl az adott gyakorlatot”.

A kihvsok kapcsn Eni az eszkzhinyt is emlti, amely megakadlyozhatja, hogy a megkezdett fejldst folytatni lehessen. Mint mondja, most sokkal kreatvabbnak kell lennie a gyakorlatok sszelltst illeten. „Krtem a tantvnyaimat, hogy fotzzk le, milyen eszkzeik vannak otthon, hol tudnak otthon mozogni (nappali, terasz, kert stb). Mindenkinek adtam tancsot, hogy milyen eszkzket rdemes mg beszereznie, de sok esetben improvizlok az eszkzhasznlatot illeten. Nekem is alkalmazkodnom kellett a helyzethez. Egy kln terletet kellett kialaktani az otthonomban, ahol n is edzhetek s tarthatom az edzseket. Ehhez mg falat is kellett festenem, de igazbl ez kapra jtt. Idkzben sok opcit talltunk az eszkzk ptlsra, a gyakorlatok kivitelezsre, teht sznesedik a gyakorlattr, ez pedig hozzad a munkmhoz is”.

Az online oktats legnagyobb elnyeknt emlti, hogy akkor is tud edzeni a tantvnyokkal, ha nincsenek egy idben egy helyen. A netre feltlttt videk majd akr a nyaralsok, utazsok, esetleg kltzsek alatt is jl jhetnek.„Egy-kt otthoni online edzs utn megkaptam a tantvnyaimtl, hogy ersebbek, mint az edztermi edzseim, s teljesen meg voltak lepdve, hogy otthon is le lehet izzadni. Az egyik anyuka most a kislnyval egytt edz, mivel mindketten otthon vannak, gy anya-lnya idejk is van. s vannak pran olyanok is, akik korbban eleve egytt edzettek nlam, mert egy szinten vannak, k most is tudnak egy idben mozogni. Ez is egy plusz motivci a szmukra, s a hangulatuknak is jt tesz. rlk, hogy gy ki tudtuk ezt alaktani”.

(A kp illusztrci)Forrs: Jacob Lund/shutterstock.com

„Nem ptolja a szemlyes jelenltet”

Trk Blanka Csilla ni jgt oktat, mint mondja, sszeszokott csoporttal folytatja az rkat a megvltozott trben is. Ahogy fogalmazott, a kezdeti lelkeseds mg kitart, ugyanakkor rvid id telt el mg ahhoz, hogy messzemen kvetkeztetseket vonjon le belle. Ami biztos, hogy hinyzik neki az egy lgtrben levs tapinthatsga. „Hiba ismerjk egymst rgebbrl a gyakorlkkal, mindannyian valamifle szokatlan hinyrzetrl szmoltak be. Ez nlam is megjelent, a relaxcinl fleg. Az volt az rzsem, mintha egyedl lennk, s magamnak mondank mindent, hiba voltak a kperny tloldaln msok is”.

Hozztette, hogy az elejn a technika megtanulsa, sszehangolsa s helyes hasznlata majdnem mindenkinek okozott nmi problmt, de vgl sikerlt megtanulniuk mindazt, amire most szksgk van. Ugyanakkor ez sem ptolja a szemlyes jelenltet. „A technikt hasznlom, azonban azt gondolom, hogy a jga ms mfaj. Persze lehet online is gyakorolni, de oktatknt nagyon hinyzik a gyakorlk kzvetlen jelenlte”.

(A kp illusztrci)Forrs: Pereslavtseva Katerina/shutterstock.com

„Nincs tbb kifogs”

Szmolinka Eszter Mahasti hastncot tant, aki mr korbban is vett fel koreogrfikat oktat videkat, s ahogy meslte, ezutn is lesz lehetsg arra, hogy aki nem tud szemlyesen eljnni egy rra, az online is bekapcsoldjon. Ez kedvez azoknak is, akik pldul vidkiek, vagy brmilyen mdon akadlyozva vannak a mozgsukban, az utazsban. s br kevesebben jrnak rra azok kzl, akik az offline csoportokhoz szoktak hozz, jabban megjelent nhny rgi tantvnya, akik most kihasznljk az online oktats adta lehetsgeket.

„A legnagyobb problmt a szoks hatalma jelenti. Aki megszokta, hogy a csoportba jr, s ezt tekinti idelis megoldsnak, az nehezen vlt, vagy taln nem is vlt, inkbb kivr. Nekem a legnagyobb kihvst a technika jelenti, az appok, szoftverek, eszkzk hasznlata, de szerencsre van segtsgem: a tantvnyaimon kvl a nagyfiamhoz fordulhatok, aki informatikai iskolba jr. Sajnos egyes appok adatvdelem szempontjbl igencsak agglyosak, ezen a tren meglehetsen bizalmatlan vagyok. Nehz a testi rintkezs hinya is, hiszen az offline rimon mindig krbejrok, s egyesvel javtok mindenkit. Energetikai kapcsolds azrt ltre tud jnni gy is, a technikai eszkzkn keresztl is. rlhetnk annak, hogy a karantn ellenre mgis van lehetsgnk tallkozni, kapcsolatot tartani, tncolni, rmkdni.”

Azt mondja, sokaknak ezentl mr nem lehet kifogs, hogy nincs ideje elmenni edzeni, tncolni vagy tornzni. Aki mozogni szeretne, az megtallja a mdjt minden krlmnyek kztt. “Nagyon rlk, hogy gy a legjobb bartnmet is be tudtam vonni az rimba, s kln ajndk a szmomra, hogy a klfldn l (ukrn) bartaimmal is tudunk hetente akr tbbszr is egytt tncolni. n ebben risi lehetsget ltok”– utalt Eszter egyben arra is, hogy az interneten mr szervezdnek az online hastncversenyek, az online konferencik s fesztivlok is. “Bzom abban, hogy egyre tbben ltjk meg, hogy az online tanuls/tants rvn mennyire kinylik a vilg. Hogy egyre tbben rjnnek, hogy nem kifogsokat kell keresni, hanem eldnteni, hogy mit szeretnnk, s utna erre megtallni a hogyant. A lehetsgek szma vgtelen”.

Forrs: Szmolinka Eszter Mahasti

“gy a gyerekek is tanulnak egy kis felelssget”

Psztor Zsfi gygypedaggus, mozgs- s manulterapeutaknt gyerekekkel foglalkozik, taln ezrt is ijedt meg elsre az online rk gondolattl. Mint mondja, a szlk nagyon nyitottak voltak az tletre, ugyanakkor nagy kihvst jelentett szmra, hogyan tudja benn tartani a gyerekeket a klnbz feladathelyzetekben, s hogyan motivlja ket ezeken a frumokon keresztl is. Ez a legtbb esetben ugyanis szemlyesen sem knny, gy online azonban mg nehezebb. Zsfi erre egy jutalmazsi rendszert tallt ki.

Szerinte is nagyon nehz, hogy nincsenek vele egy trben a gyerkck, hogy nem simogathatja meg ket, a jutalmakat nem szemlyesen adhatja t nekik, s nem tudnak elmlyedni egy-egy beszlgetsben. „Igyekszem megteremteni a benssges, terpis lgkrt online is, de meg sem kzelti mindez azokat az alkalmakat, amikor velem vannak bent, a teremben”.

Ugyanakkor kiemeli, hogy a helyzetnek elnyei is vannak: „A legjobb szerintem az, hogy gy a srcok is tanulnak egy kis felelssget, nfegyelmet, hiszen brmikor felllhatnnak s elstlhatnnak a kamera ell, mgsem teszik. Mindezt persze szablyknt is lefektettk mr az elejn. Fontos volt tisztzni, hogy a rendkvli helyzet ellenre a munka folytatdik. Termszetesen k is elmondtk, hogy mit vrnak tlem, emellett a szlkkel is megbeszltem, hogy ez hogyan mkdne, milyen segtsget kellene nekem nyjtaniuk. Nagyon szerencssnek tartom magam, hogy olyan csaldokkal dolgozhatok egytt, akik ennyire nyitottak, segtkszek, s szeretetteljesek”.