Idn elmarad a bikafuttats Pamplonban a jrvny miatt

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Pamplona nkormnyzata bejelentette, hogy idn elhalasztja a hagyomnyos bikafuttatst, amelyet minden vben a vros vdszentjnek, San Fermnnek a tiszteletre rendezett nnepsgsorozat keretben tartanak meg.

A vrosvezets nem zrja ki, hogy mg ebben az vben, egy ksbbi idpontban megrendezik az esemnyt, amely eredetileg jlius 6-14. kztt zajlott volna. Az nnepsgre sznt sszeg jelents rszt most a jrvnygyi helyzet, valamint az abbl add gazdasgi s szocilis krok kezelsre fordtjk. Csaldok szzai krnek segtsget” – mondta online sajttjkoztatjn Ana Elizalde gyviv polgrmester, aki a koronavrus-fertzsbl lbadoz Enrique Maya vrosvezett helyettesti.


A legenda szerint a 3. szzadban lt Szent Fermin egy rmai szentor keresztnysgre ttrt, jmbor lelk fia, Pamplona els pspke volt, akit 303-ban Amiens-ben, galliai trttjn fejeztek le. A mrtrhallt halt pspk lett Pamplona vdszentje. A Feria de San Fermn, vagy ahogy a helyiek nevezik, sanfermines eleinte ktnapos nnep volt, aztn egyre hosszabb ideig tartott, jabb ltvnyossgokkal – kztk a 17. szzadtl a bikafuttatssal – bvlt, s egyre tbb ltogatt vonzott.

A kpre kattintva galria nylik a pamplonai bikafuttats baleseteirl!Forrs: AFP/Ander Gillenea

A napjainkban mr kilencnapos nnep a mlt szzadban a Nobel-djas amerikai r, Ernest Hemingway rvn vlt vilghrv. Hemingway 1923-ban ltta elszr a bikafuttatst (encierro), amelynek 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) cm regnyben lltott irodalmi emlket. Mve felkeltette az rdekldst a szokatlan ltvnyossg irnt, amelyre ma mr a vilg minden tjrl znlenek az emberek. A ktszzezer lakos Pamplona utcit ilyenkor msfl milli turista lepi el, akik esznek-isznak, nekelnek, tncolnak, s fktelen mulatozssal tltik a vilg legrltebbnek tartott fiesztjt.