Hrom v utn ismt blnt kaptak lencsevgre a horvt Adrin

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020


Szmos horvt amatr felvtel kerlt fel a kzssgi mdira a htvgn: a horvtok blnt, delfineket s egy tengeri nyulat is lencsevgre kaptak az Adrin – tudtuk meg a horvt Slobodna Dalmacija hrportl cikkbl.

Hrom v utn jra lttak blnt az AdrinForrs: Pixabay / Ksztette: Siggy Nowak

Mintegy, hrom ve nem ltott jelensgre lettek figyelmesek horvt hajsok, nem messze olta partjtl: egy mretes blna bukkant fel. Legutbb 2017-benszkltak barzdsblnk a Mali Losinj-i bltl t s fl kilomterre, azta nem rgztettek ilyen jelensget.

Ezek az llatok ugyanis nem jellemzek az Adriai-tengerben, detavasszal s nyron olykor nhny pldny felbukkan. gy fest, a jelenlegi nyugalom is arra sztnzte ket, hogy ismt ltogassanak el erre a trsgre:


Split kzelben, aMarjan parkerd partjainl is rdekessgeket figyeltek meg a htvgn: nyolc delfin jtkt vettk videra a helyiek. Az emlsk csoportos lubickolst csakugyan a jrvnyhelyzet eredmnyezte nyugalomnak ksznhetik:


Szintn ezen a terleten lettek figyelmesek egy nagyon ritka vzi llnyre is, aAplysia fasciata, vagyis tengeri nylra, amely atengeri hzatlan csigk csoportjba tartozik s fleg az Atlanti-cenban figyelhet meg. Most azonban az Adrin is megmutatta magt egy pldny:


Csupasz kopoltys csigkknt is emlegetik ket, mivela kopoltyikat a testkn kvl hordozzk. Mretk vltoz, egyes fajok elrik a 40 centimter hosszsgot is. Algkkal tpllkoznak, ezrt nem kell megijednnk a felbukkansuktl, hiszen az emberre nzve teljesen rtalmatlanok.