Megszólalt Hongkong volt kormányzója: orwelli az új nemzetbiztonsági törvény

Hongkongot szinte elkerülte a Kínán végigsöprő koronavírus, most elárulta a kormány, hogy mi áll a háttérben

Spread the love

Hongkong számára nem idegen az epidémia, sok szempontból a 2003-as SARS-krízis alatt szerzett tapasztalatokra támaszkodnak – mondták el a hongkongi kormány képviselői egy zártkörű sajtóbeszélgetésen.

A Portfolio kérdésére, hogy pontosan milyen intézkedésekkel állították meg már korán a járványt, elmondták, hogy január 23-án azonosították az első beteget, de már ezelőtt felkészítették az egészségügyet a közelgő krízisre, volt rendszerük a gyors azonosításra, nyomonkövetésre és a betegek izolációjára. A lakosság hozzá volt szokva a maszkviseléshez, tudták azt is, hogy járvány idején el kell kerülni a közösségi tereket. A kormány korlátozta még időben a gócpontokból való beutazást, mint Hubej vagy Vuhan, valamint folyamatosan kommunikálták a lakosság felé, hogy miért fontos a védekezés.

Az időszerű intézkedéseknek köszönhetően nem volt teljes gazdasági lezárás, így az egyébként már tavaly is recesszióban lévő hongkongi gazdaságot meg tudták menteni a teljes összeomlástól. Összesen 70 intézkedést hozott a kormány a gazdaság stimulációjának érdekében, körülbelül 30 milliárd dollárt költöttek a Covid-krízis elleni védekezésre, ez Hongkong GDP-jének körülbelül 10%-a. Ennek része a vállalatok likviditásának támogatása, közműdíjak elengedése, segítettek a munkahelyek megtartásában és pénzt osztottak a lakosságnak.

Az intézkedések miatt a hongkongi kormány arra számít, hogy nulla közeli lehet a recesszió idén, 2021-ben pedig meg is indulhat a növekedés.

Kérdésünkre, hogy mennyire veszélyezteti a külföldi tőkebefektetések volumenét és így a gazdaságot a Peking által elfogadott, július 1-jén implementációra kerülő nemzetbiztonsági törvény, a kormány képviselői azt válaszolták, hogy nem számítanak jelentős visszaesésre, hiszen a befektetők biztonságát is szavatolja az új törvény. Hozzátették: szinte minden országban vannak olyan törvények, melyek a szuverenitást és a nemzetbiztonságot védik, ez nem ássa alá az „egy ország, két rendszer” berendezkedést Hongkongban.  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *