Hogyan lett ilyen hatalmas vagyona a brit kirlyi csaldnak?

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

A brit uralkod, II. Erzsbet kirlyn szemlyes vagyont 470 milli dollrra becslik. Ez ugyan rendkvl sok pnz, m gy is van legalbb 320 honfitrsa, aki mg nla is gazdagabb. Az ugyanakkor nem is olyan knnyen megvlaszolhat krds, mibl ll ssze az uralkodi vagyon, s milyen pnzekkel gazdlkodhat a brit kirlyi csald. Megmutatjuk, honnan s mibl szrmaznak a Fld taln leghresebb uralkodcsaldjnak bevtelei!

Sokak szmra rejtly, hogy pontosan mibl, s milyen kltsggel finanszrozzk a brit kirlyi csaldot. A tma nemrg jra a figyelem kzppontjba kerlt, akkor, amikor az anyakirlyn unokja, Harry herceg s felesge, Meghan Markle megtette nagy visszahangot kivlt bejelentst, hogy anyagilag fggetlenedik a kirlyi csaldtl. Mivel a pr azt kzlte, ktelezettsgeik mellett lemondanak a kirlyi csaldhoz tartozsuk rvn ket addig megillet javadalmazsrl is, sokakban felbredt a kvncsisg azzal kapcsolatban, hogy mgis mit hagyott htra a hzaspr, amikor gy dntttek, hogy letket nllan folytatjk.

gy finanszrozzk a kirlyi csaldot

A kirlyi csald bevtelei alapveten II. Erzsbet kirlynnz ktttek, az szemlyhez rendeltek, rszben nagyon rgi, tbb szz ves mlt rendelkezsek, trvnyek alapjn. II. Erzsbet kirlyn – s szemlye rvn az egsz brit kirlyi csald – pnzgyileg hrom f lbon ll. A bevtelek egyes, a kirlynt sttusza rvn megillet rksgekbl, az uralkod si magnbirtokaibl, ingatlanaibl valamint befektetseibl, illetve egy, a brit kincstr ltal kezelt, elklntett alapbl szrmaznak.

A kirlyn hrom f bevteli forrsa: az rklsbl szrmaz javak, a hercegsgek s a Sovereign GrantForrs: Vox: How the British royal family makes money / Youtube

A legfontosabb bevteli forrs: a szuvern alap

A kirlyn s rajta keresztl csaldja legfontosabb bevteli forrsa a Sovereign Grantbl szrmaz jvedelem. Ez egy elklntett, a kincstr ltal felgyelt, si, idnknt megjtott szablyok szerint kezelt, gynevezett szuvern alap. A krds, hogy honnan kerlnek ebbe pnzek?

Az alapba kerl pnzek forrsa a The Crown Estates.

Ez egy elkpeszt vagyon felett diszponl portflitrsasg, amely a rgi idkben mg koronabirtokoknak szmt terleteket, ingatlanokat kezeli, s most mr szmos kereskedelmi ingatlant is menedzsel sikesen, szerte Nagy-Britannia terletn.

A vllalat kzlse szerint brit viszonylatban is egyedlll mdon, 14,3 millird font rtk ingatlanvagyont kezel.

A portfli nagy rsze Londonban van, de tallhatk birtokok Skciban s Walesben is.

A kirlyi csald koronabirtokaiForrs: Vox: How the British royal family makes money / Youtube

A The Crown Estate eredete egszen a 18. szzadig vezethet vissza, amikor az akkori uralkodk rengeteg pnzt kltttek, szinte pazaroltak, s rendszeresen sszetzsbe kerltek a kormnnyal is az adssg nvekedse miatt. A csd szln ll III. Gyrgy vgl felajnlotta valamennyi kirlyi birtokt az llamnak, cserbe meghatrozott ves jrandsgrt. gy gyakorlatilag a kirlyi birtokokat az adfizetk pnze vltotta ki 1760-ban. III. Gyrgy ezzel egytt gretet tett arra, hogy nem folyik bele az orszg kormnyzsba.

Az immr nem kzvetlenl az uralkodhoz tartoz koronabirtokokbl szrmaz jvedelem gy tulajdonkppen az llami bevteleket gyaraptja. Erre tmaszkodik az emltett Sovereign Grant, amelynek megalaptsa a kirlyi csald letnek egyik legnagyobb pnzgyi reformja volt, s azta fix ves bevteli forrst biztost szmukra. Ez egy vente meghatrozott llami tmogats, amely korbban Civil List Act nven volt ismert, majd 2012-ben kivltotta a Sovereign Grant Act s lnyeges eleme, hogy brit llami bevtelekbl fizetik.

Az alapbl ugyanis ves llami tmogatsknt a Crown Estates bevteleibl szrmaz nett nyeresg 15 szzalkt kapja az uralkod, az elmlt kt v tlagbl szmtva. A 2017-2018-as pnzgyi vtl ezt a mrtket 25 szzalkra emeltk, tekintettel aBuckingham-palota feljtsnak kltsgeire. Az emelt sszeg tmogats vhatan tz ven t jr.

Az sszeg a 2018-2019-as pnzgyi vre 82,2 milli fontot tett ki, ebben mr benne van a palotafeljts miatti plusz rszarny.

Azt ugyan pontosan nem tudjuk, hogy a kirlyi csald tagjai milyen arnyban kapnak ebbl – ezt nem ktelesek megosztani a nyilvnossggal -, de Meghan Markle s Harry herceg esetben a szemlyes jvedelmk nagyjbl 5 szzalkt jelenthette a kirlyn dntse nyomn innen szrmaz pnz. Mg a tbbi 95 szzalk a cornwalli hercegsgbl folyt be – ez a trnrkshz, teht jelenleg Kroly herceg szemlyhez kttt uradalmakat, birtokokat, ingatlanokat takarja.

Persze a Sovereign Grantbl kiutalt tmogatst nem lehet brmire klteni.

A kirlyi csald az anyakirlyn rvn minden vben nvleg risi sszegekhez jut, m ez csak papron tnik soknak, mert az alapbl befoly bevteleikbl csak igen korltozottan klthetnek magukra. A pnz fleg arra van, hogy a kirlyn el tudja ltni hivatalos vagy reprezentcis feladatait, mint a fogadsok s a klfldi utazsok, az alkalmazottak kifizetse s a kirlyi rezidencik karbantartsnak kltsgei.

II. Erzsbet a briteknek a koronavrus-jrvny idejn: a fizikai izolci a helyes cselekedet.Forrs: https://www.ft.com/content/14b1f5eb-16a0-3481-b1b5-d83634eb0e61

Egybknt az alaphoz tartozik pldul a brit kirlyi csald mvszeti gyjtemnynek kezelse – ez a vilg egyik legrtkesebb gyjtemnye -, vagy pp a koronkszerkkel kapcsolatos feladatok elltsa is. Ez utbbiak Anglia tbb kirlyi ingatlanban tekinthetk meg, de az ebbl szrmaz bevtel nem a kirlynt, hanem egy kln, nonproft szervezetet illet, amelyet pp a kirlyn alaptott korbban az ezzel kapcsolatos feladatok elltsra.

Az llampolgrokat egybknt rgta megosztja a Sovereign Grant, az llami bevtelekbl kifizetett tmogats.

Ez akkor vlt igazn lthatv, amikor 1992-ben kigyulladt a Windsori kastly, amelyre radsul nem ktttek tzbiztostst. Sokan tiltakoztak az ellen, hogy az adfizetk pnzn ptsk jra a kastlyt, mikzben az a kirlyn hasznlatban van, vagyis egyesek szerint neki egyedl kellene llnia a kltsgeket. A kirlyi csald letnek finanszrozsrl szl vita azta is fellngol idnknt.

Magnbirtokok s a Lancasteri hercegsg

A kirlyn fontos, s tnylegesen is magnjelleg bevteli forrsai az uralkodcsald sajt “pnztrcja”. Az ebben lv pnz kirlyi magningatlanok s -fldek ves bevtelbl szrmazik, ugyanis ezek a terletek s pletek mr vszzadok ta a kirlyi csald magnbirtokban vannak. Ez sszesen hozzvetleg 18.500 hektrnyi fldterletet, valamint lak-, kereskedelmi- s mezgazdasgi ingatlanokat foglal magban. Az erdetett tekintve mr 1265-ben ltrejtt, s jelenleg is a Duchy of Lancaster (Lancaster hercegsge) nevt visel vagyonkezel felel a magnbirtokok menedzselsrt.

Ezek kztt trtnelmi jelentsg pletek is tallhatak szerte Angliban.gy a kirlyn magnvagyont gyaraptjk azok a birtokok s bevteleik, melyek gyakran turisztikailag is rtkes ltvnyossgoknak adnak otthont, mint a Pontefraet s az Ogmore vrak. De termfldek, st magningatlanok is tallhatak ezeken a terleteken. Ide tartoznak a turisztikai jelentsggel br pletek is. De ide sorolhat a mg Viktria kirlyn ltal megszerzett Balmorali-kastly, a kirlyi csald kedvenc nyri rezidencija.

Az pletek nem csak ikonikusak, hanem komoly bevteli forrst is jelentenek a kirlyi csald szmra, kzlk tbb mr genercik ta hozzjuk tartozik, mivel valamelyik korbbi uralkod megvsrolta azt.

A kirlyi csaldnak egybknt van mg egy fontos bevteli forrsa, ez pedig az emltett Cornwalli hercegsgbl (Duchy of Cornwall) szrmaz pnzek. Cornwall hercege a mindenkori trnrks, azaz most Kroly herceg, akihez az egybknt szintn hatalmas, fknt Wales terletn tallhat birtokrendszer tartozik.

II. Erzsbet, Kroly herceg s Kamilla hercegnForrs: Getty Images/Chris Jackson

Fontos klnbsg azonban, hogy formailag az innen szrmaz jvedelem nem a kirlynt, illetve a kirlyi csaldot, hanem a walesi herceget illeti meg, aki e cm birtokban automatikusan kapja meg a cornwalli herceg cmet is – ez pedig immr 50. ve Kroly.

Ugyanakkor ez is jkora vagyont jelent, m Kroly hiba rendelkezik nvleg a bevtelek fltt, csaldja, gy felesge, valamint Vilmos s Harry hercegek kztt csak a kltsgek kifizetse utni rszt, azaz a nyeresget oszthatja szt. Kroly termszetesen dnthet gy, hogy Harry herceg s felesge nllsodsuk utn is kap pnzt szemlyn keresztl Cornwall jvedelmeibl, m erre pldul a kirlynnek nem lenne lehetsge a szuvern alap kapcsn.

A birtokokbl s a Sovereign Grantbl befoly pnzbl Kroly hercegk is sajt kiadsaikat finanszrozhatjk, gy juthatott pnzhez Meghan Markle s Harry herceg is. Az Express lap forrsai szerint Harry s Vilmos herceg 2018-ban 4,9 milli fontot kaptak apjuktl, Krolytl, a hercegsgbl szrmaz nyeresgbl. Ez, vagyis a hercegsgbl szrmaz pnz tette ki Harry s Meghan bevteleinek 5 szzalkt, mg az alapbl a kirlyn ltal kiosztott sszeg a tbbi 95 szzalkot.

A kirlyi csald a Buckingham palota erklynForrs: Getty Images/Indigo/Max Mumby

Arrl persze megoszlanak a vlemnyek, megri-e a briteknek a kirlyi csald finanszrozsnak jelenlegi formja. A legtbben ugyanakkor azon a vlemnyen vannak: sokba kerlnek, de sokat is hoznak.

A kirlyi csaldra valjban egy mrkaknt is lehet tekinteni, hiszen tagjainak valdi hatalmuk nincs, azonban letket, botrnyaikat, eskviket s az j kirlyi babk szletst vilgszerte tbb tzmillian kvetik figyelemmel.A Brand Finance felmrse egyenesen Nagy Britannia legnagyobb kincsnek nevezte a kirlyi csaldot, becslsk szerint az uralkodhz mrkaknt nem kevesebb, mint 67 millird dollrt r.

Szemlyes vagyongyarapts

A kirlynnek mindezek mellett vannak olyan szemlyes tulajdonai is, amelyek ltal szemlyes vagyont jogszeren nvelheti. rtkes blyeggyjtemnye mellett rszvnyekkel, szlermvekbe tett befektetsekkel is rendelkezik, valamint tbb mkincs is a birtokban van, a lversenyrl nem is beszlve.

II. Erzsbetnek nem csak rengeteg lova van, hanem elszeretettel is fogad a versenyeken.Tbb djat is begyjttt mr a lovaival, az elmlt hrom vtizedben 8,8 milli dollrt nyert. sszesen szz lova futott 2830 versenyben, amelyek kzl 451-et sikerlt megnyernie.

Kroly herceg s csaldja a msodik leggazdagabbnak mondhat a kirlyn utn. Bevtelk az emltett cornwalli hercegsgbl szrmazik. Az elz fisklis vben Kroly herceg s csaldja sszesen 21,6 milli font bevtelhez jutott ennek rvn, valamint juttatst kaptak a Sovereign Granton keresztl is, a kirlyn dntse nyomn. Kroly herceg, amennyiben trnra kerlne, akkor az irnytsa al kapn a mg gazdagabb Dutchy of Lancestert s az azzal jr magnbirtok-rendszert is. t pedig a cornwalli hercegsg ln az j trnrks kvetn.

A cikk rszben a Vox “How the British royal family makes money” cm Youtube videja mentn kszlt.