Hitelt kap a német államtól az Adidas

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

A vállalat közleményében kiemelte, hogy a koronavírus terjedése miatt leálltak a nagy-, és kiskereskedelmi forgalomból származó bevétel 60 százalékát biztosító piacok. A saját üzletek és a partnerek által üzemeltetett boltok már negyedik hete szinte kivétel nélkül mind zárva tartanak Európában, Észak-Amerikában, a nagy feltörekvő országokban és az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Ezért a “pénzügyi rugalmasság”, vagyis a fizetőképesség erősítésére egy sor további intézkedés mellett egy 3 milliárd eurós (1080 ezer milliárd forint) hitelkeretről is gondoskodni kellett. A német állami fejlesztési bank (KfW) 2,4 milliárd euróval, több bank – köztük az UniCredit, a Bank of America és a Citibank – pedig közösen további 600 millió euróval járul hozzá a kerethez. A szükség szerint rugalmasan hozzáférhető forrás 15 hónapig, 2021 júliusáig áll rendelkezésre.

A német állam nem jut tulajdonrészhez a hitel fejében. Az esetlegesen lehívott részleteket a lehető leggyorsabban, piaci feltételek alapján fizetik vissza – közölte a cég.

A hitelkeret hozzáférési ideje alatt a vállalat nem fizet osztalékot a részvényeseknek. Arról is döntöttek, hogy leállítják sajátrészvény-vásárlási programjukat, és az igazgatóság tagjai az idén lemondanak a javadalmazásuk 65 százalékát kitevő bónuszról.

Az Adias részvényeinek árfolyama idén 22 százalékot esett.