Gyurcsny s Bajnai emberei lhrgyrat mkdtetnek

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Korbbi szocialista politikusok, Gyurcsny Ferenc kiprblt emberei s a liberlis Egytt kommunikcis csapatnak tagja is megtallhatk az Ezalnyeg.hu internetes ellenzki lhrportl krnykn – rja a Magyar Nemzet. Az oldal nemrg kzztette, hogy Zentai Andrs felel a tartalomrt fszerkesztknt. Zentai a Gyucsny s Bajnai-fle Miniszterelnki Hivatalbl – egy rvid kitrvel – a Bajnai ltal letre hvott Egyttben dolgozott, majd sajt vllalkozsba kezdett, mieltt a rmhrportl fszerkeszti pozcijba kerlt volna.

Ismt beindult az Ezalnyeg.hu balliberlis internetes lhrgyr, ezttal a pnikkelt rmhr mfajt gyakoroltk. „Tmeges gyilkossgi ksrlet, amit Orbn mvel” – olvashat a volt MSZP-s politikusok ltal mkdtetett oldalon.

A korbbi szocialista prti potenttok a szerz nlkli cikkben arrl rnak, hogy a krhzi gyak egy rsznek felszabadtsa „tmeges gyilkossg”. Mint a Magyar Nemzet megjegyzi, ismert: a miniszterelnk azrt adta ki a krhzi kapacitsok 60 szzalknak felszabadtsrl szl rendeletet, hogy ne fordulhasson el az a helyzet Magyarorszgon, mint Olaszorszgban, hogy egyes betegek az elltatlansg, az eszkz- s kapacitshiny miatt haljanak meg.

Az intzkeds annak fnyben mg kevsb drasztikus, hogy a krhzi gyak 30 szzalka a rendelet eltt is resen llt. Habr az bizonyos, hogy a rendelet vgrehajtsa szmos kellemetlensggel jrt, a balliberlis mdia ismt felfjta a dolgot. A 24.hu pldul kritika nlkl lehozott egy lltlagos olvasi levelet, amely szerint egy olyan nt kldtek el a krhzbl, akit gpek tartottak letben. Mller Ceclia orszgos tiszti forvos a napokban nyomatkosan elmondta, hogy ilyen eset biztosan nem fordulhat el, de az vitathatatlan, hogy az intzkeds kellemetlensget okozhat egyes csaldoknak.

Ezt csinlja az Ezalnyeg.hu is, amely hasonl rmtrtneteket kzlt. Arra gondosan figyeltek, hogy kitakarjk a krhzak nevt azokbl az lltlagos beszmolkbl, amelyeket kzztettek, gy biztostottk azt, hogy a trtneteknek ne lehessen utnajrni. A posztok arrl szlnak, hogy lltlag betegeket „dobtak ki” a krhzakbl. Az Ezalnyeg.hu ismeretlen cikkszerzje arra a kvetkeztetsre jutott mindebbl, hogy mindezt csupn „szvtelensgbl” rendelte el a miniszterelnk.

Az MSZP-hez s a DK-hoz ktd lhrportl az nkormnyzati voksols kampnya ta tevkenykedik, csak a kzssgi mdiban tbb tzmilli forintot kltttek el a kampny alatt az rsaik s az oldal reklmozsra. A jrvny magyarorszgi kezdete ta vltozatlanul folyik az lhrgyrt tevkenysg: Dzsi Csaba Andrst, Gyr polgrmestert szemlyesked lhrben tmadtk; hamis hreket terjesztettek a kormny intzkedseirl vagy akr a magyarok klfldrl val hazahozatalval kapcsolatban.

A portl felels kiadja a budapesti Dohny utcban bejegyzett Oraculum 2020 KftA cg tulajdonosa s gyvezetje Pva Zoltn, aki a volt MSZP-s komli polgrmester s orszggylsi kpvisel, idsebb Pva Zoltn fia. A Magyar Nemzet mr korbban megrta: a Pva csalddal a Gyurcsny–Bajnai-kormnyok igen bkezek voltak. Ifjabb Pva Zoltn 2008 s 2010 kztt a Miniszterelnki Hivatal tancsadja volt. Egyik cge, a Medich-Technik Bt. csaknem tmilli forintot kapott szaktancsadi tevkenysgrt 2008-ban.

A Magyar Nemzetnek az MSZP tagadta, hogy k mkdtetnk az oldalt, m tbb jel is arra utal, hogy ez affle sszellenzki projekt. Az MSZP mellett Gyurcsny Ferenc prtjnak tagjai s a volt miniszterelnk levitzlett kderei ltal mkdtetett Datadat Kft. is felbukkan az Ezalnyeg.hu krnykn. A Magyar Nemzet megjegyzi, amellett, hogy az lhrgyr a Datadat ltal alkotott chatbotot hasznl, az oldal Adatvdelem menpontja alatt tallhat szveg egyes mondatai megegyeznek olyan oldalak adatvdelmi tjkoztatinak szvegvel, amelyeken bevallottan a Datadat Kft. az adatkezel. Ilyen oldalak pldul a Bcskei Balzshoz kthet Idea Intzet, a Gulys Mrton-fle Partizn egyik oldala, de pldul a Czegldy Csabt soraiban tud ljen Szombathely Egyeslet is ide tartozik.

Az MSZP-s htter tulajdonos s a DK-kzeli httremberek mellett ms is utal arra, hogy ez a projekt az ellenzki sszefogs termke: az oldal fszerkesztje, Zentai Andrs az Egytt korbbi kommunikcis csapatnak tagja. Zentai 2008-ban kerlt az akkori MSZP-s Miniszterelnki Hivatalba – Pva Zoltn tulajdonoshoz hasonlan – , ahol mdiaelemzknt kt vig dolgozott. Zentai ezutn ugyanilyen munkakrben tevkenykedett az Observer Budapestnl, majd ismt a politika vilgban kttt ki: kommunikcis munkatrsknt dolgozott a Bajnai-fle Haza s Halads Alaptvnynl, majd a Szigetvri Viktor s Juhsz Pter nevvel fmjelzett Egyttnl.

Szigetvri s Zentai a Magyar Nemzet szerint jl ismerheti egymst. Elbbi veken keresztl vezette az Egyttet, innen eredhet a bizalmi viszony Zentaival. Az Ezalnyeg.hu jelenleg a Datadat Kft. szolgltatsait hasznlja, amelyben a cgadatok alapjn Szigetvri Viktor is rdekelt.

A Magyar Nemzet cikkbl kiderl, hogy Zentai Andrs 2016-ban hagyta ott az Egyttet, sajt vllalkozst alaptott Mondatmanufaktra nven. A kommunikcis szakember bemutatkozsa szerint elssorban marketinggel foglalkozik; „szvegr s tartalomszerkeszt vagyok” – rta magrl, hozztve, hogy a kzssgimdia-menedzseri feladatok sem llnak tvol tle. Arrl sajnos nem rt bemutatkozsban, hogy az Ezalnyeg.hu-s tapasztalatok alapjn a hrhamistsban is kiemelkeden tud teljesteni. Honlapjn azrt nem szernykedik: egyszemlyes reklmgynksgnek titullja magt. A Mondatmanufaktrt a kzelmltig egyni vllalkozknt csinlta, m az Ezalnyeg.hu szerkesztse bejhetett neki anyagilag, mivel 2020. janur 2-n megalaptotta a Mondatmanufaktra Tartalommhely Bt.-t.