gy vltoznak meg otthonaink a vilgjrvny hatsra

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Az emberek a koronavrus-jrvny kvetkeztben vilgszerte egy jfajta lethelyzettel, a trsadalmi tvolsgtarts knyszervel szembeslnek. Ennek hatsa valsznleg a vilgjrvny utn sem mlik el nyomtalanul, hanem a jvre is rnyomja majd a blyegt, s mg az otthonainkat is megvltoztatja.

Egy hres ukrn ptsz, Szergej Makno ht pontban foglalta ssze azokat a vltozsokat, amelyek a jrvny hatsra bekvetkezhetnek laksunkban, illetve a szkebb lakkrnyezetnkben. A COVID-19 utn mr semmi sem lesz olyan, mint korbban, valaminek a vgn, egyben valami msnak a kezdetn vagyunk. Sorra jelennek meg a pandmia hatsait elemz elrejelzsek, amelyek a legklnflbb vgkimeneteleket vettik elre, m abban kivtel nlkl egyetrtenek, hogy meg fog vltozni az rtkrendnk, az letnk s a szoksaink. Rajtuk keresztl pedig az otthonaink is – hivatkozik az ukrn ptsz elkpzelseire a Dezeen.com.

Szerinte a kvetkez vltozsok kvetkezhetnek be a jrvny hatsra a lakkrnyezetnkben:

1. Laksok helyett hzak

A tbblaksos emeletes hzakat arra terveztk, hogy minl tbb embernek adjanak otthont, m az egszsggyi s a higiniai szempontokat nem vettk figyelembe. Egy jrvny idejn azonban cskkenteni kell az rintkezs lehetsgt mindennel, amit a lakpletekben sokan rintenek meg, gy a liftajtkkal s liftgombokkal, az ajtkilincsekkel – s persze magukkal a szomszdokkal is.Miutn most az elzrkzsra vagyunk rknyszertve a trsashzakban, ezrt a jvben a laksokkal szemben felrtkeldhet az nll hzak szerepe, ahol a tvolsgtarts sokkal jobban megoldhat.Legyen brmilyen aprcska is a hzik, de rendelkezzen egy kis kerttel, ahov kimehetnk ilyen idszakokban is.

Ha nincs csaldi hzunk, egy tgas erkly is sokkal elviselhetbb teszi a bezrkzst pldul egy jrvny idejnFot: Szab Gbor – Origo

A jrvny hatsra az emberek egyre inkbb olyan hzra vgynak, amely teljes mrtkben lehetv teszi szmukra a trsadalmi tvolsgtartst. Ezek az otthonok mr nemcsak a vros zajtl val elszigeteldst szolglhatjk, hanem a vrusoktl, fertzsektl is vdelmet nyjthatnak. A vrosiasods folyamata le fog lassulni azzal, hogy jra felfedezzk magunknak az elvrosi vezeteket s a vrosokhoz kzeli teleplseket.

2. lskamrk s elklntett helyisgek

Mr eddig is egyfajta trend volt, hogy azok, akik valamilyen termszeti-trsadalmi kataklizmtl tartanak, kisebbfajta bunkereket alaktottak ki az otthonukban. Ez a tendencia vrhatan felersdik majd, legalbbis olyan rtelemben vve, hogy felrtkeldik az lelmiszerrel feltlttt kamrk, pinck szerepe, ahol olyan kszleteket halmozhatunk fel, amelyek biztostjk a tllst akkor is, ha hosszabb ideig nem ajnlatos kimenni az utcra.


Meglep technolgiai megoldsokat hozott a koronavrus

A kutatk, zletemberek s vllalatok vilgszerte j s innovatv technolgiai megoldsokkal prbljk felvenni a versenyt a koronavrus-jrvnnyal. Egyre tbb ttr projekt indul, amelyek komoly segtsget nyjthatnak az egszsggyi krzis kezelsre, valamint a jrvny terjedsnek lasstsra s vgssoron meglltsra legyen sz 3D-s nyomtatsrl, adatgyjtsrl, vagy ppen digitlis modellezsrl s nyomkvetsrl.

Egyben eltnnek majd a nagy, egymsba nyitott, sszefgg terek is az otthonainkban. Az elszoba, a konyha, az tkez s a nappali szoba le lesz vlasztva egymstl. A jrvny miatt az elszobt a tbbi helyisgtl elszeparlva alaktjk ki: itt levetve a cipnket s az utcai ltzknket, pldul azt is elkerlhetjk, hogy egy vrust behurcoljunk magunkkal a laktrbe.

3. Sajt energia- s vzellts

Fel fog rtkeldni az nll ram- s vzellts, valamint ftsi rendszer szerepe is, hiszen ezzel fokozottan nelltv vlhatnak az otthonok. Ahol rendelkezsre ll pldul a geotermikus energia, ott ezzel megoldhat a meleg vz s a fts, de tovbb fog nvekedni a jvben a napelemek szerepe is. Persze ne feledkezznk meg a j reg klyhkrl s kandallkrl sem.

Kitn megolds lehet egy kandall a sajt fts biztostsraForrs: Getty Images/iStockphoto/Alexraths

A jv otthonaiban az alternatv energiaforrsokat biztost berendezsek egyre inkbb a mindennapok rszt kpezhetik. gy fggetlenn vlhatunk – mondjuk egy jrvny idejn – a kzmelltsban trtn esetleges kimaradsoktl. A kommunikcit tekintve pedig egyre nagyobb szerepet jtszik majd a mholdas internet.

4. Szrrendszerek s okosotthon

A mostani vilgjrvny hatsra felrtkeldik a jvben a vz- s levegszrk jelentsge is. Az okosotthonoknl mr nemcsak a leveg hmrsklett fogjk szablyozni a megfelel berendezsek, hanem a minsgt is ellenrizni fogjk, s szksg esetn gondoskodnak a szrsrl, tiszttsrl.

Az okosotthonok a jvben mg tbb szolgltatst knlnak majdForrs: Shutterstock

Az ukrn ptsz szerint sokan ferttlent helyisget is kialakthatnak az otthonokban, s csak ezeken keresztl lehet majd bejutni a tbbi helyisgbe. Ezen haladnak majd t a vendgek vagy a hzhozszlltst vgzk is. gy megelzhetv vlik, hogy brmilyen fertzs bekerlhessen a laktrbe. Emellett ultraibolya sugrzst kibocst lmpk is kerlhetnek a laksokba, amelyek elpusztthatjk az rtalmas vrusokat s baktriumokat.

5. Az otthonunk az j irodnk

A karantn ideje alatt rengetegen knyszerlnek az otthoni munkavgzsre. Sokan kzlk alig vrjk, hogy visszatrhessenek a munkahelykre, s ismt tallkozhassanak a kollgikkal, de ezzel nem mindenki lesz gy. Lesznek, akik tovbbra is szeretnnek tbb idt home office-ban tlteni, ezrt egy kln, teljesen elszeparlt irodt hoznak ltre, hogy minl knyelmesebb, nyugodtabb krlmnyek kztt dolgozhassanak otthonrl a jrvny elmltval is.

Szergej Makno szerint szmos vltozst hoz majd a koronavrus-jrvny az otthonaink kialaktsbanForrs: Facebook

6. Zld ozisok a teraszon

Mr eddig is trend volt, hogy nvnyekbl egy kis zld ozist alaktsunk ki az erklyen vagy a teraszon, de ez a jvben valsznleg szles krben elterjedhet. Tudomnyosan bizonytott tny, hogy a kertszkeds kedvez hatssal van az idegrendszerre, ami pldul egy jrvny idejn a knyszer bezrtsgot tekintve egyltaln nem elhanyagolhat szempont. Msrszt a kertszkedsnek ksznheten egy kicsit kiszabadulhatunk a bels terekbl s friss levegn is lehetnk.

7. A tmegtermkek mellzse a lakberendezskor

A vilgsajt s a kzssgi oldalak tele vannak olyan felvtelekkel, amelyek arrl tanskodnak, hogy a termels lelltsnak hatsra a nagy knai iparvrosok felett kitisztult a leveg. Az emberek pedig rlnek, hogy vgre tiszta levegt llegezhetnek be. Ez felrtkeli a krnyezettudatossg szerept s a jvben sokan mg jobban megfontoljk majd, hogy mit vsrolnak meg.Egyrszt kevesebb trgyat fogunk magunk krl felhalmozni a laksban, msrszt nagyobb felelssggel fogjuk azokat kivlasztani. Az otthonaink kialaktst tekintve is fontoss vlik, hogy a krnyezetet kevsb terhel megoldsokat, eszkzket, vagy anyagokat hasznljunk. A kivlasztskor mg hangslyosabban merl majd fel a krds, hogy vajon termszetes sszetevkbl llnak-e, s az ellltsuk nem krostja-e bolygnkat.