gy omlott ssze az egszsggyi rendszer Olaszorszgban, Spanyolorszgban s Franciaorszgban

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Az ellenzki sajt s ellenzki politikusok is arrl beszltek az elmlt hetekben, hogy tl sok krhzi gyat ksztett el a kormny, s tl sok llegeztetgpet vsrolt, ezzel felkszlve a koronavrus-jrvny cscspontjra. Ezt Eurpa tbb orszgban nem tettk meg, emiatt tlterheldtt s sszeomlott az egszsggyi rendszer. Mindennapos ltvny volt az elmlt hetekben, hogy a fertztt betegek a krhzak folyosin, nha hordgyakon, nha egyenesen a fldn fekszenek, mert nem jutott nekik gy. Kpeken mutatjuk meg az olasz, spanyol s francia egszsggyi rendszer sszeomlst.

Olaszorszg

A tbb mint 60 millis orszgban eddig tbb mint 180 ezren fertzdtek meg, s tbb mint 24 ezren meghaltak.

A betegek egy rsznek csak gy jutott hely a bresciai krhzbanForrs: AFP/Miguel Medina

Ezzel vilgviszonylatban az Egyeslt llamok utn Olaszorszgban szedte a legtbb ldozatot a jrvny.

Egy ktsgbeesett nvr azarct a kezbe temeti a cremonai krhzban 2020. mrcius 13-nForrs: AFP/Paolo Miranda

Br a szakemberek szerintlefel vel a jrvnygrbe, ennek ellenre mg mindig napi kzel 3 ezer j megbetegedst regisztrlnak a hatsgok. Ez rthet mdon alaposan megterheli az egszsggyi ellt rendszert.

A folyosn ltjk el a betegeket egy olaszorszgi krhzban, sokaknak gy sem jutForrs: YouTube/Sky News

Spanyolorszg

A legtbb koronavrusos beteget Spanyolorszgban regisztrltk Eurpban, szmuk meghaladta a 200 ezret. A jrvny ldozatainak a szma tlpte a 20 ezret a spanyoloknl.

Madrid egyik legnagyobb krhzban a fldn fekszenek a betegekForrs: Twitter/edleonklinger

Tbb vide is kering az interneten, amely bemutatja, milyen llapotok uralkodnak az orszg egszsggyi intzmnyeiben. Ez a felvtel mrcius vgn Madrid egyik legnagyobb krhzban kszlt. Jl lthat, hogy a betegek a folyosn fekszenek, mivel a drasztikusan megnvekedett esetszm miatt nincsen elegend krhzi gy a fertzttek elltsra.

Franciaorszg

Franciaorszg is ott van azok kztt az orszgok kztt, ahol a legtbb a fertztt. A megbetegedettek szma mr tbb mint 150 ezer.

Egy orvos sznetet tart a Colmari Louis Pasteur krhzbanForrs: AFP/Sebastien Bozon

A francia hatsgok jelentsei szerint tbb mint 20 ezren meghaltak.

Tbb mint 30 ezren vannak krhzban, kzlk 5433-an mg mindig intenzv osztlyon (volt ennl korbban jval magasabb, 7 ezres adat is). Ez utbbi szm, a cskkens ellenre mg mindig magasabb annl az tezres intenzv osztlyi gykapacitsnl, amennyivel a francia egszsggy a jrvny kezdete eltt rendelkezett.