gy nz ki a rekordgyorsan elkszlt kiskunhalasi mobil krhz

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Rekord gyorsasggal, mindssze kt s fl ht alatt elkszlt a 150 beteg befogadsra alkalmas mobil jrvnygyi krhz. A komplexum a legmodernebb berendezsekkel s orvostechnikai eszkzkkel felszerelve kszen ll az elltsra.

A kormny mrcius 14-n a koronavrus okozta veszly miatt azzal bzta meg a bntets-vgrehajtsi szervezetet, hogy ptsen egy mobil jrvnykrhzat. Az akcicsoport vezetsvel dr. Tth Tams bv. vezrrnagyot, a bntets-vgrehajtsi szervezet orszgos parancsnokt bztk meg.

A kpre kattintva galria nylikForrs: BvOP

Az egszsggyi s a jrvnygyi szakmai tevkenysget kiszolgl s tmogat 3100 m2-es alapterlet kontnerkrhz 36 krtermbl 16-ban az alacsony kockzat, msik 16-ban a kzepes kockzat s 4-ben a slyosabb llapotban lv betegeket ltjk el. A legszigorbb infektolgiai szablyoknak is megfelel, 225 kontnerbl ll pletegyttes gygyt-megfigyel egysggel, hrom utas zsiliprendszer ltzkkel, befogad s vizsgl rszleggel, kln laboratriummal, rntgen-, ultrahang- s CT-kszlkkel, tovbb llegeztet gpekkel rendelkezik. A krhzban 3 fle orvosi tisztasg gz vtelezsre van lehetsg, a 6000 liter tartlyos s 2400 liter palackos cseppfolys orvosigz felhasznlsra 444 db vteli hely van.Az ptkezsen 24 rban tbb szz szakipari munks s szakember dolgozott reggel 7-tl este 20 rig, majd este 20 rtl reggel 7 rig. A munksok 150 km ersram kbelt, 6000 m2 lgtechnikai eszkzt, 24 000 m2 gipszkartont, 4 km lvdt s 5 s fl tonna orvos-technolgiai festket hasznltak fel. A Kiskunhalasi Orszgos Bntets-vgrehajtsi Intzet terletn felplt, de a brtntl elklntett mobil kontnerkrhz folyamatos mkdst s a kulcsfontossg berendezsek hasznlatt egy 1,6 megawattos transzformtor, kt aggregtor s egy sznetmentes tp biztostja.

Forrs: BvOP

A beruhzs befejezsvel az akcicsoport elvgezte a Kormny ltal meghatrozott feladatokat, gy tmogatva az j koronavrus elleni hatkony vdekezst – rja kzlemnyben a Bntets-vgrehajts Orszgos Parancsnoksga.

Kovcs Zoltn nemzetkzi kommunikcirt s kapcsolatokrt felels llamtitkr Kiskunhalason elmondta, hogy a rekord id alatt megptett mobilkrhz egy olyan mrnki s kivitelezsi bravr, ami igazolja, hogy ilyen rvid id alatt is lehet kivl minsg s felszereltsg krhzat pteni.

Forrs: BvOP

Hangslyozta, hogy a krhz bizonytja a bntets-vgrehajts kpessgeit, valamint a magyar szakemberek tudst.