gy nem krosodik az aut, ha csak ritkn hasznljuk

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

A koronavrus-jrvny s a kijrsi korltozs miatt szinte mindenki kevesebbet indul tnak, st, j pr aut mr hetek ta mozdulatlanul csorog a parkolhelyn, vagy jobb esetben a garzsban. Azrt ilyenkor is ajnlott nhny praktikval vni az llapotukat, mert ksbb tbbek kztt az E10 benzin, a lapos tli gumi s a kasztni regeiben lv tszr s is okozhat kellemetlen meglepetseket.

Sok aut hetek ta egy helyben llva vrja gazdjtFot: Origo

Mostansg a vrosokban jrva sok helyen ltni poros, lthatan rgta ll autkat. A nemrg mg napi hasznlatban lv kocsik a jrvnyhelyzet s a kijrsi korltozs miatt napokon vagy akr heteken t mozdulatlanul vesztegelnek az utcn vagy garzsban, ami azrt baj, mert az emberekhez hasonlanmegsnylik a tarts mozgshinyt. Ahhoz, hogy az aut azonnal rendelkezsnkre lljon, amikor az let majd visszatr a rendes kerkvgsba, rdemes ilyenkor is gondjt viselni. De a brmikor bevethet sajt aut a jrvny idejn is hatalmas kincs, ugyanis sokkal kisebb fertzsveszllyel juthatunk el vele A-bl B-be, mint tmegkzlekedssel vagy kzssgi autval.

Nha jrassuk meg az autt

Egy-kthetente akkor is jrassuk meg az autt, ha amgy nem akartunk menni vele sehov, mert gy vhatjuk meg legknnyebben az llapott. Ezzel megelzhetjk a fktrcsk, fkek dugattyinak rozsdsodst, a futmalkatrszek, csapgyak bellst, a gumik kockra prseldst, az akkumultor lemerlst, s az sem rt, ha kering a motorban az olaj s a htfolyadk. A mozgstl, ltykldstl az esetlegesen a karosszriban maradt csapadk is tvozhat az erre kialaktott lyukakon keresztl.

Nha meg kell mozgatni az autt, szinte minden alkatrsze meghllja, ha hasznljkFot: Magcsi Mrton [origo]

Ne csak pr kilomtert menjnk, hanem legalbb fl rt az akkumultor tltse s a kipufogban lecsapdott kondenzvz elprolgsa miatt, ami csak zemmeleg csvekben fog megvalsulni. Ha nem prologtatjuk el a korrzit okoz folyadkot, akkor a kipufogdob egy id utn bellrl fog trozsdsodni. Menet kzben kapcsoljuk be a klmt, hogy a rendszer tmtsei kapjanak kenst, s ksbb ne eresszenek. rdemes a mszerfali kapcsolkat, az ablakokat s a zrakat is kiprblni, a lnyeg, hogy mozogjanak, kapjanak egy kis kenst, s ne szoruljanak be.

Trols

Lehetleg kiengedett kzifkkel, sebessgbe rakott vltval troljuk az autt, sk felleten. A legtbb aut sajnos nem garzsban pihen, ezrt ki van tve az idjrs viszontagsgainak. Aki knytelen kzterleten parkolni, igyekezzen olyan helyet vlasztani, ahol a talajbl rkez pra nem tehet krt az autban, vagyis rszestsk elnyben az aszfaltozott, betonozott helyeket a fves, fldesek helyett. Ha csak utbbiak llnak rendelkezsre, rdemes egy PVC sznyeget leterteni az aut al, ha tarts pihentetsben gondolkodunk.

A legjobb megolds auttrolsra egy szraz, fttt mlygarzsForrs: Vodafone

Br meleg, napos idben sokat szmt az a pr fok, amit rnykban llva nyernk, rendszeresen fa alatt parkolni mgsem az igazi: az gakrl lehull gyanta, terms vagy a fent tanyz madarak rlke elcsftja, rosszabb esetben kimarja a fnyezst, viharban pedig gas eshetnek az autnkra.

Ma mr nem annyira elterjedt a ponyvval trtn letakars, de ez is megolds lehet a kls behatsok ellen.

A ponyva vd a csapadk s a szennyezds ellen, de karcolhatja a fnyezst s ha nem szellzik, bent tarthatja a prt, ami rozsdsodst idzhet elForrs: Origo

Ha ezt vlasztjuk, gyeljnk arra, hogy a ponyva anyaga kpes legyen szellzni, msklnben a beragad pra miatt tbbet rthatunk az autnak, mintha le sem takarnnk. A szl ltal mozgatott ponyva az al kerlt finom porszemcskkel olyan hatst is kpes elidzni, mintha csiszolpaprral drzslnnk a fnyezst. ppen ezrt puha anyag ponyvt vlasszunk.

Az utasteret se hanyagoljuk el

A tiszta, szraz belsben nehezebben szaporodnak a baktriumok, s a kellemetlen szagok kpzdstl sem kell tartaniForrs: Leaseplan

Takarkkal rdemes az lseket, mszerfalat letakarni, a szlvd mg pedig fnyvisszavert tenni, ami vd a kros UV-sugrzs s a h ellen. A gumitmtseket szilikonnal vagy glicerines ronggyal trljk t, hogy tartsan rugalmasak maradjanak. Habr a magra hagyott autban nhny nap alatt elpusztul a koronavrus, egyb baktriumok s gombk szmra tkletes szaporodsi krnyezetet teremt a flledt, nedves, piszkos krnyezet. Ezrt mieltt lelltannk autnkat, tiszttsuk s szrtsuk meg a bels felleteket.

Ha biztonsgos, zrt helyen hagytuk a kocsit, hagyjuk rsnyira nyitva az ablakokat, hogy szellzhessen az utastrForrs: Toyota

Szabaduljunk meg a rongyoktl, vizes palackoktl, hasznlt zsebkendktl, telmaradkoktl, s porszvzzuk ki az utasteret. Az utastrbe tett, tlba nttt szdabikarbnval meg lehet ktni az autba bekerl nedvessget. Akinek van garzsa, megteheti, hogy rsnyire leengedi az ablakokat a szellzs vgett, de ekkor idrl idre ellenrizni kell, hogy nem kltztek-e be hvatlan vendgek (rovarok, kisebb emlsk) a tudtunk nlkl.

Harc a rozsda ellen

Lellts eltt rdemes gzborotvval megtiszttani a kasztnit, klns tekintettel a kerkdobokra, ahol a hts rszeken megragad a szennyezds, s ksbb korrzit okoz. A modern gpi mosk mr alig karcolnak, s vannak egyb elnyeik is: megszrtjk a karosszrit, felrrt pedig kt fontos szolgltatst is nyjtanak, a forr viaszos kezelst s az alvzmosst.Utbbi azrt fontos, mert eltvoltja a tlen az autra rakdott st.

A kerkdobok eldugott helyein lerakdott szennyezdst tvoltsuk el gzborotvvalForrs: Photononstop/Patrick Renice

A polrozs eltnteti a fnyezsbe begygyult kormot s port, de konzervlshoz egy sima vakszols is elg. Utbbi nmagban is ad nmi ragyogst, s ami a legfontosabb, vdrteget kpez a lakkon. Apr szemcseszerkezete bepl a fnyezs apr karcaiba, s hnapokon t kpes tasztani a port, koszt s latyakot, radsul a fakulst okoz UV-sugarak ellen is vd.

A polrozs s a vakszols nem csak fnyest, de is vdi is a fnyezst, mert eltnnek az apr rsek, karcolsokForrs: DPA/AFP/Armin Weigel

Tavaszra knnyen ki tudnak virgozni a kfelverdsek s ms srlsek. Ezeket hzilag s autkozmetikban is ki lehet javttatni, a nagyobb, de felleti rozsdra pedig megolds a folyadkos passzivls: ilyenkor a foszforsavval reakciba lp a vas-oxid, azaz a rozsda, s kemny vas-foszft jn ltre a lemezeken, utna pedig jhet egy kis festk r. Mszaki vizsgn nem tolerljk a rozsdt, s br a mostani jrvnygyi vszhelyzetben lejrt mszakival is szabad kzlekedni, nem rdemes sokig halogatni a javtst.

A cikk nem rt vget. Kattintson a msodik oldalra!