gy lett az elmlt tz v legsikeresebb tzsdei cge a Tesla

gy lett az elmlt tz v legsikeresebb tzsdei cge a Tesla

Spread the love

A Tesla a 2010-es vek elejn nem volt tbb egy mersz vzival rendelkez vllalatnl, amely – hossz veken keresztl a pnz getse mellett – olykor csak egyre vakmerbb greteinek ksznheten maradt talpon. Azonban Elon Musk vllalata az gretek tbbsgt megvalstotta, amelynek eredmnye az lett, hogy a Tesla ma mr tbbet r, mint a General Motors, a Ford s a Fiat-Chrysler sszesen. Radsul a Tesla-rszvnyek nagyobb nvekedst rtek el az elmlt 10 vben, mint az Amazon s az Apple paprjai. Bemutatjuk, hogy lett a Tesla az vtized legjobb amerikai befektetse.

2010. jnius 29-n Elon Musk, a Tesla alapt-vezrigazgatja izgatottan vrta, hogy cgnek bemutatkozsa hogyan sikerl a New York-i tzsdn. Ez a vrakozs akkor egyltaln nem volt tt nlkli.

Akkoriban a Tesla jvje mg ersen bizonytalan volt, a vllalat gyakorlatilag gette a pnzt, tkeinjekcik s llami klcsnknek volt ksznhet, hogy a jelentsen vesztesges, gazdasgi vlsg ltal sjtott 2008-as (82,8 milli dollr mnusz) s 2009-es v (55,7 milli dollr mnusz) nem az t vgt jelentette a cg szmra.

A Tesla 2003-as alaptsa ta 2010-ig 300 milli dollr vesztesget termelt.

Elre meneklt Musk

A vesztesges vek miatt a Tesla tkehinyban szenvedett, gy elsre logikusnak tnt tzsdre lpni. Azonban mirt fektetett volna akkoriban brki is egy olyan cgbe, amely mg egy fillr profitot nem termelt addigi fennllsa sorn?

A vlasz: kaptak egy gretet attl az embertl, aki korbban mr felptette a PayPal-rendszert, jelen volt az rkutats terletn, s a XXI. szzad egyik legnagyobb pnzgyi befektetjeknt tartjk szmon.
Musk vllalta, hogy megreformlja az elektromos autzson keresztl a htkznapi kzlekedst is.

Tervt 2006-ban gy foglalta ssze:
pteni kell egy sportkocsit. Az abbl befolyt pnzbl pteni kell egy megengedhet ru autt. Ha ez megvan, akkor egy mg olcsbb autt kell gyrtani. Ezek mellett el kell rni, hogy az autgyrts folyamatnak is a lehet legalacsonyabb legyen a krnyezetre gyakorolt hatsa.

Az gret elremutat volt, azonban a vrva vrt aut dcgve kszlt el. A Tesla Roadstert 2008-ban mutattk be, 31 orszgban sszesen 2500 darabot sikerlt rtkesteni a vilg els sorozatgyrtott, 100 szzalkban elektromos, ltium-ion akkumultor hajts autjbl. A kocsi ra 109 ezer dollr volt.

Tesla Roadster a frankfurti Motor Show egyik sznpadnForrs: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Marijan Murat

Br az aut jl sikerlt, a 2500 darabbl szrmaz bevtel nem hozta azt a szintet, ami elegend lett volna a kvetkez lpshez. Itt trnk vissza 2010 jniushoz.

Az olcsbb Model S fejlesztsnek a kzepn jrt a cg, amelyben olyan piaci szereplk lttak fantzit, mint a Daimler vagy a Toyota.

Musk tervei igencsak merszek voltak: vi 20 ezer darab 49 500 dollros Model S eladst tervezte.A befektetk hittek neki, a nyilvnos rszvnykibocsts (IPO) jl sikerlt: az elemzk 14-16 dollr kz vrtk az rfolyamot, vgl az els napon 17 dollron nyitott a Tesla, mg a zrrfolyam 23,89 dollr volt.

Elon Musk a Tesla Roadster bemutatjn 2008-banForrs: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Vince Bucci

Ez azt jelentette akkor, hogy a Tesla egyetlen nap alatt 226,1 milli dollrt keresett, ugyanis a rszvnyek 41 szzalkkal drgultak.

Ez klnsen figyelemre mlt annak tkrben, hogy aznap a Nasdaq 3,85 szzalkot, a Dow Jones pedig 2,65 szzalkot esett.

A Tesla volt az els amerikai autipari cg, amely a tzsdre lpett a Ford 1956-os tzsdei bemutatkozsa utn.

Elon Musk ekkor gy nyilatkozott, hogy neknk vannak a legokosabb befektetink.

Musk azt is mondta, hogy br a Daimler s a Toyota is vsrolt egy-egy kisebb szeletet a cgbl, tovbbra is cl a fggetlensg, illetve ilyen bvlsi plya mellett irrelis elvrs, hogy a cg profit termeljen.

t a Model S-tl az 1000 dollros rfolyamig

A rszvny rfolyama br a nyitnapon nagyon jl teljestett, nem mondhatni, hogy utna gyorsan megindult volna felfel. Az IPO utn tbb mint egy vvel, 2011 oktberben mutattk be a vrva-vrt Model S-t, akkor a rszvny rfolyama mg csak 25 dollr volt.

A Tesla Model SForrs: AFP/2010 Getty Images/Justin Sullivan

Az esemnyek valamelyest felgyorsultak 2012-ben, amikor a Model X bemutatja is megtrtnt, ekkor mr 32 dollr volt egy Tesla-rszvny. 2013-ban a Motor Trend az v autjnak vlasztja a Tesla Model S-t.

A Tesla Model XForrs: AFP/2013 Getty Images/Bill Pugliano

Azonban az igazi ugrst az rfolyamban nem egy konkrt modell eredmnyezte, hanem egy, az autkkal prhuzamosan fejlesztett technolgia. 2014-re mr olyan szintre lpett az nvezet technolgia, hogy az a 100 szzalkban elektromos hajtslnc s a mr valban lakossgilag elrhet olcs modell gretvel egytt 257 dollrig lkte a Tesla rfolyamt.

rdekessg, hogy ekkor kapja meg a Model S az Insane s a Ludicrous mdot, amivel a jrm a vilg leggyorsabb sportautit is kpes volt legyorsulni.Kisebb bicsakls kvetkezett be, amikor kiszlltottk az els Model X autkat, 246 dollr volt az rfolyam 2015 szeptemberben.

A Model X bemutatsaForrs: AFP/2012 Getty Images/Jordan Strauss

Ez a cskkens nem llt meg, 2016 mrciusban a Model 3 gyrtsval kapcsolatos aggodalmak 229 dollrra hztk vissza az rfolyamot.

A Model 3Forrs: AFP/Str

Br a termels dcgsen, a becslt kapacits tredkvel, de beindult egy vvel ksbb, s ennyi elg volt ahhoz, hogy 2017 jliusban 335 dollron jegyezzk a cg paprjait. Ekkor kzbestettk az els olcs Teslt, a mr emltett Model 3-at, igaz az alapmodell 2019-tl vlt szles krben elrhetv.

Tesla modellek egy New York-i kereskeds elttForrs: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

Nem vert akkora hullmokat, amekkorra szmtani lehetett, a Tesla kamionja, a Semi, bejelentsekor, 2017 novemberben 315 dollr volt egy Tesla-rszvny.

Tesla SemiForrs: AFP

Az rfolyam ebben az vben szpen kapaszkodott a 400 dollr fel, de 2018 szeptemberben Elon Musk egy rdis msorban marihunt szvott, gy az rtkpapr beszakadt 263,24 dollra.

2019 janurjban a Tesla gyrat kezdett pteni a Knban, ekkor 334,96 dollra kszott fel az rfolyam.

Tesla Gigafactory 3 SanghajbanForrs: Imaginechina via AFP/Wu Ming – Imaginechina/Wu Ming

A Tesla 2019 mrciusban jabb autt mutatott be: a Model Y kedveztlen fogadtatsa miatt 275 dollrra esett az rfolyam.

A Model Y bemutatsa 2019-benForrs: AFP/Frederic J. Brown

2019 novemberben risi buks volt a Cybertruck bemutatja, amelynek “golyll” ablakt a bemutatn sikerlt bezzni,

ennek ellenre az rfolyam 354,83 dollrra emelkedett.2020 janurjban forgalomba ll az els Model Y Sanghajban, az rfolyam kil, 469 dollron jegyzik a cg paprjait.

A Model Y gyrtsa KnbanForrs: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Ding Ting

Az igazn rdekes jelensg ezutn kezddtt: klnsebb indok nlkl a Tesla-rszvnyek a 2020-ban szguldanak, olyannyira, hogy azok mra tlptk az 1000 dollros hatrt.

A nvekeds oka elssorban a knai gyr termelse, amely olyan temben kszti az autkat, ahogy azt eredetileg az Egyeslt llamokban terveztk. Emellett a cg gretet tett a kamion, azaz a Semi, s a Cybertruck leszlltsra is, tmeggyrtsra 2021-tl lehet szmtani. Emellett jelents fejlesztsek vrhatak az nvezet technolgia tern is.

J hr volt tovbb, hogy 2020 mrciusban eladtk a flmilliomodik Model 3-at is, ezzel a modell a legnagyobb pldnyszmban rtkestett teljesen elektromos aut lett.

Elon Musk Sanghajban a Model 3 rtkestsi nnepsgenForrs: AFP/Str

Szval azok ellenre, hogy a tbb htre lellt a termels Kalifornia llamban a koronavrus miatt, csak idn 140 szzalkkal drgultak a Tesla rszvnyei.

Ugyan 2020 februrjban mr 900 dollr fltt zrt a rszvny, de a Knban elterjed koronavrus tmenetileg felre visszanyomta az rfolyamot, de innen is sikerlt az 1000 dollros szintet tvinni.

Ez elkpeszt teljestmny ahhoz kpest, hogy a Teslnak nyeresges ve sszessgben mg mindig nem volt, igaz az rfolyamot megnyomta az is, hogy hrom egymst kvet negyedvben vgre pozitvban zrt a vllalat.

A Tesla negyedves vesztesge/profitjaForrs: Origo, Tesla

Emiatt izgatottak a befektetk is, akik nagyon vrjk a jliusban esedkes msodik negyedvre vonatkoz jelentst:

Ha a Tesla ismt profitot termel hrom hnap alatt, teljesl az S&P 500-as csomagba kerls felttele. Musk ezzel kapcsolatban jnius 29-n azt kzlte, hogy optimista, hogy elkerlik a vesztesges msodik negyedvet.

Az S&P 500-ba val bekerls tovbbi lkst adhat az rfolyamnak elemzk szerint.

sszefoglalva kijelenthet, hogy a Tesla tzves tzsdei plyafutsa alatt a rszvny rfolyama 4125 szzalkkal emelkedett.

(Szerk.: Az adat a 2010. jnius 29-i 23,89 dollros zrrfolyamot a 2020. jnius 29-i 1009,35 zrrfolyammal veti ssze)

A Tesla rfolyama az elmlt 10 vbenForrs: Google

A rszvnyek szrnyalsnak ksznheten a Tesla kapitalizcija ma mr 187 millird dollr, ezzel tbbet r, mint a legnagyobb autgyr, azaz a Toyota, s magasabb az rtke, mint a General Motors, Ford, Fiat-Chrysler hrmasnak sszesen.

Br a Tesla mg a tbbi autgyrthoz kpest nem sok jrmvet adott el, a rszvnyesek gy ltjk, hogy pr ven bell monopol-kzeli helyzetbe kerlhet a gyr az elektromos autk terletn.

De vajon ez az elmlt tz v legnagyobb tzsdei szrnyalsa az Egyeslt llamokban?

Az kijelenthet, hogy amita a Tesla a tzsdre lpett, ms cg rfolyama nem ugrott ekkort. Azonban az S&P 500-as csomag legjobban teljest cge a Netflix volt a 2010-es vekben, amely egy vtized alatt (2010. janurja s 2019. decembere kztt) 4181 szzalkkal nvekedett.

A Tesla teht fl v elnyt adott a Netflixnek, amely a Tesla IPO-ja ta “csak” 2657 szzalkot ntt.

Ahogy a fenti brbl is ltszik, a Tesla magasan kiemelkedik a meznybl, s messze sikerlt fellmlni olyan techrisok sztrrszvnyeit, mint a Netflix, az Amazon vagy az Apple, nem beszlve ms autgyrtk rszvnyeirl.

Forrsok: Bloomberg,CNBC, Barrons, Financial Post, Business Insider, Wired, Tech Crunch


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *