gy brja a gyrdst egy pesti taxi

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Klfldi cges autbl lett budapesti munkaeszkz ez a lassan kilencves Mondeo kombi. Megnztk, milyen llapotban van 335ezer kilomter utn, hogyan muzsikl zmmel vrosi zemben a legkisebb dzelmotor, s melyek voltak a karbantarts mesterfogsai.

A 2011-es gyrts, belp Trend komfortszint, szernyen extrzott (metlfny, alufelni, tempomat, hangvezrls) Mondeo IV. kombi ngyves korig Franciaorszgban futott cges autknt. Rendszeresen, tlagosan 15 ezer kilomterenknt elvgezte (s dokumentlta is) a flottakezel az elrt karbantartsokat, ezeken fell az vek sorn semmilyen komoly hiba nem addott, s szerencsre a trst is megszta a Ford.

Irnyjelzsek a visszapillantk, srlsnl drgbb a cserjk. Galrihoz kattintson a kpre!Forrs: Az Aut

Vals 163 ezer km-rel az rjban, 2015-ben rkezett Magyarorszgra szinte jszer llapotban; radsul, amint a paprokbl kiderlt, 147 ezer km-nl a teljes vezrlst is cserltk, valamint feltltttk gzzal a lgkondit. Els hazai tulajdonosa, Lszl munkaeszkznek vsrolta: a budapesti taxirendeletben elrt arculati talakts s a taxizemhez szksges kellkek beszerelse utn a Mondeo sikeresen vette az eszttikai minstst s az emelt szint mszaki vizsgt.

Sok aprsg elfr a zsebben, kztk a bankkrtya-terminl is. A dekorbett karcmentes, a knykl huzatn alig ltszik kopsForrs: Az Aut

Tilos sprolni a karbantartson

Azta rendletlenl fut a fvrosban, 90%-ban nappalos mszakban, szmllja mr 335 ezernl jr. Lszl eleve gy kalkullt, hogy tz ves korig (a taxis korhatrig) megtartja a kombit, ezrt a karbantartson nem sprol. 10 ezer kilomterenknt cserli a motorolajat, kizrlag gyri kenanyagokat s szrket hasznl, prmium gzolajat tankol, a cserlend alkatrszeknl pedig utngyrtott, de j minsg termkeket vsrol.

Alapbl 549 literes a skokkal hatrolt forma miatt jl rakodhat csomagtr. Az elvlaszt hl nem gyri, Lszl egy W210-es Mercedesbl szerelte tForrs: Az Aut

A hibalista nem hossz, 270 ezernl ismt vezrlst, 289 ezernl ketts tmeg lendkereket cserltek (ekkor j kuplungot s szimmeringeket is kapott a Mondeo),

292 ezernl pedig megadta magt a kt els toronycsapgy

– ez utbbi tpushiba, s itt nem rdemes sprolni a drga gyri alkatrszen, mert az a legtartsabb. A futm meglepen jl brja a rossz utakat, 310 ezer utn kellett gmbfejeket s stabiliztorokat cserlni, kicsivel korbban pedig kt hts lengscsillaptt.

j a kormny s a vltmarkolat, a mszerfal szinte karcmentes, minden kijelz hibtlan s mkdik. A kormnyrl vezrelhet tempomat gyri extra voltForrs: Az Aut

A Mondeo elektromos rendszere ltalnossgban megbzhat, de a genertornl jellemz hiba, hogy megsznhet a tlts, amit a sznkefk s a forgrsz futgyrinek kopsa okoz – a javts nem drga. A nyolcves autn korrzinak nyoma sincs, nmi felleti rozsda csak alul, a lemezbl prselt els segdkereten fedezhet fel. A srga „taxiflia” vdi a fnyezst, ez eladskor kamatozhat, mert a vrosi let nyomai (karcok, hzsok) nem ltszanak majd.

Ismertek a Mondeo gyenge pontjai

rvendetes, hogy a fnyszrk manyag buri nem srgultak s mattultak be, igaz, a H7-es halognek fnye lehetne ersebb. Az ajtk knnyen nylnak s csukdnak, egyiknl sincs lgs, a hts ajt zrja azonban adhat okot bosszsgra. Ha a mikrokapcsolval vezrelt elektromos zrban eltrik egy apr alkatrsz, kvlrl nem nyithat. A profi mondesok erre talltk ki azt a bowdenes vszmegoldst, amit Lszl is beptett, gy bellrl brmikor kinyithatja a zrva maradt ajtt.

Mondes trkk: a beakad hts zrat (s gy a csomagtr ajtt) az utlag kialaktott bowden meghzsval lehet bellrl kinyitniForrs: Az Aut

Az utastr elemein, burkolatain alig ltszanak az eltelt vek (pedig taxiknt fokozott az ignybevtel), zrgst sehonnan nem hallottunk. J minsg, vastag, kellemes anyag huzat vdi a krpitot, az lsek knyelmesek, a vezet sincs kilve, deformldva, az eltrt derktmasz azonban Mondeo-betegsg. Csnyn megkopott a kormny s a vltkar brbevonata, ezrt Lszl nemrg bontbl vett szp llapot volnt s vltmarkolatot.

Htul hrman is elfrnek, a Mondeo a kzpkategria egyik legtgasabb modelljeForrs: Az Aut

A bal oldali bajuszkapcsolnl a fnykrt akad pontja gyenge, villantsbl knnyen tugrik tvfnyre (ez eleve konstrukcis baki, hogy nem fordtott a mkds), s nappal nem mindig lthat jl a mszerfalon vilgt kk jelzs. De az utastr utn nzznk be a gphzba! Ott esetnkben a legkisebb, 1,6-os, kzs nyomcsves dzelmotor dolgozik, 115 lervel s 270 Nm nyomatkkal. Alapjraton csak finoman rezonl, a hangja hidegen sem zavar.

Mg nem kopott le a gumi a pedlokrl, melyek rendje j, nincsenek nagy szintklnbsgekForrs: Az Aut

Meglepen j az tlagfogyaszts

Elny, hogy – a ktliteres TDCi-vel szemben – itt egyszer a rszecskeszr (DPF) ntisztt folyamata: a rendszer segdberendezsek nlkl, csupn az zemanyag befecskendezsi idejnek megvltoztatsval elrt magasabb hfokon zemel. A kis motor vrosban elegend dinamikt klcsnz, az aut hegyvidki utakon, akr teljes terhelssel sem ertlen, s brja a tarts autplyzst is: hatodikban 130-nl 2400/perc a fordulatszm.

Csak a fot miatt vettk le a burkolatot, amely alatt minden szraz. A genertort nemrg bontbl vett jszerre cserltkForrs: Az Aut

100 km/h fltt a gzra lpve mr feltnik a lerk hinya, ilyenkor nincs htba vg gyorsuls, az elzseket „meg kell tervezni”. De nzzk az rem msik oldalt: az eddig mrt vegyes fogyaszts 6,1 l/100 km, ami jelents rszben vrosi hasznlattal jtt ki. A tgas utas- s csomagtr mellett szintn Mondeo-erny a menetkomfort: kzvetlen a kormnyzs, finom a rugzs, knyelmes a futs, csak kimondottan nagy zkkenknl puffan nagyot a hts rsz.

Mlyrl nylik a hts ajt, alacsony a rakodperem. A hts lmpkban knny az izzcsereForrs: Az Aut

sszefoglalva az elmlt ngy vet, Lszl egyltaln nem bnta meg a dntst. A Mondeo eszttikailag s mechanikailag is brja a napi munkt, eddig egyszer sem hagyta cserben; az aprbb javtsokat, karbantartsokat pedig legtbbszr sajt maga vgzi, a tpus ugyanis knnyen szerelhet. Ilyen hasznlati mdra pedig a dzel idelis vlaszts az egyszerbb pts miatt npszer, de torkos benzinesek helyett, s bortkolhat, hogy majd a taxizs utn is j pr vnyi hasznlat vr mg r.

Mszaki adatok – Ford Mondeo 1.6 TDCi Trend (2011)

Hengerszm/szelepszm: 4/8. Hengerrtartalom [cm3]: 1560. Teljestmny [LE/kW (1/min)]: 115/85(3600). Nyomatk [Nm (1/min)]: 270(1750-2500).

Vegyes fogyaszts [l/100 km]: 4,5. Gyorsuls 0-100 km/h [s]: 12,1. Vgsebessg [km/h]: 185.

Hosszsg x szlessg x magassg [mm]: 4837x1886x1548. Tengelytv [mm]: 2850. Csomagtart [l]: 549-1740. Gumimret: 215/55 R16.

Mg tbb olvasnival Az Aut szaklap mjusi szmban: