gbe szk cscsok kztt kanyarog az inkk sok szz ves svnye

gbe szk cscsok kztt kanyarog az inkk sok szz ves svnye

Spread the love

Az inkk buzgn ptgettk az tvonalakat a hatalmas birodalomban, gy sszessgben majdnem 40 000 kilomter hosszsg tvonal hlzta be az orszgot, mely a klnbz vidkeket, falvakat s vrosokat kttte ssze egymssal. Ami manapsg az Inca Trail, vagy az inkk svnye nven ismert, az termszetesen nem ennek a vgtelen hossz thlzatnak a bejrst jelenti, hanem annak a mess 43 kilomteres szakasznak, melynek vgpontja Machu Picchu.Az induls a 82. kilomternl van

Az inkk ltal kialaktott szakasz a vilg t legjobb tratvonala kztt van. Ennek egyik oka, hogy a kirnduls gigr hegyek kztt, smaragdzld erdkn s sok szz ves romok kztt vezet. Egy lmny, ami egy letre szl, s ami, br elsre kicsit flelmetesnek tnik, mgis bizserget izgalommal tlt el. Hogy ez tnyleg gy legyen, s, hogy az lmnynek az rmteli oldala legyen ersebb, van nhny olyan dolog, aminek rdemes utnajrni, mieltt tnak indulnnk. Tervezni pedig mr most, ebben a pillanatban is lehet, st, kell is, mert a npszerbb idszakok vezetett trira akr egy vvel korbban be kell jelentkezni.

Az lmny mr Ollantaytambo mellett elkezddikForrs: takepicsforfun/Shutterstock

Knlnak 2 napos, 4 napos, 5 napos s 7 napos utakat is, de a klasszikus a 4 napos vltozat. Ami ennl rvidebb, az csak az tvonal tredkt jrja be; az 5 napos egy kis kitrvel is szmol, de az alap tvonalon halad, mg a 7 napos mr egy komoly erprba, jval tbb kilomterrel. Csak vezetett trn lehet bejrni a tvot, gy az adott iroda ajnlattl is fgg, hogy milyen lehetsgeket knlnak. Ezeknl az irodknl lehet utnanzni a szksges engedlyeknek is.

s a vgcl: Machu PicchuForrs: skeeze/Pixabay

A hagyomnyos rtelemben vett Inca Trail a 82. kilomternl kezddik, mely Ollantaytambo vrosa mellett tallhat. Maga a 82. kilomter annak a vastvonalnak a kilomtereit szmllja, mely Cuzco s Machu Picchu kztt hzdik. Az tvonal egybknt nem a snek mentn halad, mivel az inkk eredeti tjt kveti a tra. Ngy nap egy tlagos felkszltsg kirndulnak elg szokott lenni, radsul gy szmtjk ki a tvokat, hogy az utols napra mr csak egy egszen rvid, egyrs kaptat maradjon. A cl ugyanis az, hogy a trzk ppen napfelkeltekor lssk meg Machu Picchu romjait elszr.

Kt vszak, pro s kontra

Az utat egsz vben be lehet jrni, ez all egyetlen kivtel van, mgpedig februr, ilyenkor ugyanis nem indtanak csoportokat. Mivel alapveten ktfle idjrssal kell szmolni, az ess s a szraz vszakkal, ezrt ennek megfelelen lehet kalkullni, hogy kinek mikor lenne a legalkalmasabb a perui utazs.

Mindkt vszaknak vannak elnyei s htrnyai is. A szraz vszak, amely mjustl oktberig tart, jval npszerbb idszak, mivel ilyenkor nem kell attl tartani, hogy mind a ngy napon szakad esben kell hegyet mszni, aztn letborozni – ugyancsak felhszakadsban. Ez egyben azt is jelenti, hogy ilyenkor sokkal tbben vannak, ami nemcsak azrt rdekes, mert a tmeg ronthat az lmnyen, hanem azrt is, mert sokkal korbban kell lefoglalni a trt: idelisan 6-7 hnappal, vagy akr egy vvel elbb. s br igaz, hogy ilyenkor tisztk, szrazak s naposak a reggelek s a nappalok, de a forrsg este nagyon gyorsan lehl, s a hmrskletklnbsg jszakra drasztikusan lecskken.

Persze az esnek is megvan a maga hangulataForrs: Bob Pool/Shutterstock

Az ess vszakban, ami novembertl prilisig tart, ilyen nagy hingadozsra nem kell szmtani, egy j kis zuhra viszont nagyon is. Kevesebb kirndulval lehet szmolni, a trt is elg akr nhny httel korbban lefoglalni, s az is benne van a pakliban, hogy olcsbb rakat tallunk az ajnlatok kztt. Az es persze sokakat elijeszt, m nem vletlen, hogy ilyenkor is szerveznek kirndulsokat. Az tvonal egsz vben bejrhat – februr kivtelvel -, gy csak az a krds, hogy ki mennyi knyelmetlensget akar vagy tud vllalni.


Sta az inkk Szent Vlgyben

Ha valaki belevg a kalandba, akkor rdemes nhny nappal korbban rkezni, vagy eleve egy olyan cget vlasztani, akik gy hzzk fel tbbnaposra a programot, hogy attl a tra maga nem lesz hosszabb. A G Adventures pldul egy httel szmol, m itt a kezdet az inkk Szent Vlgynek a bejrsval kezddik. A kiindulsi pont Cuzco, ahonnan mindenki indul: a vros belvrosa nagyon szp s mindenkpp megr egy stt, azonban itt tnyleg tmegre kell szmtani, hisz a vilg egyik legltogatottabb helynek, a Machu Picchunak a kzelben fekv vrosrl van.

Egy stt Cuzco is mindenkpp megrForrs: DCChefAnna/Pixabay

A vrostl nhny kilomterrel tvolabb azonban mr rengeteg inka emlket lehet tallni. A Szent Vlgy nmagban is meseszp a zld vlgyekkel, havas hegycscsokkal, apr kis parcellkkal, s ehhez a llegzetelllt ltvnyhoz trsulnak a tbb szz ves romok.

Moray klns alak, hegyoldalba vjt teraszain ksrleteztek az inkk a klnbz nvnyekkelForrs: pvdberg/Pixabay

A legfontosabb ltnivalk kz tartozik Pisac, ahol egy hajdani inka erd romjai lthatk, helyi kzmves piaccal s kvzkkal. Aztn ott van Ollantaytambo, egy ma is j llapotban fennmaradt inka telepls, Salinas sleprli, illetve Moray ltvnyos, kr alak teraszai – ezek lltlag az inkk mezgazdasgi ksrleti terletei voltak.

Nhny sz az anyagiakrl

Egy ilyen kirnduls ra, ha ezt a konkrt pldt nzzk, 725 dollrrl (~230 ezer forint) indul, ebben benne van a szlls s az ellts is. A ngynapos trk 650-1000 dollr (~205 ezer s 317 ezer forint) kztt vannak: ezek tlagrak, ami ennl tbb, az vagy tlrazott, vagy van benne valami nagyon extra. Ha viszont sokkal olcsbb, akkor knnyen lehet, hogy pldul a tehervivk fizetsn sproljk meg a bevtelkiesst (az tvonalon mr nem lehet teherhord llatokat hasznlni, ezrt minden szksges holmit pl. ennivalt, strakat, konyhai felszerelst teherhordk cipelnek).

Az lmny, amire egsz letben emlkezni fogForrs: sharptoyou/Shutterstock

Nemcsak anyagilag kell felkszlni az tra. Igaz, a trt kzepes felkszltsggel is vgig lehet gyalogolni, de rdemes belegondolni, hogy napi szinten kell majd menni, radsul hegyvidken. Nem arrl van sz teht, hogy nem lehet kibrni, egyszeren csak lvezetesebb az t, ha van egy kis llkpessgnk, s nem a kvetkez pihenre gondolunk folyamatosan. A csomagunkat is gy kell sszelltani, hogy ne legyen felesleges cucc; ami viszont nlunk van, az esben, napstsben, hideg estn is hasznlhat legyen.

s persze rdemes sokat-sokat olvasni induls eltt. Ezen az oldalon pldul rengeteg hasznos tipp van a klnbz traszervez cgektl a fenntarthat, felels trzsi tmutatig, meg sok olyan kp s lers, melyeket nzve az ember legszvesebben azonnal belebjna a trabakancsba, s indulna is egy Dl-Amerika fel tart replgphez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *