Furcsa jelentseket tesznek kzz egyes amerikai bankok a vlsg hatsra

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Az Allianz vezet kzgazdsza szerint az amerikai bankok furcsa lpsekbe fogtak azrt, hogy a koronavrus-jrvny kzepette elfedjk a korbban felhalmozott jelents nyeresgeiket. A pnzintzetek a hitelezsi vesztesgeikre klntenek el fedezetet a nyeresg terhre, mivel gy kevsb tnnek nyeresgesnek.

Az Allianz vezet kzgazdsz-tancsadja, Mohamed El-Erian szerint a bankok azrt trkkznek gy a nyeresgkkel, hogy ne lehessen azt mondani rjuk, hogy milyen jl llnak, mikzben amerikaiak millii ppen most vesztik el a munkjukat.

El-Erian ugyanakkor hozztette, hogy a bankok minden bizonnyal azrt is nvelik a hiteltartalkaikat, hogy a felkszljenek a vlsg hatsra vrhatan elll nemteljestsi hullmra.

Az amerikai bankok jelents hitelezsi vesztesgre clzott tartalkokkal kszlnek a vrhat vlsgra, de ez abban is segti ket, hogy elfedjk azt a jelents nyeresget, melyet a koronavrus-jrvny hatsra szereztek az els negyedvi rszvnykereskedelem sornForrs: REUTERS/Mike Segar

A nagyobb amerikai bankok ezen a hten kezdtk el kiadni az els negyedves eredmnyeiket, s ezek a jelentsek a kereskedsi bevtelek meredek nvekedst tkrzik a koronavrus-jrvny keltette piaci ingadozsok hatsra. Mivel azonban a bankok nveltk a hitelvesztesg-tartalkaikat is, az eredmnyek valjban hatalmas visszaesseket mutattak a tavalyi els negyedves idszakhoz kpest.

Pldul a Citigroup negyedves kereskedelmi bevtelei mind a fix bevtelek, mind a rszvnyek esetben 39 szzalkkal nvekedtek az elz vi hasonl idszakhoz kpest. A JPMorgan Chase, a Goldman Sachs s a Bank of America kereskedsbl szrmaz bevtelei szintn elg jelentsek voltak. A Citi, a Goldman s a BofA rszvnyenknti nyeresge azonban mintegy 40 szzalkkal esett az els negyedvben, mg a JPMorgan esetben 70 szzalkos sllyeds is elfordult.

Forrs: Cnbc.com