Franciaorszgban folytatdott a napi hallesetek s a krhzi poltak szmnak cskkense

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

Franciaorszgban az elmlt 24 rban 96-tal 27 625-re emelkedett a koronavrus-jrvny hallos ldozatainak szma az elz napi 104 utn, s egyre kevesebb fertztt szorul krhzi elltsra – kzlte a francia egszsggyi minisztrium szombat este.

A krhzban polt betegek szma az elmlt 24 rban 429-cel 19 431-re cskkent.

Kzlk 2132-en vannak llegeztetgpen, 71-gyel kevesebben, mint pntek este, de szombaton mg mindig 350 j beteget vettek fel a krhzakba, s az elmlt 24 rban 46 j beteg kerlt llegeztetgpre.

A hzhoz hvhat SOS Mdecins orvosi szolglat tevkenysgnek mintegy 5 szzalkt adjk jelenleg a Covid-19 fertzsgyans esetek, mg a krhzak srgssgi osztlyai munkjnak mr csak alig kt szzalkt teszik ki a koronavrussal kapcsolatos esetek.

Prizs, 2020. mjus 7. Vdmaszkot visel utas egy prizsi metrllomson 2020. mjus 6-n. A francia kormny mjus 11-tl tervezi fokozatosan feloldani koronavrus-jrvny miatt elrendelt ltalnos karantnt. MTI/EPA/Mohamed BadraForrs: MTI/EPA/Mohamed Badra

A jrvny kezdete ta 98 449 fertztt kerlt krhzba, kzlk 17 500-an voltak intenzv osztlyon, 61 066-an tvoztak gygyultan.

Az ltalnos karantn feloldsa utni els htvgn szmos tengerpart megnyitott, de csak aktv tevkenysg vgzsre – stlni, frdzni, sportolni s horgszni is lehet a trsadalmi tvolsgtarts szablyainak betartsa mellett -, a napozs vagy piknikezs viszont tovbbra sem engedlyezett.

A tengerpartokat azonban egyelre csak a helyiek ltogathatjk, miutn jnius 2-ig a francik csak a lakhelyk szz kilomteres krzetben mozoghatnak.
A nagyvrosokban ekzben a kormnypolitika ellen csaknem msfl ve szombatonknt tntet srgamellnyesek egy-egy csoportja a kzssgi oldalakon be nem jelentett megmozdulsokra hvta az embereket. A strasbourgi prefektra tjkoztatsa szerint az elzszi vrosban mintegy harmincan gyltek ssze, de miutn a jrvnyhelyzet miatt a gylekezs csak tz fig engedlyezett, a rendrk helyszni brsgot szabtak ki a tntetkre s egy embert ellltottak. Hasonl kisebb jelenetek trtntek ms francia nagyvrosokban is.