Franciaorszgban cskkent a krhzi betegek szma

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Franciaorszgban 17 ezer fl emelkedett a koronavrus-jrvny hallos ldozatainak a szma, akik kzl 10 643-an vesztettk letket krhzban – kzlte szerda este Jrome Salomon, a francia egszsggyi trca jrvnygyi igazgatja, aki ugyanakkor kiemelte, hogy 513-mal kevesebb beteget polnak krhzban, mint 24 rval ezeltt, miutn szerdn elszr mr tbben voltak a gygyultan tvozk, mint az j betegek. Az intenzv osztlyon polt betegek szma is naprl napra cskken.

Krhzban 514-en haltak meg a Covid-19 fertzs kvetkeztben az elmlt 24 rban, de a hallesetek szma azrt emelkedett nagyon jelentsen, 1438-cal egy nap alatt, mert az idsotthonokbl nem napi sszestsben, hanem tbb napos ksssel rkeznek az adatok. A legfrissebb sszests szerint mrcius 1. ta 6524 ldozatot szedett a koronavrus az idsotthonokban.

Az illetkes ugyanakkor kiemelte, hogy a krhzban polt betegek szma 513-mal kevesebb, mint kedden. Ez az els alkalom a jrvny kezdete ta, hogy tbben tvoztak gygyultan a francia krhzakbl, mint ahny j beteg rkezett. Krhzban jelenleg 31 779 beteget polnak, szerdn 2190-en gygyultan tvoztak. Ezzel 30 995-re emelkedett a krhzban mrcius 1. ta meggygyultak szma.
Mindezt dvzlni kell, de nagyon vatosnak kell maradunk, s meg kell vrnunk, hogyan alakulnak a dolgok – hangslyozta az illetkes.

A prizsi Champs Elyses sugrton, a diadalv eltt kel t egy jrkel a koronavrus-jrvny idejn, 2020. prilis 14-n.Forrs: MTI/AP/Michel Euler

Egy msik biztat jel, hogy egy hete naprl napra cskken az intenzv osztlyon polt betegek szma, szerdn mr 273-mal kevesebb slyos beteget poltak, szmuk 6547 volt.

Ez utbbi mutat jelzi, hogy fokozatosan enyhl a nyoms a francia egszsggyn, amely a jrvny kezdete eltt csak 5 ezer intenzv ggyal rendelkezett.

A francia kormny ekzben szerdn egy jabb 110 millird eurs mentcsomagot jelentett be a gazdasgvdelmi intzkedsek megerstsre. Mrcius kzepn mr elindtott a kormnyzat egy 45 millird eurs intzkedscsomagot.

A gazdasgi mentcsomagbl kiemelt jutalmat kapnak az egszsggyi dolgozk nett 500 s 1500 eur kztti sszegben, valamint tven szzalkkal megemeli a kormny a tlrapnzket. A karantn idejn is dolgoz kzalkalmazottakat ezer eurs bnusz illet, mg a legszernyebben lk, mintegy ngymilli hztarts a karantn feloldst kveten, mjus 15-n 150 eurs gyorsseglyt kap, s azonfell gyerekenknt tovbbi 100 eurs tmogatst.

Edouard Philippe miniszterelnk azt is megerstette, hogy a francia munkavllalknak tbb mint harmada, 8,7 millian knyszerltek rszleges vagy teljes knyszerszabadsgra s kapnak rendkvli munkanlkli seglyt az llamtl. Az intzkeds eddig 24 millird eurba kerlt. Ezen fell az egyni vllalkozknak egy 7 millird eurs szolidaritsi alapot is ltrehozott a kormny.