Folytatdik a Szkely Nemzeti Tancs alrsgyjtse

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A Szkely Nemzeti Tancs hossz vek ta dolgozik azon, hogy az Eurpai Uni foglalkozzon az shonos kisebbsgek helyzetvel. Most j esly van arra, hogy a tbbi nemzeti rgival egytt, Szkelyfld is gazdasgi autonmihoz jusson.

Szleskr nemzeti sszefogs alakult ki a Szkely Nemzeti Tancs kezdemnyezse mgtt, amelynek clja az, hogy az shonos kisebbsgek, pontosabban a kisebbsgi nemzeti rgik fejlesztsi pnzekhez juthassanak, kzvetlenl a brsszeli forrsbl.

A petci elindtst kezdemnyez Szkely Nemzeti Tancs alrsgyjt honlapjnolvashat, hogy:

Eurpa shonos nemzeti kisebbsgei jelen pillanatban is, a 21.szzadban, megmaradsukrt kzdenek. Kormnyaik ugyanis nem tmogatjk megfelelen fejldsket, nem segtik el megmaradsukat.

A Szkely Nemzeti Tancs ltal indtott kezdemnyezs clja, hogy az EU egyik legnagyobb tmogatsi kerete, a kohzis politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a rgikat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturlis, vallsi, nyelvi sajtossgok klnbztetnek meg az ket krlvev trsgektl. Az unis tmogatsok elosztsnl a legtbb helyen ugyanis burkoltan htrnyba szortjk azokat a rgikat, ahol a kisebbsget jelent nemzeti lakossg van tbbsgben.”

Magyar s szkely zszlk a szkelyfldi Gyimesbkkn.Forrs: MTI/Mohai Balzs

A tovbbi diszkriminci pedig gy elzhet meg, ha a nemzeti rgik maguk gazdlkodhatnak a nekik jr pnzzel. Nem Bukarestben dntennek arrl, hogy a 90%-ban magyarok lakta Hargita vagy Kovszna megynek mennyi pnz jusson a fejlesztsi forrsokbl.

Az alrsi kampny vezetje, Pesty Lszl filmrendez, producer az Orignak elmondta, hogy a nemzeti kisebbsgek gye ssztrsadalmi gy, nem prtpolitikai. Vilgnzettl fggetlenl tmogathat a kezdemnyezs, szmtalan baloldali is alrta vagy kampnyolt a kezdemnyezs sikere mellett.

Semjn Zsolt miniszterelnk-helyettes s Pesty Lszl filmrendez, producer a 29. Blvnyosi Nyri Szabadegyetem s Diktborban 2018. jlius 27-n.Forrs: MTI/Veres Nndor

Pesty Lszl elmondta azt is, hogy a kezdemnyezk azt szeretnk, ha ltrejnne egy olyan finanszrozsi mechanizmus az Eurpai Uni fejlesztspolitikai stratgjnak rszeknt, amely kzvetlenl a nemzeti rgik szmra juttatna pnzt. Az egyes hatron tli magyar kzssgek gy hatalmas lpst tehetnnek elre a gazdasgi autonmia irnyba.

Ennek az egsznek a veleje ugyanis: a pnz.

A szkelyek mellett a baszkok, katalnok, bretonok, dl-tiroliak is rdekeltek a kezdemnyezs sikerben. A cl az, hogy a jvben Madrid ne tudja gncsolni a katalnokat, Bukarest pedig a szkelyeket.

Pesty Lszl kiemelte, hogy az alrsokat tbb eurpai rgiban is gyjtik, lnk rdeklds ksri mindentt, az EU terletn ugyanis tbb mint tvenmilli ember l sajt szlfldjn nemzeti kisebbsgknt. Azonban a legnagyobb teher a magyarokon van, szmunkra ugyanis sok esetben ltkrds a siker.

Az alrsok leadsnak hatrideje mjus 7, addig kell sszegyjteni 1 milli alrst, 7 unis tagllambl.