Figyelmeztettk szakrtk a jrvnyra a holland kormnyt, mgsem tettek semmit

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

Arrl r a legolvasottabb angol nyelv holland lap, az NL Times, hogy a Mark Rutte (Szabaddemokrata Npprt, a Momentum testvrprtja-szerk.) vezette liberlis kormnyokat szakrtk az utbbi vekben mr hrom alkalommal is arra figyelmeztettk, hogy kszljenek fel egy esetleges hollandiai jrvnyhelyzetre, utalva a 2014-2015-s nyugat-afrikai Ebola-jrvny tapasztalataira.Mindezek ellenre Rutte semmit sem tett a felkszls rdekben, a klgyi s az egszsggyi trca most egymsra prblja hrtani a felelssget, Rutte pedig meg sem szlal az gyben, helyette az eurpai szolidaritst ssa al, a koronaktvnyek elszabotlsval. A 16 millis Hollandiban mr tbb, mint 30 ezer fertztt van, 3500-an meghaltak.

A NL Times informcii szerint, 2018-ban a holland Kzegszsggyi, Npjlti s Sportminisztrium felkrte Ger Steenbergen egszsggyi tancsadt, szakrtt, a Groningeni Egyetem tanrt, rjon egy tanulmnyt arrl, hogy a hgai kormny hogyan lphetne fel a vilgjrvnyok ellen, konkrtabban mit kellene tegyen a pandmik hollandiai szakaszai hatsainak a tomptsa rdekben.

Ger SteenbergenForrs: Youtube

A szakrt munkjt rszben a 2014-2015-s nyugat-afrikai Ebola-jrvny tapasztalataira alapozta.Ger Steenbergen mg 2018-ban elksztette a tanulmnyt, amelyben arra a kvetkeztetsre jutott, hogy Hollandiban rendelkezsre llnak azok az informcik s tapasztalatok, amelyek lehetv tennk a hatkony fellpst egy vilgjrvny esetn, m ezeket a hgai kormny mgsem hasznlja fel.A ksbbiekben, ltva a 2010 ta hatalmon lv, liberlis Mark Rutte (Szabaddemokrata Npprt-VVD, a magyarorszgi Momentum testvrprtja, Renew Europe-tag) kormnykoalcijnak a ttlensgt, Steenbergen azt javasolta az egszsggyi trca vezetjnek, hogy legalbb nemzetkzi szinten prbljanak meg msokkal egyttmkdni, ha mr Hollandiban nem lpnek. Szerinte egy tfog, jrvnygyi nemzetkzi stratgiai megalkotsra is szksg lett volna.

Ezt megelzen, mg 2016-ban a helyi Fejlesztsi Egyttmkdsi s Kzpolitikai Felgyelsg nev agytrszt ksztett egy jelentst, amely szintn a korbbi nyugat-afrikai Ebola-jrvny idejn tapasztaltakra hivatkozott.

A jelents alapjn, a holland kormny olyannyira nem hajland egyttmkdni nemzetkzi szinten, az egszsggy terletn, hogy az mr veszlyezteti az ENSZ Egszsggyi Vilgszervezetn (WHO) belli koopercit is.Ugyanebben az vben, a hgai szkhely Clingendael nev Holland Nemzetkzi Kapcsolatok Intzet kzlemnyt adott ki a kormny egszsggyi politikjnak a hinyossgairl, kiemelve, hogy klnsen a jrvnyok tekintetben koherensebb nemzetkzi egyttmkdsre lenne szksg a Rutte-kabinet rszrl.A Clingendael Intzet is az Ebola-jrvnnyal pldlzdott, s ez nem vletlenl, hiszen Hollandiban jelents szm nyugat-afrikai migrns kzssgek lnek, igaz, k dnt tbbsgben nem az Ebola akkori epicentrumnak szmt „Arany-part” krnykrl szrmaznak, hanem fleg Marokkbl, amelyet kevsb rintett a jrvny (Hollandiban egybknt tbb mint 400 ezer marokki migrns l.)

Az egszsggyi szakrtk szerint mindezen lpseik ellenre a liberlis kormny semmit sem tett. Ezrt rhette az orszgot olyan felkszletlenl a jelenlegi koronavrus-vilgjrvny.A 2018-as tanulmny ksztje, Ger Steenbergen nhny napja interjt adott a Trouw cm holland napilapnak, amit szintn az NL Times szemlzett.

A csaldott szakrt rszben azzal magyarzta a szemlyes kudarcknt is meglt ttlensget, hogy a holland kormny szintjn enyhn szlva sem megfelel a prbeszd a klnbz szaktrck kztt.Nyilatkozata alapjn, a Klgyminisztrium s a Kzegszsggyi, Npjlti s Sportminisztrium a nemzetkzi egszsggyi helyzetet, illetve az ebbl kvetkez egyttmkdst teljesen mskpp tli meg.

Az egszsggyi trca szerint ez a klgyre tartozik, a klgy vlemnye alapjn, viszont ez az egszsggy kompetencija.

Arra nem trt ki Steenbergen, hogy az kormnyzaton belli kooperci hinynak lehet-e az az egyik oka, hogy a kt miniszter ms prt tagja, vagy egyszeren csak arrl van sz, hogy

a liberlis Mark Rutte ilyen hossz kormnyzati idszak alatt sem tanulta meg sszehangolni a kabinetje munkjt.

Mark RutteForrs: AFP/Bryan R. Smith

Szakrtk egybehangz vlemnye szerint, a nemzetkzi s a kormnykzi egyttmkds hinyra, illetve a kabinet ignorancijra vezethet teht vissza a holland jrvnyhelyzet slyossga.Mark Rutte pedig nem csak sajt hazjban, illetve nemzetkzi tren, de mg az Eurpai Uni szintjn is igyekszik megakasztani a koopercit. volt ugyanis az, aki megvtzta az EU ltali, gynevezett „koronaktvnyek” kibocstst, ami jelents segtsget jelenthetett volna a vilgjrvny ltal leginkbb sjtott dli tagllamoknak. A ktvny kibocstst fleg Olaszorszg, Spanyolorszg s Portuglia tmogattk.

gy kell teht rtelmezni a liberlisok ltal sokat hangoztatott „eurpai szolidarits elvt”, ugyanis amikor pnzgyileg, s nem csak sajtnyilatkozatok szintjn kell szolidrisnak lenni, akkor a liberlisok rendre mindent megvtznak.

A 17,4 millis Hollandiban jelenleg 30 449 j tpus koronavrussal val fertzttet s 3459 hallesetet tartanak szmon.