Ferenc ppa egy-egy vvel ksbbre halasztotta a csaldok s az ifjsg vilgtallkozjt

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Tekintettel a koronavrus-vilgjrvnyra, Ferenc ppa gy dnttt, hogy egy-egy vvel ksbbre halasztja a Csaldok Vilgtallkozjt s az Ifjsgi Vilgtallkozt – jelentette be htfn Vatiknvroban Matteo Bruni szentszki szviv.

Az errl szl kzlemny szerint “a jelenlegi egszsggyi helyzetre” val tekintettel a katolikus egyhzf a Vilgiak, csald s let dikasztriumval egyeztetve szksgesnek ltta elhalasztani a Csaldok Vilgtallkozjt, amelyet Rmban terveztek megrendezni 2021 jniusban. Ezt az esemnyt ugyancsak az olasz fvrosban tartjk meg 2022 jniusban.

Az Ifjsgi Vilgtallkozt, amelyet a ppa 2019 janurjban hirdetett meg panamai ltogatsn, s amelyre az eredeti tervek szerint 2022 augusztusban kerlne sor, a r kvetkez esztend augusztusra hvjk majd ssze.

Az Ifjsgi Vilgtallkoz a katolikus egyhz ltal szervezett nemzetkzi esemny, amelyre a vilg minden tjrl rkeznek a fiatalok. A kt-, illetve hromvente megrendezett rendezvny kzppontjban a ppval val tallkozs ll.

Ferenc ppa zarndokokkal megy t az irgalmassg kapujn a krakki katolikus Ifjsgi Vilgtallkoz zresemnynek helysznn, a Campus Misericordiaen (Irgalmassg Mezeje), a Krakk melletti Brzegi faluban 2016. jlius 30-n.Forrs: MTI/PAP/Jacek Turczyk

E tallkozk trtnete 1984 virgvasrnapjig nylik vissza, amikor II. Jnos Pl ppa Rmba hvta a fiatalokat, hogy egytt nnepeljk a megvlts vnek lezrst. 1985-ben a ppa levlben is meghvta a vilg minden fiataljt egy tallkozra, majd hivatalosan is kezdemnyezte az ifjsgi vilgnapok megnneplst.

Minden tallkoznak volt himnusza, mely eleinte a rendez orszg nyelvn, ksbb egyre tbb ms nyelven is megszlalt a tallkozkon. Ez a meghvs arra sztnzi a fiatalokat, hogy hitket egymssal megosszk, egytt nnepeljk, s kzsen gondolkozzanak azon a tmn, amelyet a ppa minden ifjsgi vilgtallkoz eltt meghirdet. Ferenc ppa a kvetkez vilgtallkozra “A csaldi szeretet: hivats s az letszentsg tja” tmt vlasztotta.

Ami a Csaldok Vilgtallkozjt illeti, II. Jnos Pl 1994-ben bzta meg elszr a Csaldok Ppai Tancst egy ilyen nemzetkzi esemny megszervezsvel. Szndka az volt, hogy a vilg minden tjkrl a csaldok egyesljenek az imdsgban, a katekzisekben s az nneplsben. Az akkori egyhzf ngy tallkozn vett rszt, mgpedig Rmban (1994), Rio de Janeirban (1997), ismt Rmban (2000) s Manilban (2003). XVI. Benedek hrom tallkoznak volt a rsztvevje: Valenciban (2006), Mexikvrosban (2009) s Milnban (2012). Ferenc ppa elszr 2015-ben, Philadelphiban tallkozott a csaldokkal ilyen rendezvny keretben.

A Vatikn kzben azt is bejelentette, hogy mr kilenc koronavrus-fertztt van a ppai llamban.