Ezekre figyeljen, ha a jrvny miatt cscsteljestmny laptopot venne otthonra

by Kevin | Last Updated: April 19, 2020

Amennyiben valaki laptop vsrlson gondolkodik, vagy csak szimpln rdekldik a technolgiai eszkzk irnt, akkor biztos belefutott mr a “gamer notebook” kifejezsbe. De pontosan mit takar ez a fogalom? Mirt, s kiknek lehetnek jk az ilyen eszkzk, s kiktl rdemes ilyet vsrolni? Ezt a tmt jrtuk krbe!

Hordozhat szmtgp jtkosoknak

Amg 2-3 vtizede a hordozhat szmtgpeket jellemzen egy szk kr alkalmazta alapveten munkra, addig ezek mostanra globlisan elterjedtek, s a mindennapok rszv vltak tmegek szmra. Nem ritka, hogy a fejlett trsgekben egy-egy hztartsra tbb notebook is jut, de az is igaz, hogy nem mindenki ugyanarra hasznln e masinkat. Az eltr ignyekre pedig a gyrtk eltr vlaszokat adtak, gy mostanra mr a noteszgpek tbb, specializlt csoportja megjelent.

Egy tipikus gamer termk a Lenovo csapatbl.Forrs: Origo

Az gynevezett gamer notebookat azrt hoztk ltre, hogy kielgtsk a gamerek, teht jtkosok ltal tmasztott ignyeket. Ennek kvetkeztben pedig a hordozhat szmtgpek klnleges, semmi mshoz nem hasonlthat alfaja szletett meg. Nzzk teht, hogy mitl is gamer a ā€˛gamer”!

Teljestmny

Ez a legfontosabb kritrium!

A mai modern, cscsgrafikj jtkok futtatshoz komoly teljestmny szksges.

Ennek pedig elengedhetetlen felttele az izmos hardver, azaz valamilyen viszonylag j processzor, sok giga RAM s egy kln videkrtya. Mindennek pedig meg kell fizetni az rt. Egyrszt emiatt a gamer gpek jellemzen drgk, msrszt a megszokottnl tbb ht termelnek, ami miatt bonyolultabb, drgbb s nehezebb htrendszerre van szksgk.

A hts ezeknl a termkeknl elsdleges fontossg.Forrs: Origo

Ennek kvetkeztben pedig vastagsguk s tmegk is jval nagyobb, mint amit az ultrahordozhat trendi, lifestyle, consumer vagy zleti laptopoktl manapsg megszokhattunk. Radsul a nagyobb teljestmny hardver tbb energit is fogyaszt, emiatt az zemid tern is elmaradnak rokonaiktl. A megszokottnl nagyobb er miatt a gamer notikat sokszor hasznljk olyanok is, akik teljestmnyignyes alkalmazsokat futtatnak munkjuk vagy hobbijuk sorn. Teht nem ritka, hogy grafikusok, tervezk, mrnkk vagy analitikusok is alapveten jtkosoknak sznt laptopok mellett dntenek.

Kijelz

A kp minsge a jtk sorn is kiemelt fontossggal br, gy a legtbb mai gamer laptopba remek kijelzt ptenek. A nagy felbonts mr alap, s egyre tbb a HDR tmogats modell is. Radsul mostanban egyre tbb olyan jtkosoknak sznt noteszgp bukkant fel, amely nagy frisstsi frekvencij (120 Hz, 144 Hz, 240 Hz, 350 Hz) beptett megjelentvel br. Ez utbbi paramter pedig kiemelten fontos lehet a jtkosok szmra, hiszen a nagy frisstsi frekvencia folyamatosabb kpet szavatol, emellett lehetv teszi, hogy a kpi informcik gyorsabban jussanak el a felhasznlkhoz, ami adott esetben akr a gyzelmet is jelentheti egy jtk sorn.

Strapabr billentyzet

A jtkok sorn jellemz, hogy a vezrl perifrik, azaz a billentyzet s az egr az tlagosnl intenzvebb ignybevtelnek vannak kitve. Magyarul kkemnyen s gyorsan pflik ket a jtkosok, mindezt pedig brniuk kell!

A billentyzet szintn nagyon fontos elem. Nagyon kell brnia a terhelst.Forrs: Origo

Emiatt sok gamer notebookot az tlagosnl strapabrbb klaviatrval s tapipaddal ltnak el, radsul ez utbbinl gyakran a kln gombokat sem sproljk le, ellenttben az zleti s lifestyle kategrikban hdt divattal.

Dizjn

Valamirt gy alakult, hogy a gamer gpeknek a dizjnjban is megjelenik, hogy milyen feladatra sznjk ket. Valsznleg tnyleg sok jtkosnak bejn, ha a notebookja gy nz ki, mint egy karcsonyfa, ms magyarzatot nem nagyon tallhatunk arra, hogy mirt pakoljk sokan tele ilyen jelleg termkeiket a szivrvny minden sznben ragyog LED-ekkel. Mindenesetre ms tpus laptopoknl nem nagyon tallkozhatunk ilyesmivel. A fnykibocst didkbl sokszor jut a htlapra, a klaviatra al, s olykor mg az lekre is, ami ktsgkvl ltvnyos, m olykor mr meglehetsen bazri vgeredmnnyel jr.

A meghkkent kls ebben a termkcsaldban mr-mr alapkvetelmny.Forrs: Origo

Rviden s velsen teht a gamer notebookok jellemzen olyan nagy teljestmny s mret, remek kijelzvel elltott masink, amelyek feltn klsvel brnak, s az ruk ltalban magas. E termkcsoport az elmlt egy vtizedben elkpeszten npszerv vlt, s ezt a piaci rszvevk is tudjk. A legersebbek s legmeghatrozbb konszernek kzl tbben is kln almrkt hoztak ltre a gamer eszkzeik szmra: a Lenovo a Legion, az Acer a Predator s a Nitro, a Dell az Alienware, a HP az Omen, a Gigabyte Aero, a Rezer pedig Blade brand alatt forgalmazza ilyen jelleg termkeit.

Kinek jhet jl?

Mikor hordozhat szmtgpet vsrol az ember, nagyon fontos, hogy szmba vegye, hogy mire is akarja azt hasznlni. Ha alapveten levelezsre, chatelsre, irodai szoftverek futtatsra, szvegszerkesztsre, weblap ptre, videzsra s Facebookozsra keres modellt, akkor semmi szksge egy gamer gpre. Ha viszont jtk vagy egyb szoftver miatt fontos a nagy teljestmny, viszont nem annyira lnyeges a hordozhatsg s a kiemelked zemid, akkor bizony ajnlott a gamer notebook.

Ha szeretne mg tbb rdekes techhrt olvasni, akkor kvesse az Origo Techbzis Facebook-oldalt, kattintson ide!