Ezeket a hiteleket jobb elkerülni a válság idején

by Kevin | Last Updated: April 18, 2020

Nem mindennapi időket élünk – a koronavírus és az azt követő gazdasági válság olyan hirtelenséggel robbant be az életünkbe, amelyre nem voltunk felkészülve. A válság és a korlátozások a mindennapi életünket, és azon belül a pénzügyeinket is erőteljesen befolyásolják. Tömegesen veszítik el munkájukat az emberek, közülük sokaknak nehézséget jelent majd a mindennapi megélhetés is. A hiteltörlesztési moratórium ugyan rengeteg embernek segít, a hiteleknél a tömeges nemfizetés kockázata így nem áll fenn, a mindennapi kiadásaikat viszont ettől még nem fogják tudni fizetni.

Vannak azonban, akiknek nem esik ki a jövedelme, a megélhetése biztos lábakon áll. Ők azok, akik stabil keresletet biztosítanak majd a hitelpiacon is. Ők bizonyos szempontból még jól is jártak, hiszen a koronavírus miatt meghozott kormányzati intézkedések vissza nem térő alkalmat jelentenek számukra, hogy a pénzügyi helyzetükön javítsanak.

Történt azonban a kormány élénkítő lépéseivel ellentétes hatású dolog is, ez pedig az MNB kamatemelése. A jegybanknak a makrogazdasági folyamatok miatt volt szüksége az irányadó kamatláb megemelésére, erre pedig azonnal reagáltak a bankközi kamatok is. A moratórium alatt levő hiteleket ez nem érinti, az újak árazásában viszont visszaköszönhet.

A Pénzcentrum cikkében azt veszi sorra, hogy a jelenlegi helyzetben milyen hitelt érdemes felvenni, hogy a gazdasági környezet kockázatait mérsékeljük, kihasználjuk a kormányzati élénkítő intézkedések hitelpiacra gyakorolt hatását, és egyben kikerüljük az MNB kamatemelése következtében felmerülő többletköltségeket.

A babaváró hitel mellett a cikk alaposan elemzi a személyi hitelek, valamint a lakáshitelek piacát is, és kitér a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is. A részletes elemzést a Pénzcentrum oldalán lehet végigolvasni.

Címlapkép: Getty Images