Ezek a vltozsok lesznek az idei felvteliken

by Kevin | Last Updated: April 15, 2020

Tbb, a felsoktatsi felvtelit, illetve a zrvizsgkat s a diplomaszerzst is rint vltozsrl is dnttt a kormny. Az intzkedsek clja az, hogy a mostani, a koronavrus-jrvny miatt kialakult helyzetben – a nehzsgek ellenre is – a lehet legteljesebben szolglja a rendszer a fiatalok rdekeit – mondta Schanda Tams, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium parlamenti s stratgiai llamtitkra az MTI-nek.

Ehhez elmondsa szerint hrom szempontot kellett sszehangolni. Az els s legfontosabb az egszsg s az let vdelme. Emellett figyelemmel kellett lenni arra is, hogy a dikokat ne rje htrny, a lehet legkevesebb rdemi mdosts trtnjen a folyamatokban. Illetve minden dntst gy kellett meghozni, hogy azok a kzeljvben, valamint kzptvon, a jrvny utni gazdasgi ptkezs idszakban is megfelel htteret jelentsenek a fiataloknak – sorolta Schanda Tams.

Az llamtitkr kifejtette: ennek rdekben a kormny – a megfelel jogszablyi krnyezet megalkotsval – lehetv tette az egyes intzmnyeknek, hogy biztonsgos krlmnyek kztt szervezhessk meg a klnbz vizsgafolyamatokat. gy az idei ltalnos felsoktatsi felvteli eljrsban a szemlyes jelenltet ignyl vizsgkat gy kell megszervezni, hogy az szemlyes rintkezst ne ignyeljen, a msfl mteres tvolsg tartsa folyamatosan biztostott legyen.

A tanrkpzsben a plyaalkalmassgi vizsglatban a jelentkez elzetesen megkldtt motivcis levele szolgl alapul, a tant, konduktor, vodapedaggus s csecsem- s kisgyermeknevel kpzs alkalmassgi vizsgjn pedig a jelentkez rsbeli nyilatkozata arrl, hogy nincs olyan betegsge, vagy ms krlmny, amely akadlyozn felsoktatsi tanulmnyainak folytatst – ismertette.

Jelezte: annak rdekben, hogy az egyes intzmnyek megfelelen tjkoztathassk a fiatalokat a vltozsokrl, az Oktatsi Hivatal lehetv teszi a felsoktatsi felvteli tjkoztat, azaz a felvi.hu vonatkoz rszeinek mdostst – gy mindenki online tjkozdhat az j felttelekrl.

Ami a zrvizsgkat illeti, szintn kerlni kell a szemlyes rintkezseket. Amellett, hogy a msfl mteres tvolsg tartsra ilyenkor is figyelemmel kell lenni, azt is lehetv tettk, hogy ezeken a vizsgkon ne hrom, hanem csak kt fs legyen a bizottsg – ezzel is cskkentve a fertzs terjedsnek kockzatt – mondta el a diploma megszerzshez elengedhetetlen vizsgkkal sszefggsben Schanda Tams.

A jrvny miatt kialakult veszlyhelyzet risi problmt jelentene azoknak is, akik most kszltek befejezni vagy honostani a nyelvvizsgjukat. “gy dntttnk, hogy az esetkben a rszeredmnyt, illetve a klfldi vizsgt kell elfogadni komplex nyelvvizsgnak, azaz ezek utn jr a kzpfok esetben a 28, felsfok esetben pedig 40 pont a felvteli eljrsban

– fejtette ki az llamtitkr, majd ismertette a nyelvvizsgkat rint tovbbi mdostsokat is.

Tjkoztatsa szerint azok, akik 2020. augusztus 31-ig leteszik vagy mr letettk a zrvizsgt, menteslnek a korbban elrt nyelvvizsga ktelezettsg all.Ennek az egyik oka az, hogy a mostani krlmnyek kztt jelentsen beszkltek a vizsgalehetsgek, gy nem vrhatjuk el, hogy mindenki eleget tegyen ezeknek a kvetelmnyeknek. A msik szempont, ami alapjn gy dntttnk, az az, hogy a gazdasg jrvny utni jraindtshoz szksg van minden jl kpzett fiatalra. A zrvizsga meglte tanstja azt, hogy valaki a megfelel szakmai tuds birtokban van, gy a rendkvli krlmnyek kztt a nyelvvizsga meglttl eltekintnk – magyarzta az llamtitkr a mintegy 75 ezer embert rint dnts httert.

Elmondta, arra krtk az intzmnyeket, hogy az oklevelek killtst haladktalanul kezdjk meg. Hozztette: ehhez a kormny termszetesen minden technikai segtsget megad az Oktatsi Hivatal kzremkdsvel. A gyakorlati tudnivalkkal kapcsolatban arrl szmolt be, hogy a hallgatkat, volt hallgatkat az adott egyetem, fiskola fogja rtesteni a rszletekrl, s termszetesen a diploma tvtele sorn is kerlni kell a szemlyes kontaktust.

“Termszetesen tovbbra is meggyzdsnk, hogy a megfelel szint idegennyelv-tuds kiemelked jelentsg. A nyelvtanulstl, s gy akr a vizsgzstl eltntortani teht nem szeretnnk senkit. ppen ezrt tettk lehetv azt, hogy az arra alkalmas nyelvvizsga-kzpontok online is tarthassanak vizsgkat– jelentette ki. Kzlte, azok a vizsgakzpontok krhetik az akkreditcijuk online vizsgztatssal val kiegsztst a veszlyhelyzet idejre, amelyek rendelkeznek a szmtgpes nyelvvizsgk lebonyoltsra rvnyes engedllyel.