Ez már történelem: soha nem látott pánik az olajpiacon, a mínusz 40 dolláros olajár

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

-40 dollár is volt az olaj ára

-40,32 dolláron is járt a májusi leszállítási határidejű WTI olajkontraktus jegyzése hétfő este, miután senki sem akarja fizikailag átvenni az olajat, a helyi tárolók gyors telítődésétől félve egyszerűen nem tudnak a vevők mit kezdeni az fekete arannyal. Ilyen még sosem volt a történelemben, hogy az amerikai WTI olajjal negatív áron kereskedjenek, ami az északi-tengeri Brent után a második legjelentősebb olajfajta a világon. Gyakorlatilag azt jelentik a negatív árak, hogy az eladó fizet a vevőnek, hogy átvegye tőle a kőolajat.

Végül -37,63 hordón zárta a tegnapi napot a májusi határidős WTI, mely így 55,9 dollárt esett, azaz 305 százalékot veszített az értékéből.

A júniusi határidős kontraktus is vaskosan esett, de közel sem akkorát, mint a májusi, hanem „csupán” 16 százalékot, és így 20,43 dolláron zárt hétfőn.

A kereskedők bepánikoltak, hogy az amerikai típusú könnyűolaj, a WTI leszállítási pontján beteltek a rendelkezésre álló tárolói kapacitások, mely a Reuters számításai szerint 2 héten belül valóban be is következhet,

amennyiben ilyen mennyiségű túlkínálat uralkodik nap mint nap az olajpiacon.

A papír és fizikai olaj

Először meg kell értenünk, hogyan működik at olajpiac. Rengeteg befektető csak papíron tulajdonolja az olajat, tehát spekulálni, fedezni vagy arbitrálni szeretne a fekete arannyal, de nem szeretné fizikai formájában tulajdonolni. Ezek a szereplők – és például a nagy olajba fektető ETF-ek is ilyenek – egy kontraktus lejáratakor mindig azt szokták csinálni, hogy szaknyelven szólva tovább görgetik a pozíciójukat a következő havi termékre, a konkrét példa esetén a májusi leszállítású termékről a júniusira, és így tudják elérni azt, hogy bár részesednek az olajárak mozgásából, de fizikailag sosem kerülnek kontaktusba vele.

A májusi lejáratot holnap lehet még utoljára kereskedni, tehát aki nem köti át magát júniusra, az kénytelen lesz vagy leszállítani az olajat amennyiben eladta, vagy átvenni az adott fizikai ponton a nyersolajat, amennyiben vásárolt. Tehát azok a szereplők, akik nem szeretnének fizikailag belebonyolódni az olajpiaci folyamatokba, azt csinálják, hogy eladják májusi pozícióikat, és megveszik a júniust. Legalábbis amennyiben áremelkedésre spekulálnak. Ennek következtében növelik a két kontraktus közötti árkülönbözetet, azaz a májusi olcsóbbá válik, a júniusi a görgetés hatására pedig drágul.

A júniusi kontraktust még mindig 20 dollár fölött kereskedik, tehát vaskosan a pozitív tartományban. Soha nem volt még ekkora a különbözet egy lejáró és az azt követő havi kontraktus között, így ezzel újabb történelmi rekord született, de már jóformán kezdünk hozzászokni az extremitásokhoz az olajpiacon. Volt olyan pillanat, amikor több mint 60 dollárral volt drágább a júniusi lejáratú kontraktus, mint a májusi, és végül 51,9 dolláron zárta a hétfőt a két szerződés közötti differencia.

Szétvált a Brent és a WTI jegyzése

Ezzel szemben az északi-tengeri kőolaj típus, a Brent jóval kisebbett esett, mint a WTI. Végül 25,31 dolláron fejezték be a termék kereskedését, mely 8 százalékos esést jelent a tegnapi záróértékéhez képest. Két jelentős különbség is van a Brent és a WTI között, mely magyarázatot szolgáltat a két hagyományosan együtt mozgó termék árfolyamának szétnyílására. Egyrészt a Brent egy tengeri típusú olaj, így a tárolás sokkal kevésbé okoz problémát, mint egy szárazföldi olajtípus, a WTI esetén. Másrészt a Brent már júniusi kontraktus, így nem lép fel a május-júniusi görgetési probléma.

Csak májustól jön a felmentő sereg

Az OPEC+ április 12-én vasárnap megegyezésre jutott az olajtermelés-csökkentését illetően, melyben 9,7 millió hordó/napos vágásról döntöttek, de csak május elsejétől. Addig továbbra is az olajháborús termelési szintekkel árasztják el a kartelltagok a világ kőolajpiacát, melynek jelenleg romokban van a keresleti oldala.

Az IEA előrejelzése szerint 29 millió hordó/nappal csökkenhet áprilisban a kőolaj iránti kereslet globálisan a karanténok bevezetése miatt. Ez elképesztő mérető szám, annyit jelent, hogy egyik pillanatról a másikra eltűnhet a világ olajfelhasználásának a közel 30 százaléka.

Tovább üthetik a májusi határidőt

A zerohedge arra hívja fel a figyelmet, hogy még a májusi határidőre is több mint 100 ezer darab nyitott kontraktus volt a hétfői kereskedés zárásakor, mely amennyiben így marad, még mindig 100 millió hordó olaj fizikai leszállítását vonná maga után.

A kereskedés a mai napon amerikai idő szerint 14:30-kor ér véget a májusi lejáratra, így még bőven érkezhetnek beszorult kereskedők, akik el szeretnék adni kontraktusukat,

ugyanis általában 2000 kontraktus szokott fizikailag is gazdát cserélni a múlt adatai alapján. Az utolsó előtti kereskedési napon pedig 60 000 kontraktus szokott nyitva lenni, legalábbis az utóbbi 5 év átlagát tekintve.

A lakosság önti a pénzt az olaj befektetésekbe

Mindeközben a lakossági ügyfelek az alacsony olajárak láttán folyamatosan öntik a pénzüket az olaj befektetési alapokba, amik ugye csak súlyosbítják a görgetés problémáját, mivel lényegében papír olajat vásárolnak az olajba fektető ETF-ek, tehát fizikailag sosem szeretnék, hogy leszállításra kerüljön a kőolaj. A U.S. Oil fund nevezetű ETF-be, mely a világon az egyik legnagyobb, csak az előző héten 1,6 milliárd dollár friss tőke áramlott be.

Tényleg kifogynak a tárolók?

Az oklahomai Cushingban pénteken 55 millió hordós volt a tárolt kőolaj mennyisége. Az eddigi legmagasabb készletszintet 2017 áprilisában mérték, ekkor 69 millió hordó volt a raktáron. 92 millió hordó lehet a cushingi tároló teljes kapacitása, mely szerint még 37 millió hordó tárolói kapacitás lehet szabadon. Amennyiben a jelenlegi 5 millió hordós heti készletnövekedési ütemmel számolunk, akkor már két hónapon belül megtelhet a helyi olajtároló.

Globálisan is nagy bajban van az olajpiac, ugyanis nagyságrendileg 1,3 milliárd hordó tárolói kapacitás lehet szabadon világszerte, másrészt 4 naponta 100 millió hordóval nőnek a világ olajkészletei áprilisban, tehát ha minden így menne tovább akkor két hónapon belül telítődhetnének a világ tárolói kőolajjal.

Itt most bármi megtörténhet

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke valószínűleg nem engedi csődbemenni az amerikai palaolajszektort, mivel ezzel az Egyesült Államok nem régen megszerzett energiafüggetlenségét veszélyeztetné, ezért a következő eddig már felmerült lehetőségek közül válogathat:

  • Az sem elképzelhetetlen, hogy a texasi olaj és gáz szabályozó hatóság korlátozhatja a régió olajtermelését.
  • Szintén korábbi ötlet, az Egyesült Államok vámokat vezethet be a külföldről érkező olcsóbb nyersolajokkal szemben, mellyel megvédhetné a helyi termelőket, és ezzel feltornázhatná az Egyesült Államokon belül az olaj árát.
  • Mind
    enesetre az összeomló olajárak láttán egyre nő a valószínűsége, hogy az állam beleavatkozik a piaci helyzetbe, akár oly módon, amit Trump már korábban felvetett, államilag meg is vásárolhatják a föld alatt levő olajkészleteket, mellyel azonnal pénzhez juthatnának a termelők és majd egy későbbi időpontban hoznák fel az olajat a felszínre, amikor már normalizálódott a kereslet.
  • Az ennyire alacsony olajárak nem szolgálják sem Szaúd-Arábia, sem Oroszország érdekeit, azonban az amerikai palaolajszektor csődbemenetele már annál inkább.

    Az amerikaiak 40-50 dolláros olajáron kezdenek termelésükkel nyereségbe fordulni, így a két nagyhatalom érdeke lehet, hogy tartósan ezen a szint alatt tartsák az olaj árát. Oroszország korábban azt nyilatkozta, hogy akár 10 évig is bírja ilyen alacsony olajárak mellet, és Szaúd-Arábiának is jelentős tartalékai vannak a korábbi magas olajárakból. Hosszú távon viszont jól járhat a két kartellező fél, mivel most jelentős mennyiségű kínálat eshet ki a piacról, és a koronavírus járvány elmúlta után hirtelen állhat vissza a kereslet, mely a mezőbezárások és beruházások elmaradása miatt elégtelen kínálattal párosulhat, melynek következtében drasztikus ugrás következhet be a kőolaj árában. Így egyfajta befektetésnek is értelmezheti a két olajnagyhatalom a jelenlegi alacsony olajárak miatt elszenvedett ideiglenes bevételkieséseket.

Ettől még nem fognak nekünk fizetni a kutakon, ha tankolunk

Egyrészt a történtek miatt nem lesz negatív a benzin ára a kutakon, ugyanis az európai benzin és gázolaj árak a Brent típusú kőolaj árához vannak kötve egyrészt, másrészt pedig a májusi határidő csak 1-2 napra okoz negatív olajárakat, júniusban már a WTI jegyzése is 20 dollár felett tartózkodik.

Az olajtermelő cégekre természetesen negatív hatást gyakorolnak a hétfői történtek, azonban mivel egyelőre csak 1-2 napról van szó, amikor negatív tartományba estek az olajárak, ezért még kevésbé érezhetik meg ennek a hatását a társaságok. Amennyiben ez tartós tendencia maradna, akkor nagy bajba kerülnének a kutatás-termeléssel foglalkozó olajcégek.

Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images