Eszetlen pénzszórás lett a nagy olasz újraindításból – Durván lehúzták az egész próbálkozást

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

Szórjuk ki a pénzt, aztán majd lesz valami

Az áprilisra ígért, végül a koalíciós csatározások, hatalmas belső viták után a napokban bejelentett „újraindítási rendelet” jól mutatja, hogy mennyire nehezen tudja Guiseppe Conte miniszterelnök vezetni a kormányát és az országot – hangsúlyozza Wolfango Piccoli, a Teneo elemzőcég társelnöke.

Szerinte az egész csomag a valódi koncepció nélküli, ágazatok és célcsoportok válogatása nélküli pénzszórásról szól.

Ez elég súlyos megállapítás annak tükrében, hogy a most elfogadott 55 milliárdos „újraindítási” csomag egy márciusi 25 milliárdosat követ és ezek hatására a kormány saját várakozása szerint a költségvetési hiány a GDP 10,4%-ára, az adósságráta pedig mintegy 20%-ponttal 155,7%-ra ugorhat.

Szerinte az is nagy baj, hogy az intézkedések jelentős része az adminisztratív akadályok miatt csak nagyon lassan, vagy soha nem fog megvalósulni, és mivel nincsenek a gazdasági kilátásokat érdemben javító beruházások, így az olasz gazdaság jövője is erősen kérdéses. Az elemző szerint szintén nagy baj, hogy gyakorlatilag úgy fog május 18-tól folytatódni a korlátozások lazítása, hogy nincs semmiféle átfogó tesztelési, nyomonkövetési és izolációs program.

Néhány kulcsintézkedés a csomagból:

 • 25,6 milliárd eurós keretet (tehát a csomag közel felét) irányozták elő foglalkoztatás megtartási célokra (pl. a foglalkoztatók ne bocsássák el az embereket, tartsák átmenetileg meg őket) és azok a cégek, amelyek kapnak ebből, augusztus 15-ig nem bocsáthatnak el alkalmazottat.
 • Az állam kifizet 12 milliárd eurónyi közszférabeli számlatartozást a beszállítóknak.
 • A 250 millió euró alatti árbevételű cégek regionális adófizetési kötelezettségét évi 4 milliárd eurónak megfelelő összeggel csökkentették.
 • Összesen 6 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a kkv-k, cégenként legfeljebb 40 ezer eurót.
 • Főként a turizmus számára 2 milliárd eurós keretet biztosítanak, hogy a foglalkoztatók alkalmazkodni tudjanak a szociális távolságtartási szabályok megvalósításához.
 • A kereskedelmi bankok új kötvénykibocsátásához legfeljebb 15 milliárd euróig terjedő állami garanciát lehet vállalni.
 • A vállalkozások által fizetett bérleti díjak 60%-áig terjedő adókedvezmények.
 • 3 milliárd eurót kap az egészségügy, 1,4 milliárdot az egyetemek és a kutatási szektor, 1 milliárdot a mezőgazdaság.
 • Az eddig a szürke-feketegazdaságban tevékenykedő, de most jövedelem nélkül maradók számára legfeljebb 2 hónapig 400-800 euróig terjedő rendkívüli juttatást adnak.
 • Az alacsony keresetű családok 500 eurós nyaralási vouchert kapnak, hogy szálláskiadásokra költhessék a tengerpartokon.
 • Átmeneti munkavállalási engedélyt kapnak azok az illegális migránsok, akik a mezőgazdaságban, vagy a gondozási szakmában helyezkednének el (a római parlament egy minapi törvénnyel legalább 500 ezer illegális migráns helyzetét és egészségügyi ellátását legalizálta átmenetileg).

A legfrissebb olasz fejlemények:

Címlapkép forrása: Simone Padovani/Awakening/Getty Images