Erre a 3 jelre figyelj, mielőtt belevennél a részvényekbe

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

Az irányadó amerikai részvényindexek több mint 20 százalékot emelkedtek a március végén ütött mélypontjaikról, a hétfőn és kedden látott esésekkel együtt is, miután a befektetők egy része alighanem abban bízhatott, hogy a világgazdaság a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a legrosszabbat már maga mögött tudhatta és a Fed példa nélküli lépései magasan tarthatják az eszközárakat.

A Canaccord Genuity stratégája azonban arra figyelmeztet, hogy a koronavírus-járvány elleni harc közepette a befektetőknek érdemes lehet megvárni azt, hogy az árfolyamok még lejjebb kerüljenek, mielőtt vételekre szánnák el magukat az amerikai részvénypiacon. Az S&P500 a február 19-i csúcsáról március végi mélypontjáig 35,4 százalékot zuhant, majd az index ismét emelkedni kezdett. Az S&P500 idén 15,3 százalékkal került lejjebb.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A stratéga nem harcolna a Feddel, amely magas hozamú vállalati és önkormányzati kötvényeket vásárol, de szerinte jobb indikációra lenne szükség azzal kapcsolatban, hogy a gazdaság a recesszió végéhez közelít, mielőtt az utóbbi hetek jelentős emelkedése után növelnék kitettségüket.

A szakértő szerint az emelkedést elsősorban a Fed lépése katalizálta, a stratéga szerint többek között a kockázatosabb vállalati kötvények megvásárlásának ígérete a befektetők egy részét megnyugtathatta. Tony Dwyer szerint él a remény, amely szerint a gazdaság újranyitása után V-alakú kilábalás jöhet, amelyet követően a részvények tovább emelkednek, miután a gazdaság és a vállalati egy részvényre eső eredmények is javulnak.

A stratéga több hitelezési indikátort is figyelemmel kísér, amelyek azt sugallják, hogy a V-alakú gazdasági és részvénypiaci kilábalásról egyelőre túl korai lehet még beszélni. A szakértő elsőként kiemelte, hogy az amerikai hozamgörbe túlságosan lapos, a kétéves és a tízéves államkötvények közötti spread szerinte jóval a korábbi részvénypiaci mélypontok és a recessziók végén látott alatti szinten jár.

Másodszor megemlítette az üzleti hitelkereslet 26-hetes változásának mutatóját is, ami 17,3 százalékos növekedést mutatott az április 17-ével záruló héten. Mindez a szakértő szerint valószínűleg a recesszió kezdetét jelzi. Végül említést tett a Chicago-i Fed National Activity Indexéről is, amely 105 pénzügyi tevékenységet alapul véve méri a vállaltok számára a hitelezés elérhetőségét. Miközben a Fed a közelmúltban rendkívüli intézkedéssekkel igyekezett támogatni a kötvénypiacokat, azonban a fenti mutató ennél szigorúbb hitelezési kondíciókra utal.

A stratéga szerint mindezek alapján továbbra is nagyobb részben lezárt gazdaságban vagyunk, a cégek lassan indulnak majd újra, és az általa követett hitelezési indikátorok azt sugallják, hogy túl korai a recesszió végét beárazni.

(MarketWatch)

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images