ENSZ: Gyerekek százezrei halhatnak meg a gazdasági visszaesés miatt

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Az ENSZ csütörtöki figyelmeztetése szerint gyerekek százezrei halhatnak meg még az idei évben a koronavírus-járvány okozta globális gazdasági visszaesés következtében.

Ezen felül több tízmillióan fogják szélsőséges szegénységgel megfizetni a válság árát – tartalmazza a világszervezet kockázatelemző jelentése, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy 143 országban közel 369 millió olyan gyerek élelmezése kerül veszélybe, aki normális esetben az iskolában részesülne rendszeres étkeztetésben. Nekik most más forrást kell keresniük.

Már most cselekednünk kell a gyerekeinket fenyegető mindhárom veszély esetében

– hangsúlyozta a jelentést ismertető António Guterres ENSZ-főtitkár. A világ vezetőinek mindent meg kell tenniük, ami a módjukban áll, hogy megküzdjenek a világjárvány következményeivel – tette hozzá.

A tavaly év végén Kínában felbukkant betegség a Reuters hírügynökség emlékeztetője szerint világszerte több mint kétmillió embert fertőzött meg eddig, és 138 ezer halálát okozta. Amerikai és kínai tanulmányok szerint a gyerekeken a felnőttekkel összehasonlítva kisebb valószínűséggel mutatkoznak tünetek, és általában a betegségük is enyhébb lefolyású.

Az ENSZ-jelentés figyelmeztet arra is, hogy a családok gazdasági problémái miatt többletként várható haláleseteknek az lesz a következménye, hogy egyetlen év alatt elvész az a haladás, amelyet a gyermekhalandóság csökkentése terén a világ az utóbbi 2-3 évben elért.

A világszervezet becslése szerint félő, hogy a szélsőséges szegénységben élő gyermekek tavaly 386 millióra becsült serege, ebben az évben további 42-66 millió gyerekkel bővül.