Ennyiért vehetsz most lakást Amerika legnagyobb városában – Részletes számok láttak napvilágot

by Kevin | Last Updated: May 16, 2020

Ez az elemzés a Portfolio Signature tartalmai közé tartozik.

Május 11-től Signature tartalmainkat csak egyedi hozzáféréssel rendelkező olvasóink számára biztosítjuk. Tudj meg többet

Jelentősen lelassult a New York-i ingatlanpiac az első negyedévben. A tavalyi azonos időszakhoz képest 16 százalékkal kevesebb lakóingatlan cserélt gazdát. Ez összesen 8702 értékesítést jelentett, amilyen alacsony számra 2011 utolsó negyedéve óta nem volt példa. A csökkenést jól mutatja, hogy 10,5 milliárd dollárról 8,7 milliárd dollárra csökkent a negyedév során eladott lakóegységek összértéke, ami 7 éves mélypontot jelent. Szakértők szerint a piaci mutatók azt üzenik, hogy a New York-i lakáspiac már a koronavírus megjelenése előtt hanyatlásnak indult, és várhatóan a második negyedéveben is folytatódik a visszaesés.

Az első negyedévben egy átlagos New York-i lakás 1,01 millió dollár (330 millió forint) volt, a társasházi lakások átlagára elérte az 1,5 millió dollárt (490 millió forint), ami 15 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Az USA legnagyobb városában egyébként népszerű az úgynevezett “cooperative housing” (co-op) is, melynek során a vásárló nem az adott lakást veszi meg, hanem részesedést szerez a teljes társasházban. Ilyen módon jellemzően olcsóbban tud lakáshoz jutni, beleszólhat a társasház jövőjét érintő kérdésekbe, de cseré kötelezettségeket kell vállalni, akár a társasház által felvett hitelek tulajdoni arányok szerinti kiszámolt törlesztésével. Emellett a közösséghez tartozás és egy közös üzletben való részvétel élményét is a pozitívumokhoz szokták sorolni. Az első co-op formában értékesített társasházat 1876-ban Manhattan-ben építették fel. A co-op lakások átlagos értékesítési árai a saját tulajdonú lakásokkal szemben a tavalyi első negyedévhez képest 4 százalékkal emelkedtek, elérve a 832 ezer dollárt (272 millió forint).

A felmérés nem tér ki az adatgyűjtés módjára, az azonban mindenképpen érdekes, hogy az eladott lakások darabszáma nagyon hasonló a budapesti eladási számokhoz annak ellenére, hogy New York közigazgatási határain belül legalább ötször annyi ember él. Az eltérést részben magyarázhatják az eltérő tulajdonlási formák, amikor gyakran nem egy lakás, hanem egy egész társasház gazdát cserél a tranzakció során, de még így is alacsonynak tűnnek a szám

További részletek az árváltozásokról: USA vs. Magyarország

  • A cikk további részéből kiderül, hogyan alakultak a lakásárak Manhattan különböző városrészeiben.
  • Egy grafikon segítségével pedig összehasonlítjuk, hogy hogyan alakultak a lakásárak 1990-től napjainkig az USA-ban és Magyarországon.