Ellopta egy vilgsiker magyar film cmt egy rendez, nem rdekli a plgium sem

by Kevin | Last Updated: April 21, 2020

Budapesti iskola, gy hvtk a hetvenes-nyolcvanas vekben azt a magyar filmrendezi csoportot, amely pratlan szintesggel s ervel, a filmnyelvet megjtva, egyszerre dokumentarista s jtkfilmes eszkzkkel filmeket ksztett a borzalmas magyar szocializmusrl. Arrl, hogy milyen elviselhetetlen az let a kommunista Magyarorszgon. Mindezt nem didaktikusan, hanem a mvszet eszkzvel brzolva. A leghresebb filmek ezek kzl Drday Istvn Jutalomutazs (illetve a Szalai Gyrgyivel kzsen ksztett, ngy s fl rs Filmregny), Tarr Bla Csaldi tzfszek, s Vitzy Lszl Bkeid (majd nhny vvel ksbb a Vrs fld) cm alkotsa. Valamennyi film bejrta a vilgot, djakat nyertek, a magyar s az egyetemes filmtrtnet rszv vltak. Most a Bkeid cm Vitzy-film cmt – nincs r jobb sz – ellopta egy magyar filmes. Errl krdezte az Origo Vitzy Lszlt.

Vitzy Lszl az Orignak elmondta: azonos cmmel legfeljebb irodalmi adaptcik esetben kszlhetnek jtkfilmek. Pldul egy regny tbbszrs megfilmestse esetn. Az viszont pldtlan, hogy egy nll filmalkots eltulajdontsa egy msik, ugyancsak eredeti forgatknyvbl kszlt filmalkots cmt.

Vitzy Lszl gy vli, hogy Hajd Szabolcs (gy hvjk a filmcmet ellop rendezt) nemtrdmsge, a msik mvszt semmibe vev lpse azrt is klnsen srt, mert az 1979-es Bkeidk cm filmje egyben plyafutsnak legbecsesebb emlke. (Tegyk hozz: Mannheimben nagydjat nyert a film.)

Vitzy Lszl gy folytatta: „Foltnlkli, tiszta emlk, amelybe most ugyangy belerondtottak, mint ahogyan a Sim-osztly annak idejn belerondtott Kel Csaba Bnk bn filmjnek dszbemutatjba, amikor rplapokat szrva zavartk meg az esemnyt”.

A filmrendez arra utal, hogy Hajd Szabolcs – Trk Ferenccel s Plfi Gyrggyel egytt – 2002 prilisban megzavarta a Bnk bn dszbemutatjt. Mivel nhny nappal a vlaszts eltt gy kampnyoltak a Fidesz ellen. Belopztak az Urnia mozi erklyre, s onnt dobltk szrlapjaikkal a vendgeket. Kztk a valaha lt egyik legnagyobb operatrt, az Oscar-djas Zsigmond Vilmost. Nem tetszett nekik, hogy a nemzeti operbl Kel Csaba mig klasszikusnak szmt filmet ksztett, Marton va, Rost Andrea, Kiss-B. Atilla fszereplsvel, a mr emltett nagy operatrrel, aki lete els magyar mozifilmjt kszthette gy el.

Mint ismert, Hajd Szabolcs volt az a filmes, aki vgigcsinlta (egyes informcik szerint vgighzelegte) a Magyar Nemzeti Filmalapnl a Dlibb cm filmjnek a forgatknyv-fejlesztst, vgl 2012-ben kapott 300 milli forintot a filmre, majd miutn bemutattk s a film knosan megbukott, Hajd Szabolcs arrl beszlt: slyos lelkiismeret-furdalsa van, hogy az Andy Vajna-fle Filmalaptl pnzt fogadott el. Merthogy ezzel – szerinte – voltakppen a Fideszt segti. (???) Az ATV-nek gy fogalmazott: a lelkiismeretvel kzd a tmogats elnyerse ta. (Arrl a tmogatsrl beszlt, amirt folyamatosan harcolt.) A vilghr producer, a Filmalap megteremtje s akkori vezetje erre azt mondta a TV2 Tnyek Este cm msorban: szerinte gy tudna Hajd Szabolcs a lelkiismeretn knnyteni, ha visszaadja a pnzt. Ezutn Hajd Szabolcs csendben maradt, s persze nem adtak vissza egy fillrt sem.

Vitzy Lszl az Orignak azt is elmondta, hogy Hajd Szabolcs cmvlasztsban valsznleg rvnyesl a filmtrtneti ismereteinek hinya, mikzben a tudatlansga mellett bizonyos tudatossg is felttelezhet.

Utbbi kapcsn Vitzy Lszl Hajd Szabolcsnak a filmtett.ro nev internetes romniai orgnumon trtnt megszlalst emltette, amelyen Hajd Szabolcs azt mondta: „A filmnek persze politikai hatsa is lesz.”

Fot: Pesti Srcok

Vitzy Lszl ezzel sszefggsben megemltette, hogy egy kzssgi mdiumon vette szre a Balzs Bla Stdi volt titkrnak, a jelenleg Spanyolorszgban l Durst Gyrgynek egy bejegyzst, amelyben Hajd Szabolcs j filmje kapcsn Durst felvetette: a film cmbl gondok lehetnek, hiszen Vitzy Lszl mr csinlt ilyen cmmel egy filmet.

Vitzy Lszl mindezek alapjn gy vli: ha Hajd Szabolcs nem is ismerte az munkssgt, mgis csak lehettek informcii arrl, hogy a cmvlaszts feszltsget generlhat.

A rendez szerint az sem vletlen, hogy Hajd filmjnek szerepli kztt az ellenzk olyan szszlit is megtallni, mint Schilling rpd, vagy Srosdi Lilla. sszessgben – mondja Vitzy Lszl – mindez nylt provokci.

A rendez gy vli, hogy Hajd Szabolcs filmje nem a nemzeti keretek kztt kszl alkotsok sorba tartozik, hanem besorol a vilgot jellemz liberlis-konzervatv tborszemllet liberlis oldalra.

A filmrendez szerint a trtntek kapcsn nem megkerlhet szempont, hogy mindazok egybe csengenek annak a szocilliberlis kpzsnek az eszmeisgvel, amely a Sznhz- s Filmmvszeti Fiskolt jellemzi. Vitzy Lszl szerint ezrt sem alakult ki Magyarorszgon olyan, a nemzeti trtnelemmel is foglalkoz, sznvonalas filmgyrts, ami pldul Lengyelorszgban.

Vitzy Lszl hangslyozta: ami trtnt, az nem csupn etikai krds, hanem valban slyosabb problmt jelez. A filmrendez szerint brmilyen szellemisgben oktatnak is egy filmes szakembert, akkor is illene ismernie a magyar filmtrtnet fontos ramlatait – mg gy is, ha azokkal nem rt egyet.

Vitzy Lszl ezton is emlkeztetni szeretne: Drday Istvnnal egytt meghatroz alkoti voltak egy jelents, a Kdr-rezsimmel szemben kritikus szemllet filmes iskolnak. Filmjeiket komoly nemzetkzi fesztivlokon is jelents djakkal ismertk el. Ahogy az is tny, tette hozz a rendez, hogy miknt korbban sem, gy a rendszervltst kveten sem hvtk meg tantani sem t, vagy Drday Istvnt a Sznhz- s Filmmvszeti Egyetemre, mg csak egy kurzus erejig sem.

Vitzy Lszl gy tapasztalja: a mai filmrendez-hallgatkat kizrlag liberlis vilgnzetre kpzik ki, minden mst rtktelenebbnek belltva. A Bkeid cm filmjvel 1979-ben a mannheimi filmfesztivlon nagydjat nyert rendez azt is megemltette: a fiatalabb genercikban nem is mutatkozik ksztets arra, hogy szembe menjenek mestereik elvrsaival. (Mint tbbszr rtunk rla, a Fiskoln sokig meghatroz tanr volt Gothr Pter, most pedig az a Janisch Attila, aki sajt maga mondta a Fiskolrl, hogy ellenzki intzmny.)

Vitzy a maga filmjnek elksztse kapcsn elmondta, hogy rszben sajt „cselez kpessgnek” ksznheti, hogy a Bkeid forgatknyve tcsszott az MSZMP-t kiszolgl bizottsgon. Valamint olyan tmogatknak, mint Nemeskrty Istvn, akik segtett meggyzni az illetkeseket arrl, hogy Vitzy Lszl filmje elssorban a parasztsgrl, a teszekrl, illetve azok vezetirl szl, mely tmk joggal rdeklik a Magyar Npkztrsasg trsadalmi trtnsekre nyitott, filmbart kznsgt. Segtette persze a film elksztst az akkoriban zajl, Aczl Gyrgy s Pozsgay Imre kztti kultrpolitikai vita is, illetve az, hogy Pozsgay Imre ugyancsak tmogatta a Bkeid megvalstst. Mindamellett az alkot, valamint tmogati azt is hangslyoztk a filmgyi dntnkknek: az az Aczli kultrpolitika rszrl is elvrs, hogy minl tbb film kszljn a mezgazdasgrl, annak dolgozirl ppen gy, mint a munksosztly letrl.

Valjban Vitzy Lszl Bkeid cm filmje arrl szl, hogy egy termelszvetkezet elnke miknt vdi meg falujt az elnptelenedstl, olykor a prttal is szembeszllva. tttelesebben pedig arrl: elviselhetetlen az let a kommunizmus Magyarorszgban. (Knnyen lehet, hogy a kommunistk brlata a mai baloldal mvszeinek felteheten nem annyira kedves.)

Vitzy Lszl annak kapcsn is kifejtette vlemnyt, hogy a Hajd Szabolcsot vdelmezk rendre dokumentumfilm-rendeznek titulljk. Felidzte, hogy annak idejn sem csupn a politikai rendszerrel kellett megharcolniuk, hanem sajt szakmjukkal is, amelynek nagy rsze kiegyezett a kdrizmussal. Mr akkor is kaptak lekicsinyl jelzket, s noha Vitzy Lszl nem lt abban semmi degradlt, ha valaki kivl dokumentumfilm-rendez, de esetben tny, hogy film- s televzi-rendezknt diplomzott, abban a hivatsban dolgozik. (Vitzy egybknt professzionlis sznszekkel is tbb filmet rendezett, az rzkeny bcs a fejedelemtl cm, kitn trtnelmi filmben pldul Bessenyei Ferenc volt a cmszerepl.)

A szakmai megfontolsbl nem hivatsos sznszekkel forgatott Bkeid termszetesen jtkfilm, br azt is rendre dokumentumfilmnek aposztrofljk a cmtolvajlst tagad megszlalsokban.

Vitzy Lszl a cmlops kapcsn gy sszegzett: tudomsa szerint minden malkots rszleteivel s cmvel egytt vdett. Cm s tartalom megbonthatatlan. Hozztette: mr csak ezrt sem jutna eszbe senkinek, hogy pldul Krhinta cmmel ksztsen filmet. A rendez szeretn, st kveteli, hogy Hajd Szabolcs vltoztassa meg a cmet. Klfldi finanszrozi persze lehet, hogy mst akarnak. (Hajd ksbb azt nyilatkozta, hogy nem hajland vltoztatni a cmen.) Vitzy Lszl szerint az a legfontosabb, hogy nyilvnvalv vlt: olyan fok srtst lt meg, olyan elkpeszt tiszteletlensget kvettek el vele szemben, ami tbb szempontbl is nmagrt beszl.

Vitzy Lszl Bkeid cm remekmvt szerdn este 10 rakor (egszen pontosan 21.55-tl) vetti a Duna Televzi. Ezt a filmet rdemes megnzni.