Elkezdhetik pteni a vilg legdrgbb vastjt

by Kevin | Last Updated: April 16, 2020

Zld utat kapott a HS2 nev gyorsvast ptse Nagy-Britanniban, amely Eurpa s egyben a vilg vlheten legdrgbb vasti beruhzsa lesz. A nagysebessg vastvonal tnyleges kivitelezst megkezdhetik az abban rsztvev vllalalatok – szmol be arrl a BBC.

A koronavrus-jrvny kzepette, a lezrsok alatt kezdhetik meg a kivitelezk az Anglit tszel j gyorsvasti gerincvonal kivitelezst. A beruhzs mind volumenben, mind a tervezett terleti lefedettsget illeten kiemelked jelentsg. Rszleteit az Origo nemrg ebben a cikkben mutatta be:


Megersthetik a vilg legdrgbb vasti beruhzst

Gigantikus vasti beruhzs megvalstsn dolgozik Nagy-Britannia, melynek az lenne a clja, hogy megjtsa az orszg vonatkzlekedst. A nagysebessg vastvonal (HS2 nven) tbb szakaszban pl, s Londont Birminghamen t Skcival, Glasgow-val s Edinburghval kti ssze, igaz, rszben meglv szakaszokra tmaszkodva.

Ahogy az Origo megrta, a londoni kormny korbban a projekt fellvizsglatt krte annak egyre emelked kltsge miatt. A 100 millird fontot is meghalad rtk beruhzs azonban – az elzetes vrakozsoknak megfelelen – zld utat kapott. A hrek szerint pedig a Kzlekedsi Minisztrium mr hivatalos kzlemnyt is kldtt arrl a kivitelezst vgz konzorciumoknak, hogy a lehet leghamarabb kezdjk meg a munklatokat.

Munka s pnz ramlik a brit gazdasgba a szupervast miatt

“Hossz tv fejlesztsi cljainkat nem veszlyeztethetjk, nem halaszthatjuk a munklatokat” – jelentette beAndrew Stephenson kzlekedsi miniszter annak kapcsn, hogy most el is indulhat a kivitelezs, miutn korbban Boris Johnson kormnyf is ldst adta arra. A miniszter azt is hozzfzte, ez a lps azt is jelenti, hogy orszgszerte tbb ezer vllalkozst s munkavllalt biztostanak arrl, hogy munkjukra szksg van. Ezzel arra utalt, hogy a kivitelezs j munkahelyeket teremt.

A brit ptipari Tancs dvzlte a kormnyzati zld utat, megjegyezve, hogy az ptkezs megkezdse klnsen jl jn a gazdasg szmra. Hasonl llspontra helyezkedett a HS2 projektcg vezetje is, aki szerint az ptkezsek megkezdsre szolgl kormnyzati felszlts jt tesz a beszllti lncoknak, s ahogy az orszg fokozatosan elkezd kilbalni a jrvnybl, tbb ezer munkahely jhet ltre, rszben magasan kpzett munkavllalknak.

Szlettek ugyanakkor olyan llsfoglalsok, amelyek szerint nem pont egy vilgjrvny kells kzepe a legalkalmasabb idszak egy ilyen nagysgrend beruhzs elindtsra, hiszen a lellsok rengeteg vesztesget okoznak a vilg legersebbjei kztt lv brit gazdasgnak is. Ilyen helyzetben pedig ms prioritssal kellene elklteni az rtkes adforintokat, nem impozns, de veszlyes pnzgyi kitettsget jelent nagyberuhzsokra.

Kpnk illusztrci (egy Eurostar-vonat Londonban)Forrs: theo-choi/Pixabay

A koronavrus gazdasgi hatsait egybknt kormnyzati oldalrl is hangslyozzk, legutbb Rishi Sunak pnzgyminiszter intett vatossgra. A kltsgvetsi kiadsokat felgyel brit kormnyzati szerv pedig arra figyelmezetett, hogy az Egyeslt Kirlysgban hrom havi lells akkora lyukat thet a GDP-n, hogy az orszgnak 273 millird fonttal nhet a klcsntartozsa ebben a pnzgyi vben.

A projekt kapcsn, klnsen aggasztra nv kltsgei miatt rdekes adalkot jelent, hogy amikor a nagysebessg vast megkapta London elvi jvhagyst, knai vllalatok bejelentkeztek a kormnynl azzal, hogy rvidebb hatridvel s kevesebb pnzbl is megoldjk az sszekttets kiptst. Ennek rszleteirl itt rt az Origo.

Tvolsgtartsra ktelesek az ptkezseken is

Most, hogy megkezddhet a kivitelezs, az abban rdekelt vllalatok szmra – mint a Costain, a Balfour Beatty s a Skanska Construction UK – klns kihvst jelent a munkavgzs megszervezse a koronavrus miatt.

Az bizonyos, hogy az ptkezseken a munkavgzs megszervezsekor be kell tartani a brit npegszsggyi szolglat (Public Health England) ajnlsait a dolgozk egyms kztti tvolsgra vonatkozan, a fertzs megelzse rdekben.

Egy, mr lezrt ptsi terletForrs: Getty Images/Christopher Furlong

A HS2 ptsn dolgoz munkavllalkat kpvisel szakszervezet kijelentette:a munkaer biztonsgnak az elsdleges prioritsnak kell lennie az ptkezseken.

Elvrs az, hogy a dolgozk megfelel egyni vdeszkzket kapjanak a munkavgzshez, s hogy szigoran betartsk illetve betartassk az egymstl val tvolsg megtartsnak szablyait.

A HS2 vonal egyik f funkcija egybknt az lesz, hogy gyors s megbzhat sszekttetst biztostson London, Birmingham, Manchester s Leeds kztt. A vonaltl egyrszt a mostani vasti zsfoltsg cskkenst, valamint a nagyvrosok vonzskrzetben a gazdasg beindulst vrjk.