Elindult a háború a bérlők és a bérbeadók között

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A Szövetség kéri a kormányzatot hogy az üzlethelyiségek és szolgáltató helyek bérleti szerződéseire vonatkozóan:

  • rendelet útján kötelezze a bérbeadókat, hogy a bérlőkkel 2020. június 30-ig megállapodjanak a bérleti szerződés feltételeinek módosításában oly módon, hogy bérbeadók a koronavírus hatására bekövetkező forgalomcsökkenés mértékével mérsékeljék a bérleti szerződésekben rögzített bérleti díjakat és amennyiben a felek között ezen határnapig a megállapodás nem jönne létre úgy a bérlőnek jogában álljon felmondani az adott bérleti szerződést.
  • rendelet útján kötelezze a bérbeadókat, hogy 2020. március 16-tól, a koronavírus hatására bekövetkező és euróban meghatározott bérleti díjak esetén az árfolyam a vészhelyzet idejére fix 330 forint legyen.
  • dolgozzon ki korlátozó szabályozást arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a bérleti szerződésekben rögzített bankgarancia kedvezményezett ne hívhassa le automatikusan a banktól a fedezetet, illetve óvadék biztosíték esetén az óvadék jogosultja ne szerezhesse meg automatikusan az óvadék tulajdonjogát.

A kérések hátterében az alábbi tények állnak:

A március 28-tól életbe lépett kijárási korlátozás a lakosságra vonatkozóan további szigorításokat foganatosított. A járvány terjedésének fékezése érdekében a lakosság, a rendeletben felsorolt alapos indokok esetén hagyhatja el otthonát.

A rendeletben fel nem sorolt profilú kereskedelmi egységekbe, például ruházat, cipő, játék, hobbi, sport, lakberendezés, lakásfelszerelés, papír-írószervirág, gépjármű, divatcikk, március 28-tól vásárló nem mehet. Ezekben az egységekben 15 óra után, a március 16-tól életbe lépett korlátozó intézkedés okán már március 28. előtt sem tartózkodhatott vásárló.

A kormányrendeletek korlátozásai a lakosságra vonatkoznak és ez jogi bizonytalanságot eredményez az üzlethelyiségek tulajdonosai és az üzlethelyiségeket bérlő vállalkozások között.

Az üzlethelyiségek tulajdonosai, illetve azok képviselői a szerződésekben általában meghatározott nyitva tartásra kötelezik a bérlőket. Amennyiben a kereskedő nem tartja nyitva a bérelt üzletét, úgy a szerződések értelmében a bérbe adó bérleti díjon felül kötbért számíthat fel.

park22 üzleti park

1223 Budapest, Növény utca 7.

Kiadó terület: 18390 m2
Bérleti díj: 5 – 5.5 EUR
Átadás:
2020 Q4
Ajánlatot kérek

A plázákban, bevásárlóközpontokban jelenleg látogatható kereskedelmi egységek például gyógynövény, állateledel, élelmiszer üzletek is komoly forgalomvesztést szenvednek el, mert a vásárlók elkerülik ezeket a helyszíneket, ezért a szabályozásnak minden kiskereskedelmi tevékenységre ki kell terjedni.

A kereskedők március 16. óta próbálnak tárgyalásokat kezdeményezni a bérbeadókkal, mert a vásárlók a járványhelyzet miatt – teljesen érthetően – csak az alapvető szükségleteik kielégítésére törekszenek, szinte csak élelmiszerre és gyógyszerre költenek.

64 500 kiskereskedelmi egységet közvetlenül érint a jelen helyzet, mivel ezek az üzletek a kijárási korlátozások miatt nem látogatható kereskedelmi üzletek.

Ezen egységek nagy része nem bevásárlóközpontokban, vagy hipermarketekben üzemelnek, de esetükben is fennáll a bérleti díj körüli vitás helyzet. Ezért mindenképp olyan szabályozás szükséges, amely minden bérbeadóra nézve kötelező érvényű, legyen az bevásárlóközpont, hipermarket, önkormányzat. A kijárási korlátozással érintett kereskedelmi egységek jelenleg is zárva tartanak, árbevételük nulla forint.

Property Market RELOADED 2020

Találkozzunk szeptember 10-én a New York Palotában, ahol a hazai ingatlanpiac legfontosabb szakértői értékelik a koronavírus által kialakult helyzetet és a jövőbeli lehetőségeket.

A tárgyalások, egyeztetések helyett gyakran csak közleményekben értesítik a bevásárlóközpontok, plázaüzemeltetők és más bérbeadók a bérlőiket, vagy egyszerűn kiszámlázzák a szerződés szerinti bérleti díjat, mintha minden a normál üzletmenet szerint történne.

A bérbeadók hozzáállása nem egységes. Vannak olyan bérbeadók, amelyek hajlandók tárgyalni bérlőikkel, a bérleti díj, közös költség, közös marketing költség, kötbér tekintetében, de tapasztalataink szerint nem ez a jellemző.

A legnagyobb bérbeadók álláspontjuk szerint a bérleti díjtól addig nem tekintenek el, és egyéb költségek vonatkozásában addig nem tárgyalnak a bérlőkkel, amíg a kormány nem teremt egyértelmű jogi helyzetet, mert a korlátozás a vásárlóra vonatkozik, az üzleteket ki lehet nyitni.

A mostani helyzet a kijárási korlátozás végéig áll fenn, amikor is a korlátozással érintett kereskedők árbevétele nulla forint. Meg kell említeni, hogy a szektor várakozásai az egy éven belüli jövőre vonatkozóan sem fényesek. A bérbeadókkal ezért olyan megállapodások lehetnek csak elfogadhatók, amelyek a jövőre nézve árbevétel-arányossá tehetik a bérleti díjakat, mivel a járvány hatása elhúzódó lesz. Ruházati és egyéb nem létfontosságú beszerzések halaszthatók, az anyagilag is bizonytalan helyzetbe kerülő családok, illetve azok, akik tartani fognak még a fertőződéstől, csak a legszükségesebb esetben fogják felkeresni az üzleteket.

A jelen és a várható jövő helyzet miatt hangsúlyozzuk, hogy az üzlethelyiségek bérleti díjaira vonatkozóan a felek közötti rendeleti úton történő megállapodás kikényszerítése csak abban az esetben lenne segítség a kereskedelmi szektornak, amennyiben eredménytelen tárgyalás esetén a bérlő felmondhatná a bérleti szerződést.

A kérésünk értelmében megalkotott rendelet tiszta jogi környezet teremtene, amelynek segítségével a magyar kereskedők túlélhetnék a koronavírus okozta válságot és legalább a lehetősége megmaradna annak, hogy aktív résztvevői lehessenek a kereskedelem és a gazdaság újraépítésének.

A Cushman & Wakefield heti retail összefoglalója szerint egyébként a koronavírus utáni időszakban vélhetően a bírósági tárgyalásoknak is megnő a száma, éppen a bérlők és a bérbeadók közti bérleti díjak kifizetése miatti folyamatos a harc miatt. Erről az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

Címlapkép forrása: Getty Images