Elg koronavrustesztet vgez el Magyarorszg, hatkony a szrs

by Kevin | Last Updated: April 20, 2020

Ledia Lazeri, az egszsggyi vilgszervezet, a WHO budapesti irodavezetje arrl beszlt a Klubrdinak, hogy elg koronavrustesztet vgeznek el Magyarorszgon, s sikerlt elkerlni a fertzs vilgszerte ltott ugrsszer nvekedst.

“Amit mi ltunk: Magyarorszgon nem nvekszik a megbetegedsek szma exponencilisan, ahogy szinte mindenhol a vilgon. Naponta kevesebb mint 10 szzalkkal n az esetek szma, ami teht nagyon messze van az exponencilis nvekedstl” – jelentette kiLedia Lazeri.

Tegnap Orbn Viktor kormnyf Facebook-oldaln kzztett videjban kzlte, hogy mire a jrvny elri a cscspontjt (szakemberek mjus 3-ra teszik ennek idpontjt) 5 ezer llegeztetgp fog rendelkezsre llni, szmuk ksbb 8 ezerre fog nni. A kormny egyttalelrendelte az gykapacitsok 60 szzalknak felszabadtst a krhzakban.

Ez utbbival kapcsolatban Lazeri gy fogalmazott,Magyarorszg nagyon jl teszi, ha biztostja a maximlis kapacitst szksg esetre. De van remny arra, hogy nem lesz szksg erre a maximum kapacitsra.

Ezzel egytt szerinte Magyarorszg “mr el is kerlte” a fertzsek exponencilis nvekedst. “A tbbi orszggal val sszevets is ezt mutatja, hisz hat ht telt el a fertzs kitrse ta. Teht az adatok arra engednek kvetkeztetni, hogy Magyarorszgnak sikerlt menedzselnie, hogy elkerlje az exponencilis nvekedst.”

A Magyarorszgon elvgzett tesztelsi mennyisget is mltatta a WHO budapesti irodavezetje. “A WHO szerint az lenne az optimlis, ha minden egyes kimutatott s igazolt fertzs mellett 10 tesztet tudnnak elvgezni. Magyarorszgon ez az arny magasabb: 1 az 30-hoz, s miden jel arra utal – hogy ezek a tesztek megbzhatan szrik ki a pozitv eredmnyeket.”

A WHO szerint a jrvny lecsengsnek elejre ksz lesz a hasznlhat oltanyag, s mr folyik egy j teszt bevezetse is, amely kpet ad arrl, hogy mennyire tud vdekezni a tesztelt immunrendszere a koronavrussal szemben. St azt is kimutatja, hogy tallkozott-e mr a vrussal, s mondjuk, tnetmentesen vgig is ment-e rajta.