Elárulta a miniszteri tanácsadó: kicsit kizökkent a magyar járványgörbe

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Védi Kásler Miklós döntését a tanácsadója

Hosszú távú terv része a kórházi ágykapacitások felszabadítása – mondta Kollár Lajos miniszteri tanácsadó az M1 aktuális csatornán kedd este. Minden bizonnyal a napokban kirúgott két kórházi főigazgató ügye miatt szólalt meg ismét a tanácsadó:

Kiemelte: az erről szóló döntést nem most hozta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hosszú hetek óta készülnek a koronavírus-járvány terjedésére. Nem egyik napról a másikra “kényszerítették a kórházakat” betegek elbocsátására – jelentette ki, hozzátéve: Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter utasítása egyértelmű: olyan beteget nem küldhetnek el, aki emiatt életveszélyes állapotba kerülne, vagy tartósan romlana az egészségi állapota.    

Megjegyezte, sok országban hirtelen tört ki a járvány, nem volt erre felkészülve az egészségügy. Emiatt kaotikus helyzet alakult ki, sok beteg ellátatlan maradt. Közölte azt is, hogy más országok is – mint például Dánia, Németország, Svájc, és Ausztria – “átstrukturálták” a rehabilitációs ágyakat.

A HírTv hétfői műsorában is vendég volt a miniszteri tanácsadó, ahol a kórházigazgatói kirúgások kapcsán hangoztatta, hogy egy járvány esetén teljesen mások a prioritások. Hangsúlyozta, hogy másként kell gondolkodni, az utasításokat még inkább végre kell hajtani.    

Járványgörbe

Azt is elmondta, hogy az Emmiben elkészült egy modell, amely szimulálja, mi várható a járvány folyamán. Ennek alapján eddig szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát.

A görbét egy kicsit kizökkentette a fővárosi Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés

– tette hozzá.

Arról részletesen ebben a cikkünkben írtunk, hogy kiket veszélyeztet leginkább a koronavírus:

A HírTv hétfő esti műsorában is hasonlóképp fogalmazott a miniszteri tanácsadó. A korábbi szimulációt felborította az idősotthonokban történt előre nem várt megbetegedések száma, de ettől eltekintve az előre jósolt megbetegedési számokhoz közelítünk – mondta akkor. A várható magyarországi megbetegedések számát illetően április végére, május elejére reméli azok számnak csökkenését a miniszteri tanácsadó.

Címlapkép: Rendőr és mentőautók a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthona udvarán 2020. április 9-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt