Egyre drgbban tudja eladni okostelefonjait a Samsung

Egyre drgbban tudja eladni okostelefonjait a Samsung

Spread the love

Habr a koronavrus-jrvny rnyomta a blyegt az eladott okostelonok darabszmra, a Samsung egy dolognak mgis rlhet.

Az mr a februri szmokon ltszdott, hogy az ppen vilgszinten terjedni kezd koronavrus-jrvny alaposan rnyomja majd a blyegt az okostelefonok piacra. A klnbz elemzk mr akkor gyors felmrseket vgeztek, s azt talltk, hogy mg 2019 februrjban a gyrtk 99,2 milli telefont tudtak rtkesteni, addig 2020 februrjban mr csak 61,8 millit.

Habr akkor mg gy tnt, hogy a Samsungot taln kevsb viseli meg a jrvny s az ltala okozott gazdasgi visszaess, 2020 els negyedves adatait tekintve azrt valsznleg nem rl a gyrt: egy vvel korbban hrom hnap alatt 71,9 milli kszlket tudott eladni, most pedig csak 58,3 millit, ami 18,9%-os visszaess.

Forrs: Samsung

Egy dolognak azonban mgis rlhet a vllalat: mg az rtkestett darabszm cskkent, addig a kszlkek tlagos eladsi ra nvekedett, s mr egszen kzel jr a 300 dollrhoz, ami trtnelmi rekord a Samsung szmra. Ahogy az lenni szokott, alapveten itt is az elz v azonos idszakhoz viszonytanak, amikor mg az tlagos eladsi r 247 dollr volt, ez pedig mostanra 292 dollrra hzott.

Ez elg nagy ugrs, ha azt nzzk, hogy 2017 els negyedvben ugyanez ez a szm 243 dollr volt, teht a korbbi vekben kzel sem emelkedett olyan temben, mint most.

Mindennek termszetesen tbb oka is lehet, melyek elemzse taln ksbb trtnhet meg, azonban a legnagyobb piackutatk korbban is azt jsoltk, hogy az okostelefonok rtkestsei elssorban a fejld orszgokban esnek majd vissza a koronavrus-jrvny hatsra, ahol leginkbb az olcs kszlkeket vsroljk – gy teht nyugati fejlett vilgban npszer, drgbb telefonok irnt ezek szerint nem esett vissza annyira a kereslet.

A msik, hogy korbban sosem voltak mg olyan drga kszlkek a Samsung knlatban, mint az elmlt idszakban. Az 5G-ra is kpes Galaxy S20 Ultra pldul kzel 490 ezer forintos ron mutatkozott be, az sszecsukhat Galaxy Z Fliprt 535 ezer forintos ron lehetett hozzjutni a rajtkor, mg a limitlt mennyisgben elrhet Galaxy Fold mr a 600 ezer forintot is tlpte.

Akrhogy is, mg az nnepi idszakban a teljes okostelefonos piac bevtelbl mg csak 14,4%-ot tudott megszerezni a Samsung, addig ez mostanra 22,1%-ra nvekedett.

Knbl vsrol AMOLED-kijelzket a Samsung

A Samsung jelenleg a vilg legnagyobb AMOLED-kijelz gyrtja, annyira, hogy a piac krlbell 90%-t uralja. A vllalat nagyon korn belevgott az j genercis kpernyk fejlesztsbe, gy nem csoda, hogy ma mr a legtbb gyrt tlk rendel, tbbek kztt az Apple is a dl-koreaiak kijelzit hasznlja.

Bennfentes ipargi forrsok szerint egybknt a Samsung egy rdekes vltsra kszl, s bizonyos kzpkategris kszlkeiben a knai TCL al tartoz CSOT-tl (China Star Optoelectronics Technology) vehet majd kijelzket. Valsznleg a Samsung egyszeren nem brja kapacitssal, s jobban jr, ha inkbb drgbban rtkesti klss partnereknek a sajt gyrts kijelzket, s bizonyos telefonjaihoz inkbb vsrol.

A kiszivrgott kpek alapjn gy fog kinzni a Samsung Galaxy M41.Forrs: OneLeaks

Ennek megfelelen a CSOT-tl beszerzett AMOLED-paneleket nem is felskategris telefonjaiba pti majd a gyrt, hanem az els ezt hasznl termk a kzpkategriba sznt Galaxy M41 lesz.

Habr a Samsung mg mindig hasznl LCD-kpernyket bizonyos olcsbb (kevsb drga) kszlkeinek, azonban ezek szma vrl vre cskken. A vlts teht logikus: mg a tavalyi Galaxy M40 mg LCD-t hasznlt, az idei modell mr vonzbb tehet egy AMOLED-panellel.

A knai AMOLED-gyrtk egybknt nagyon szpen felfejldtek az utbbi vekben, s remek minsg termkeket tudnak ellltani. Erre mi sem jobb bizonytk, mint hogy a jelenlegi informciink alapjn az Apple is egy knai vllalat, a BOE kijelzit vsrolja majd meg az sszel bemutatkoz iPhone-paletta aljra pozcionlt modelljeihez.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *