Egy nyilvnossgra kerlt, titkos krlevl szerint a svd egyetemi krhz nem fog kezelni 80 vesnl idsebbeket

by Kevin | Last Updated: April 14, 2020

Eurpa legnagyobb egyetemi krhzban, a stockholmi Karolinska Intzetben – vszhelyzet esetn – nem biztostanak helyet az intenzv osztlyon a 80 v felettieknek, valamint azoknak a 70 v felettieknek sem, akik szv-, td- vagy vesebetegek, illetve azoknak a 60 ven fellieknek sem, akik ezek kzl kt vagy hrom betegsgben is szenvednek, derl ki egy frissen kiszivrgott levlbl – rja a V4NA nemzetkzi hrgynksg, miutn az intzet egykori professzora egy levlben szmolt be minderrl. A svd baloldali kormny, ahogy rossz dntsei s gyengesge miatt a jrvnyt voltakppen rszabadtotta llampolgraira, az embertelen krlevlre sem reaglt rdemben. Ebben a tekintetben sem vdi meg a szocialista miniszterelnk az elesett embereket.

A szegnyeket s az idseket rinti leginkbb az, ahogyan a baloldali svd kormnykoalci kezeli a koronavrusos betegeket – llaptja meg cikknek cmben az RT, amely kzztette a stockholmi Karolinska Intzetben dolgoz, ma mr 76 ves nyugdjas – chilei szrmazs – Marcello Ferrada de Noli jrvnytanra szakosodott emeritus professzor rst.

Marcello Ferrada de NoliForrs: v4na-rt

A professzor sszegezte, hogy a baloldali kormny ltal „nyjimmunitsnak” nevezett vdekezsi cl elrse ellenrea skandinv llamok kzl Svdorszgban a legrosszabbak az egymilli fre vettett adatok.Svdorszgban ez 86 halottat jelent egymilli lakosra vettve, mg Finnorszgban csak 9-et, Norvgiban 20-at. Radsul a svd hatsgok hetekig ismtelgettk, hogy a stratgijuk legfontosabb clja az idsek vdelme.

ma legtbb svd halott nagyon ids ember.ltalnos eurpai jelensg, hogy gyakorlatilag kizrlag idsek s krnikus betegek halnak meg koronavrusban, de Svdorszgban klnsen vdtelenek az ids emberek a vrussal szemben.

A 10,3 millis orszgban sszesen 10 948 fertzttet tartanak szmon, ebbl 919-en meghaltak. Htfn 465 j esetet regisztrltak, az aktv hordk szma gy 9648. 859-en fekszenek az intenzv osztlyon, k brmelyik pillanatban mestersges llegeztetsre szorulhatnak.

Ami a szegnyeket illeti, a stockholmi rgiban ez elssorban a bevndorlk ltal lakott terletekre vonatkozik, ahol olyan shonos svdek is lnek, akik nem tudtak pnzhiny miatt onnan elkltzni.A legrosszabb a helyzet Stockholm jelents rszben migrnsok lakta, Rinkeby-Kista nev klvrosban, ahol 10 ezer fre 48 fertztt jut. Ugyanez az arny egy elitebb krnyken, mint pldul Kungsholmen, csak 9 eset.

Amint arrl a helyi mdia is beszmolt – rta a professzor –a 90-es vekben Svdorszg lebontotta a krhzak nagy rszt, amelyet slyos katasztrfk esetre tartottak fenn. Most, a meglv krhzakban a koronavrussal fertztteket poljk, viszont ezrvel halasztottak el fknt idsebb embereken vgrehajtand mtteket.

Habr mrcius utols napjaiban Ann Linde klgyminiszter azt nyilatkozta, hogy a svdek „nagyon bznak egymsban, a hatsgokban, valamint a politikusokban(!), s a nyilvnossg kveti a dntseket”, ennek ellentmond a DN jsg prilis 9-i felmrse arrl, hogy hogyan tartjk be az emberek a kormny ltal krt tvolsgtartst.

Ebbl pedig az derlt ki, hogy egyre kevesebben tartjk be az amgy sem elg szigor ajnlsokat, ezrt a fertzttek szma valsznleg tovbb fog nvekedni.

Az emeritus professzor hozzfzi, hogy szerintea svd megkzelts hibs, azrt is mert – miutn a baloldali kormny nem knyszerti a polgrait kemnyebb vdekezsre – a svdek mg az ajnlsokat is kevsb tartjk be, mint azt feltteleztk.

Visszatrve az idsekkel val bnsmdra, a nyugdjas professzor korbbi munkahelye, a Karolinska Egyetemi Krhz, amely a legnagyobb Eurpban, s amely nemcsak a stockholmiakat, hanem brki mst is ellt Svdorszg terletrl, egy olyan htborzongat dokumentumot ksztett, amelyhez hasonl mg soha sehol nem volt.

A Karolinska Egyetemi KrhzForrs: V4NA

Ezt az Aftonbladet szerezte meg, s ebbl az derl ki, hogy amennyiben elfogynnak az intenzv gyak, az orvosi szemlyzet ne engedje a 80 ven felli betegeket intenzv kezelsre, tovbbne engedjk be az intenzvre azokat a 70 v felettieket, akiknl egynl tbb „jelents szervi elgtelensg” tapasztalhat, valamint azokat a 60 v feletti betegeket akiknl ugyanezekbl (szv-, td- vagy vesebetegsg) kettnl tbb szervi betegsge van.

A krhz azt javasolja az orvosainak, hogyazokat, akik ebbe a kategriba tartoznak, s akik mr intenzv polsban rszeslnek, vlsghelyzet esetn tvoltsk el az intenzvrl, hogy helyet biztostsanak azok szmra, akiknek nagyobb eslyk van a tllsre.

A dokumentumban azt is rjk, hogy a betegeket „biolgiai letkoruk”, nem pedig a tnyleges letkoruk alapjn kell rtkelni – azaz egy beteget biolgiailag idsebbnek is lehet rtkelni s fordtva. Egy nevt nem vllal orvos azt mondta az Aftonbladet cm lapnak, hogy nehz lesz a beteg biolgiai letkornak meghatrozsa.

A lap krdsre a Karolinska PR-osztlya csak annyi mondott, hogy az irnymutats a svd Nemzeti Egszsggyi s Jlti Tancs ltal kiadott irnymutatson alapul, amely ugyan nem tartalmazott konkrt korcsoportokat, de tartalmazta a „biolgiai kor” meghatrozst.

Bjrn Eriksson, a stockholmi rgi egszsggyi igazgatja azzal nyugtatta meg az jsgrt, hogy az intzetben 300 intenzv gy van, s olyan mg eddig soha sem trtnt meg, hogy mindegyiket elfoglaltk volt a betegek. Jelenleg is „csak” 90 ilyen gy foglalt.

Emberksrletet hajt vgre az inkompetens baloldali svd kormny

Ahogy arrl az Origo is beszmolt a Szzadvg Alaptvny egyik vezet elemzjnek az rsa alapjn, a Stefan Lfven vezette szocildemokrata-zld kisebbsgi kormny, amit a parlamentbl, teht kvlrl tmogat kt kis liberlis prt, a sehol sem mkdkpes nyjimmunitsra hivatkozva, tulajdonkppenemberksrletet hajt vgre a sajt llampolgrain.

Stefan LfvenForrs: AFP/Thierry Charlier

A nyjimmunitsi modell mr ltvnyosan megbukott Nagy-Britanniban s Hollandiban is, de a svd kormny grcssen ragaszkodik ehhez. Ennek tudhat be az is, hogy Svdorszgban nincsenek olyan szigor kijrsi korltozsok, mint a tbbi eurpai llamban.

Hogy mi lehet ennek a hozzllsnak az oka, csak tallgatni lehet. Egyes svd sajtorgnumok arra hvjk fel a figyelmet, hogy a stockholmi baloldali kormnykoalci tagjai – eurpai sszehasonltsban rendkvl kpzetlenek – tbben nem rendelkeznek egyetemi diplomval sem,Stefan Lfven kormnyfnek az utols befejezett tanulmnya egy egyves hegesztkpz. Ennek ellenre 2014 oktbere ta Svdorszg ln ll.

Ahogy arrl beszmoltunk, Svdorszgban az iskolk, a vendglt- s szrakozhelyek, valamint a sportltestmnyek egytl egyig nyitva maradtak, a bevezetett gylekezsi trvny tilalma pedig egyedl az 50 ft meghalad csoportosulsokra vonatkozik.

Pedig Svdorszg tbb orszggal szemben helyzeti elnybl indult, hiszen viszonylag korn, janur 31-n regisztrltk az els igazoltan koronavrussal megfertztt beteget, gy a februr vgi, mrcius eleji, gynevezett felvel peridusig a kormnynak szmtalan megelz intzkeds bevezetsre lett volna lehetsge.

Egy Stockholmban l magyar orvos nemrg azt nyilatkozta, a svd egszsggyisek legnagyobb flelme most az, hogy kifogyhatnak a megfelel szemlyi vdfelszerelsbl, s ki lesznek tve a fertzs kockzatnak.

Svdorszgban gyakorlatilag valamennyi vdfelszerelsbl hiny van, nincs elegend szjmaszk, arcpajzs s izolcis ruha.Svdorszgban kevs az aktv (gygyt) fekvbeteggy, kevesebb mint egyharmada a magyar kapacitsnak. Ez vonatkozik az intenzv osztlyokra, a llegeztetgpek szmra is – fzte hozz.

A magyar orvos elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint a svdek az eurpai listk vgn vannak a fentiek tekintetben.

A Svd Kzegszsggyi Hatsg vezetjtl 2000 orvos nylt levlben kveteli nem megfelel karantn- s szrsi stratgijnak megvltoztatst a kormnytl, de mindhiba.

Ha ez nem lenne elg, mg az is slyos problmt okoz a svd egszsggynek, hogy a Finnorszg ltal bevezetett hatrzr miatt mr nem igazn jnnek a finn orvosok s polk, akik idig tudtk ptolni a svd egszsggyi szemlyzet hinyt.