Egy kecskeszakll oroszln nyuszijelmezben

Egy kecskeszakll oroszln nyuszijelmezben

Spread the love

Ha nem is egy j Miguel Indurain, Lance Armstrong vagy pppen Eddie Merckx van a kecskeszakll mgtt, az biztos, hogy a 28 ves Julian Alaphilippe mg jnhny vig meghatroz nv lesz az orszgti kerkprversenyeken. Az j vilgbajnok az elmlt kt vben egyre tbb s egyre komolyabb versenyt nyer, j a sprintekben, elg ers a hegyeken, s risi harcos, amivel a legtbb rajongt szerzi. Nha meg felteszi a bohc sipkt, ahogy trtnt az minap is. Lssuk, kivel is llunk szemben!

Ktszer ugyanabba a folyba nem lehet lpni. De megprblni azrt meg lehet, nem? Persze, de minek, krdezzk mi, mire rkezik a vlasz Loulou-tl, hogy “mert csak”. Oktber 4-n a friss orszgti mezny vilgbajnok, Julian Alaphilippe ismt oktatta a meznyt, ahogy tette azt Imolban is, kirobban formban formban tekerte vgig a legends 257 kilomteres Lige–Bastogne–Lige versenyt, s karjt a cl eltt magasba lendtve elsknt viharzott t a clkapun. Illetve vrjunk csak!Kicsit elszmolta magt, s a clvonalig – ahogy azt egy kilezett sprintben kell – becslettel pedloz friss Tour de France-gyztes szlovn Tadej Pogacar orrhosszal megelzte. Alaphilippe-et radsul egy veszlyes manver miatt – a vide elejn ltszik, ahogy bevg Pogacar el – mg vissza is soroltk, gy a pezsgzs helyett be kellett rnie az tdik hellyel.

De egy igazi bajnok soha nem adja fel, gy aztn hrom nappal ksbb a Brabant Nyll elnevezs 197 kilomteres egynaposon mris jhetett az ismtls. Alaphilippe megint j helyzetben az utols kilomteren, rzi, hogy mikor kell reaglni a tmadsra, mikor kell indtani az ellenakcit, s rzi, ha nyert.Most valban nyert is, de a lasstson ltszik, hogy nagyjbl egy arasszal elzte meg a hromszoros cyclocross-vilgbajnok, Mathieu van der Poelt, ahogy az is, hogy riadtan nz ki balra: “Mon Dieu, csak nem toltam el mr megint?”

“Elismerem, nagyon elgedett voltam, ahogy lttam milyen gyorsan kzeledik a clvonal. Egy kis izgalom meg nem rt senkinek, ugye? Legalbb nem unatkoznak a szurkolk. A vasrnapi csalds utn a legjobbkor jtt ez a siker. tgondoltam, hogy mi is trtnt, s ide mr gy jttem, hogy nem volt rajtam nyoms, csak jl akartam magam rezni a verseny sorn. Nem szmtottam r, hogy gyzhetek, gyhogy most nem is lehetnk boldogabb” – mondta a clba rst kveten Alaphilippe.

Bringra termett

A kis Julian, aki Franciaorszg mrtani kzepn, egySaint-Amand-Montrond kisvrosban ltta meg a napvilgot 1992-ben, a cyclocross szakgban kezdte szrnyait bontogatni, ami olyan jl sikerlt, hogy 2010-ben megnyerte a junior vilgbajnoksgot. A szakg ktsgkvl j belp az orszgti bringzshoz: a jobbra sszel s tlen rendezett versenyek megedzik az embert, aki megtanulja elviselni a legzordabb idjrsi krlmnyeket (es, havas es, h, hideg), s a legklnflbb terepeken (aszfalt, macskak, kavics, murva) is ura lesz a bicajnak, ha arra kerl a sor.

A tehetsges fiatalt gyorsan ki is szrta magnak a 2003-ban alaptott, s nagy terveket szvget belga Quickstep, ahol 2003-04-ben Bodrogi Lszl is tekert. Alaphilippe jl ment a fikcsapatban (2013-ban 4. lett az orszgti Eb-n s 9. az U23-as vb-n, a rangos Tour de l’Aveniren pedig megnyerte a pontversenyt), gy a kvetkez vben, azaz 2014-ben mr a profik kztt tallta magt olyan menk kztt, mint Tony Martin, Michal Kwiatkowski, Rigoberto Urn, vagy ppen Mark Cavendish (30 Tour-, 15 Giro-szakaszgyzelem).

Alaphilippe nem esett ktsgbe a menk kztt, st gyorsan tekintlyt szerzett magnak. 2015-ben az egynapos Vallon krn Kwiatkowski segtjeknt llt rajthoz, a lengyel azonban annyira leszakadt, hogy a csapatfnk engedlyt adott a fiatal csiknak, hogy maga menjen a gyzelemrt. Ez vgl nem jtt ssze, de Alejandro Valverde mgtt msodiknak lenni, nem rossz teljestmny. Ahogy az els Lige-Bastogne-Lige versenyn is a spanyol legenda tudta csak megelzni. A Tour of Californin ugyancsak msodik lett, a gyztes Peter Sagan (akinek a napszemveg-szponzora miatt lland helye van a naptrban a kaliforniai krnek) tudta csak megelzni az sszetettben, mghozz 3 msodperccel, ksznheten az utols, sk szakaszon szerzett jvrs pontoknak.

Egy 22 ves, els ves profitl ez tbb mint bravros bemutatkozs volt. A nagyszer vre aztn egy betegsg vetett rnyat: fertz mononuklezist mutattak ki a francinl, ami hnapokra kivette a versenybl s az edzsekbl.

Irny a Tour de France

A betegsgbl aztn megersdve trt vissza, olyannyira, hogy tavasszal megnyerte a 2016-os kaliforniai krversenyt, megint msodik lett a Vallon krn, mg a nagy nev monumentum versenyen, aCritrium du Dauphin-on sszetettben hatodik lett, s hazavihette a legjobb fiatalnak jr fehr trikt. Teljestmnyvel meggyzte a csapatvezetst, akik betettk a Tour de France-on indul csapatba, s nem tettk rosszul: t szakaszon t viselte a legjobb fiatal fehr trikjt, a 16. szakaszon pedig mr eljtt az az Alaphilippe, akit annyian szeretnek: v lett a legaktvabb versenyznek jr piros rajtszm.

Riban mr eslyesknt llt rajthoz a meznyversenyben, azonban az utols lejtn bukott, gy csak a negyedik helyen rt clba.

A kvetkez vben, azaz 2017-ben ugyan “csak” 5. lett sszetettben a Prizs-Nizzn, azonban egy jabb tanjelt adta, hogy igazn komoly sszetett men lehet belle: megnyerte az emelkeds befutval neheztett idfutamot.Az addig csak sprinterknt elknyvelt fiatal ekkor kerlt be igazn a menk kz, aki j az idfutamban, brja lbbal a hegyeket, s ahhoz kpest, hogy milyen kicsi (173 cm, 62 kg), letveszlyes a sprintekben – mrpedig a hromheteseket ppen azoknak “talltk ki”, akik mindenben jk.

Ebben az vben mutatkozott be a Vuelta a Espann, ahol a 8. napon megszerezte els szakaszgyzelmt egy Grand Touron. Egy klasszikus Alaphilippe-gyzelem volt: tmadt, tmadt, tmadt s az emelkeds utols kilomteren mindenkit leszaktott, aki addig tartani tudta a tempjt.2018-ban kt egymst kvet Valverde elleni veresg utn risti menve megnyerte a Vallon krt, tudatostva minden ellenfelben, ha valaki mg nem vette volna a lapot, hogy t egy ilyen sprintben szinte lehetetlen megverni. Laurent Jalabert 1997-es sikere utn nyerte meg jra a franciknak a klasszikus egynapost.Nyilvnval volt, hogy kihagyhatatlan a Tour de France-csapatbl, ahol minden francia szvet meghdtott, amelyikkel ne tette volna meg mr addigra. A kegyetlen 10. szakaszon az sszes hegyi hajrt elvitte, msfl perc elnnyel nyert Ion Izaguirre eltt, a cmvd Chris Froome-nak pedig kzel 3 s fl percet adott. Ugyancsak behzta a 16. szakaszt, s vgl 170 pontot szerezve hatalmas elnnyel nyerte a pttys trikrt foly hegyi pontversenyt a msodik helyezett, 91 pontot sszekapar Warren Barguil eltt.

rik az a Grand Tour-siker

2019-ben s 2020-ban mg nem jtt ssze, de a jelek egyrtelmen azt mutatjk, hogy a francik jra remnykedhetnek, hogy Bernard Hinout 1985-s sikere utn hamarosan jra lesz francia sszetett gyztes a Tour de France-on. 2019-ben mr nem volt sok hja: Alaphilippe megnyerte a 3., dimbes-dombos s a 13. szakaszt, a Pau-i idfutamot, sszesen 14 napig rizte a srga trikt, s, ha a prizsi befut napjt nem szmtjuk, hiszen ott az sszetettrt mr csak a legritkbb esetben megy harc, akkor az utols eltti versenynapig a francia llt az len.

Julian Alaphilippe a Tour de France sszetett versenynek els helyn ll versenyzt megillet srga trikbanForrs: AFP/Marco Bertorello

Vgl 4 perc 5 msodperc htrnnyal lett 5. az sszetettben. Prizsban azrt felllhatott a dobogra, mint a legtbbet tmad brings a hrom ht sorn.

Alaphilippe nagy fegyvere lehet, hogy – egyelre legalbbis – nincs rfeszlve arra, hogy neki mindenhogy hromhetest, st Tour de France-ot kell nyernie. Ez ugyangy ltszott a Brabant Nyl utn fentebb idzett nyilatkozatban, mint abban, ahogy a Lige-Bastogne-Lige rgtn elismerte, hogy hibzott, vagy ppen ebben a kis videban, amit a karantn alatt tett ki a kzssgi oldalra:


De abban is ltszik, hogy nagy versenyzvel van dolgunk, ahogy ezeket a versenyeket menedzseli: remek taktikus, nagyon rzi, hogy mikor kell tmadni, mikor kell meghzdni, s hagyni, hogy ms tmadjon, majd tvenni a tempjt, rakni r kereket, majd megindulni a legjobb, az ellenfl szmra pedig a legrosszabb pillanatban.

A koronavrusjrvny alatti lells nem tette tnkre a formjt: ismt szakaszt nyert a Touron, ezttal ngy napon t volt srgban, s megint begyjttt egy piros rajtszmot a harciassgval. Viszont mg elkvet olyan hibkat, mint, hogy az utols 20 kilomteres, mr tiltott szakaszon vesz fel frisstt, amirt 20 msodperces bntetst kap.

A szeptember vgi imolai vilgbajnoksgon a meznyversenyben rtelemszeren volt az egyik francia indul, s, ha mr ott volt, akkor el is hozta a szivrvnyos trikt. A mr mondhatni a vdjegyv vlt taktikra ezttal sem volt ellenszer: a rendkvl hossz, 258 kilomteres verseny sorn vgig szemmel tartva a szkssel prblkozkat, kivrt a meznyben, majd, nan, hogy az utols emelkedn gy hagyta llva a rivlisokat – a korbbi vilgbajnok Kwiatkowskit, a Touron 2. Primoz Roglicot, vagy az idei Miln-San Remt megnyer Wout van Aertet, hogy azok a poros nyomt sem lttk.1997 utn nyert ismt vb-aranyat a meznyversenyben a franciknak, egy jabb rovtkt tve a neve mell a sportg trtnelemknyvben

“Egy lmom vlt valra ezzel a gyzelemmel, ez letem eddig legnagyobb sikere. Tbbszr is kzel voltam hozz, de sosem jrtam sikerrel (2018-ban 8., mg 2019-ben 10. lett – a szerk.). Nagyon elszntan rkeztem, s vgl valra vlt lmaim napj” – mondta az imolai clba rst kveten. A gyzelmet, csakgy, mint a Tour-szakassikert a nyron elhunyt desapjnak ajnlotta.

“Van Aerttl tartottam a legjobban, de volt valaki, aki mg nla is jobb volt – mondta meghatva Patrick Lefevere, a Quickstep els embere. – Pran vannak csak, akik ezeken az emelkedkn kpesek kvetni Juliant. A gyzelem utn rendkvli rzelmek trtek el belle, azt krdezte tlem, hogy bszke vagyok-e r. Ht persze, hogy bszke vagyok.

A csapata is bszke lehet r, a Deceuninck-Quickstep egy egyedi Specialized kerkprral lepte meg, a Lige-t mr ezzel vesztette el – azaz mg mindig van mint tanulnia, de mr ksztik el szmra a katedrt, ahonnan fogja oktatni a meznyt.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *