Edzs helyett nightclubba jrt minden idk leglustbb F1-es piltja

by Kevin | Last Updated: April 22, 2020

A Ferrarival kis hjn F1-es vilgbajnoki cmet nyer Eddie Irvine-t nem nagyon lehetett rvenni arra, hogy profi sportolhoz mlt mdon ljen, pedig korbbi fnke szerint ha gy tesz, simn vilgbajnok lett volna.

Az vek-vtizedek sorn szmtalan eltkozolt tehetsg fordult meg a Forma-1-ben, kzlk sokan pedig brmifle komoly eredmny nlkl tvoztak az autsport cscskategrijbl. Nem gy Eddie Irvine, aki ngy futamgyzelme mellett 26 dobogs helyezst tudhat magnak, 1999-ben pedig msodik lett az sszetettben, miutn az utols futamig harcban volt a vilgbajnoki cmrt. Korbbi fnke szerint azonban ennl is tbbre lett volna kpes, ha nem olyan mrhetetlenl lusta.

1993-ban, a Japn Nagydjon kezdte F1-es plyafutstForrs: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

Irvine az 1993-as Japn Nagydjon mutatkozott be a Forma-1-ben a Jordan szneiben, rgtn els versenyn pedig azzal hvta fel magra a figyelmet, hogy tban a pontszerz hatodik hely fel visszaelzte az t lekrz Ayrton Sennt, aki emiatt a verseny utn felpofozta. Az 1994-es s 1995-s szezont is a Jordannl tlttte, majd 1996-tl Michael Schumacher csapattrsa lett a Ferrarinl. A ksbbi htszeres vilgbajnok mellett nem sok babr termett neki, els gyzelmt is csak az 1999-es kaotikus szezonnyitn aratta, Schumacher lbtrse azonban utat nyitott szmra a vilgbajnoki csata fel. Vgl az utols futamig harcban volt Mika Hkkinennel, de nem sikerlt megnyernie a cmet.

Korbbi fnke, Eddie Jordamn, az egykori F1-es Jordan-istll alaptja s tulajdonosa gy vli, Irvine hihetetlen lustasga fosztotta meg t attl, hogy karrierje sorn felrjen a cscsra.

Az Off The Ball FM-nek nyilatkozva szba kerlt, hogy Jordan mindig is korn kelnek szmtott-e, mivel egyszer a BBC riportere korn reggel mr a hza eltt tallkozott vele, amint pp futni ment. Jordan erre belekezdett egy Irvine-rl szl trtnetbe. „Ha jl emlkszem az esetre, akkor ppen Eddie Irvine-t prbltam rvenni, hogy csinljon mr valamit, mert gyakran egsz nap csak lt a seggn a laksban – meslte egykori piltjrl. minden idk leglustbb versenyzje, ami sajnlatos, mert knnyedn vilgbajnok lehetett volna. Ilyen volt a stlusa. Hazart a nightclubbl s fel sem kelt dlig, vagy nha mg ksbbig.”

Schumachert a mezny legfittebb versenyzjnek tartottk plyafutsa alatt. Irvine pont ennek az ellentte voltForrs: Getty Images/Michael Cooper

Jordan persze nem nzte j szemmel, hogy Irvine nem hajland nagy hangslyt fektetni a fizikai felkszlsre, s kls segtsghez folyamodott. „Felbreltem egy tanrt, aki korbban heti hromszor edzett velem. Azt mondtam neki, »Barry, helyretennd krlek ezt a srcot?« Szinte mr knos volt, annyira megfenyegettem, hogy biztostsa, Irvine reggel Oxford utcin fusson. Gyakran tndtem rajta, hogy mg csak most megy-e haza a bulibl, vagy csak most kelt fel. De ez volt Eddie Irvine, ms tpus volt. Vicces volt vele dolgozni, ugyanakkor nagyon dht is. Gyakran teljesen kihozott a sodrombl.”

Az azta televzis szakrtknt dolgoz egykori csapattulajdonos azt is felfedte, mi volt Irvine erssge, ami nem csak plyafutsa sorn, hanem 2002-es visszavonulsa utn is segtette sikeress vlni, utbb mr az zleti letben.

Irvine manapsg sikeres zletemberknt li az lettForrs: NurPhoto via Getty Images/Massimo Bertolini

„Nos, egyrtelmen nem a fizikuma volt az. Nagyon ravasz mdon intzte a dolgait, visszatekintve taln az egyik legokosabb s legravaszabb pilta volt. Nem azrt, mert annyit tanult volna, hanem a megrzseinek, az sztneinek ksznheten – magyarzta Jordan. – Remek kpessge volt arra, hogy felismerje, ppen hol tart, s abbl kihozza, amit lehet. Ez nem csak az autversenyzsre, hanem a ksbbi letre is igaz, ahogy kpes volt pnzt csinlni, felismerni, hogy mikor fektessen be, mikor vegye ki a pnzt. Kpes arra, hogy tlssa az adott helyzetet s teljes mrtkben kihasznlja. Most mr ltom, hogy miknt mkdtt, miknt lte az lett. Igazn gondtalan fick volt, szerettem volna n is olyan gondtalan lenni, mint .”