Dtri-csodagl s egy felejthetetlen futballeste Bcsben

by Kevin | Last Updated: April 17, 2020

„Fl Magyarorszg” megindult Bcsbe, hogy ott legyen azon a mrkzsen, amelyen a magyar labdarg-vlogatott kijuthatott az 1986-os mexiki vilgbajnoksgra. Ebben persze volt nmi klti tlzs – hiszen „csak” 6000 szerencss magyar szurkol lehetett ott a Hanappi-stadionban. k azonban valdi futballcsodt lthattak s lhettek t. Mezey Gyrgy csapata 35 ve jutott ki a mexiki focivbre.

13 ves voltam 1985-ben. ltalnos iskola, 7. osztly, htkznap szigor napirend, este 8-kor lefekvs, nem volt kegyelem, nem voltak kivtelek. De 1985. prilis 17-n minden mskpp alakult. Ezen az estn eldlhetett, hogy a magyar labdarg-vlogatott kijut-e a mexiki vilgbajnoksgra. Ehhez Bcsben kellett legyzni az osztrkokat.

A selejtez 6 mrkzse

Magyarorszg-Ausztria 3-1
Hollandia-Magyarorszg 1-2
Ciprus-Magyarorszg 1-2
Magyarorszg-Ciprus 2-0
Ausztria-Magyarorszg 0-3
Magyarorszg-Hollandia 0-1
A magyar csapat 5 gyzelemmel s 1 veresggel, csoportelsknt jutott ki a mexiki vilgbajnoksgra.

Hosszas krlels utn engedtk meg szleim, hogy a szobmban lv Minivizor-tvkszlken nzhessen a kzvettst s lthassam a Mezey Gyrgy vezette csapat mennybemenetelt.

Labdarg vilgbajnoki selejtez, 5. csoport. 5. fordul
Ausztria-Magyarorszg 0-3 (0-2)
Bcs, 22.000 nz. Vezette: Baumann (svjci).
Ausztria: Koncilia – Lainer, Weber, Pezzey, Degeorgi (Trmer) – Hrmann, Prohaska, Jara, Oberacher (Polster) – Schachner, Krankl.
Magyarorszg: Disztl P – Sallai, Rth, Garaba, Pter Z. – Kardos, Nagy A., Dtri – Kiprich, Nyilasi, Esterhzy.
Gl: Kiprich (21., 34.), Dtri (48.)

Azta ezerszer megnztem mr Dtri Lajos szdletes, visszahzs gljt (ez volt a harmadik), ehhez hasonlan szp glt a szke magyar taln a lengyeleknek ltt szabadrgsbl 1987-ben a Npstadionban. Csakhogy annak a meccsnek kzel sem volt akkora jelentsge, mint az 1985-s bcsi tallkoznak. Amelyre kisebb npvndorls indult meg Magyarorszgrl. Az osztrk szvetsg hivatalosan 3000 jegyet adott t az MLSZ-nek, de a meccsen mgis 6000 magyar nekelt a leltn. Hogy csinltuk? Ht csak annyi trtnt, hogy az osztrk jegytulajdonosok szerdn dleltt a bcsi Mariahilferen jegyzrr vltoztak s szemrebbens nlkl adtk el sajt jegyeiket az erre htoz magyaroknak. Sokan ugyanis jegy nlkl lptk t a hatrt, abban remnykedve, hogy Bcsben majd megoldjk valahogy. Megoldottk.gy utlag visszanzve a legends meccsek sorba emeljk ezt a 3-0-t, de a tabelln mr a kezds eltt nagyon biztos volt a magyar vlogatott helyzete. A Mezey-csapat 4 meccsbl 8 pontot szerezve (a ngy gyzelem kztt volt az 1984-es rotterdami siker Hollandia ellen, amely a maga nemben sokkal elkpesztbb volt, mint a bcsi 3-0) az els helyen llt. A hollandoknak s az osztrkoknak 4-4 pontjuk volt, de azt mindenki tudta, hogy egy jabb gyzelem a mexiki repljegy megvltst jelenti a magyar egyttesnek.

Az osztrk kering, vagy a magyar csrds szl-e szebben a mrkzsen? – tette fel a krdst Knzy Jen, a Magyar Televzi Bcsbe kikldtt riportere, idzve az osztrk jsgokat. Meghkkenst csak az keltett, hogy az osztrk szvetsg a mindssze 22 ezer nz befogadsra kpes Hanappi-stadionba vitte a tallkozt. ppen azrt, hogy megakadlyozzk a mg tbb magyar szurkol kiutazst, hiszen gy sokkal kevesebb jegyet kellett tadni a magyar szvetsgnek.

A mrkzs kt hse: Dtri s Kiprich nnepel a Magyarorszg – Ausztria vilgbajnoki selejtez mrkzs utn a bcsi Hanappi-stadionbanForrs: MTI/Nmeth Ferenc

„Kiprich Jzsef olyan tehetsg, akinek mr most meg kell tanulni a nevt” – mondta a meccs utn Beppo Mauhart, az osztrk szvetsg elnke. A tatabnyai fiatalember ltte a magyar csapat els kt gljt, igazi klasszisteljestmnyt nyjtva a csatrposzton.

„Kiprich, nagyszer, be lehet fejezni egy szlval. Nagyszer a cselsorozat, gl. Fantasztikus glt ltt Kiprich. Ezt a hidegvrt, ahogy vgigvitte a labdt, ahogy kicselezett mindenkit, ez valami egszen kprzatos dolog volt. ppen az osztrkok elleni budapesti mrkzsen volt elszr vlogatott Kiprich Jska. Azta megragadt a nemzeti tizenegyben. 22. perc a Hanappi-stadionban, megvan a vezets.” (Knzy Jen.)

Az orszg ekkor tnyleg futball-lzban gett. (A 2016-os Eb-szereplsig nem is volt tbbszr olyan v, amikor ehhez hasonlt tlhettnk.) A magyar vlogatottal prhuzamosan, egszen az UEFA Kupa-dntig menetel Videoton s a Mezey-csapat olyat adott a futballkedvelknek, amelyre a mai napig htborzongat visszaemlkezni. Akkor is, ha e feledhetetlen bcsi este utn a Npsport prilis 19-i rtkelsben a cikkr mris megprblt relativizlni.A magyar labdargs tengernyi baja geten jelentkezik, s ez gy lesz holnap is. Morlis krdsekben, a bajnoksg sznvonalban, a szakmai munka hullmzsaiban, a vezets kvetkezetessgben.” Tessk mr megmondani: alig 24 rval a valban szenzcis gyzelem utn tnyleg errl kellett rtekezni?

„Dtri, majd Sallai tolja meg nagyon finoman, Esterhzy. De kr, be kne adni Marci, gyis van. Nyilasi, nincs bent… de ez igen s Kiprich a msodik gljt lvi. Brav, Jska. 2-0. 34. perc. Itt a nyer ember. Esterhzy megforgatja, lelteti, s Nyilasi mr befejelhetn, de pont Koncilinak. Aztn Nyilasirl Kiprich el vgdik, Kiprich csszik, megy, odar s mg ppen idben r oda. Mr egy picit megijedtem, hogy Nyilasi kihagyta a helyzetet, hogy megint megmenekl az osztrk kapu a gltl, de Nyilasi tovbbment, s gy van lehetsge Kiprichnek, hogy a msodik magyar glt lje a Hanappi-stadionban” (Knzy Jen.)

A klfldi lapok kiss ms hangvtelben rtak a szenzcis magyar teljestmnyrl. A spanyol El Pais kiemelte, hogy Eurpbl elsknt a magyar csapat jutott el a mexiki vb-re. A Radio Nacional nev spanyol rdilloms sportriportere egyenesen gy fogalmazott, hogy a vilgbajnoksgon j lenne elkerlni Magyarorszgot. Az angol lapok szintn nagy terjedelemben foglalkoztak a meccsel. A Daily Mail azt rta, hogy Dtri Lajos glja volt a pecst a Mexikba utaz magyar jtkosok tlevelben.

„Jn a labda, Dtri r tud-e dlni? Visszahzza, gl! Nagyszer, micsoda Dtri-gl, ht itt csupa klasszis megoldst ltunk ma. A legutbbi bajnoki fordulkban Dtri szenzcisan jtszott, s hogy nem vletlen a j forma, micsoda gl, krem. Ahogy ez meg van rva a nagyknyvben. Az olyan jtkos, aki ilyen hidegvrrel, ilyen megoldst vlaszt…mutat egy lvcselt, visszahzza, tteszi a msik lbra, Koncilia ott toporog eltte, de hiba. Nincs mese.” (Knzy Jen.)

Ekkor mr a 6000 magyar szurkol folyamatos Mexik, Mexik kiablssal szrakoztatta nmagt s hergelte a jtkosokat. Amikor pedig a svjci br lefjta a meccset, olyan rm vette kezdett, amelyet nagyon rgen lttunk.

Nyilasi Tibor kapura tr az Ausztria-Magyarorszg vilgbajnoki selejtez mrkzsen a bcsi Hanappi-stadionban. A magyar csapat megnyerte a mrkzst 3:0-ra. MTI Fot: Nmeth FerencForrs: MTI/Nmeth Ferenc

Mezey Gyrgyt a jtkosai a levegbe dobltk, mikzben az osztrk tvsek a lefjs utn szinte azonnal beadtk a vge fcmet s elvettk a kpet. Knzy Jennek is el kellett bcsznia. Ms volt akkor a vilg. Ma egy ilyen diadal utn msfl rig hallgatnnk a nyilatkozatokat, az rtkelseket. Akkor pillanatok alatt magunkra maradtunk, hogy ki-ki vrmrsklete, tudsa szerint prblja meg feldolgozni azt, ami Bcsben trtnt.

1985. prilis 18-n, cstrtkn boldogan s bszkn mentem reggel az iskolba. A folyosn, az osztlyteremben, a tornaltzben egyetlen tma volt aznap: hogyan gyzte le 3-0-ra Magyarorszg Ausztrit az elz estn a bcsi Hanappi-stadionban. Mi a magunk mdjn prbltunk rlni. Aztn elolvastunk egy Nyilasi Tiborral ksztett interjt a Kpes Sportban, amelynek egy bekezdst most ideteszem, hiszen aligha van olyan olvas, aki erre emlkezne. Vissza is szlltunk a fldre, rgvest.

Mezey Gyrgy, a magyar labdarg-vlogatott szvetsgi kapitnya rl a Magyarorszg-Ausztria vilgbajnoki selejtez mrkzs vgn a bcsi Gerhard Hanappi StadionbanForrs: MTI/Nmeth Ferenc

„Mg ezutn a mrkzs is volt, aki cinkosan elrulta nekem, hogy jl tudja, a msodik gl eltt lepattintottam Koncilirl a labdt Kiprich el, mert ugyebr mgsem akartam glt szerezni az osztrkok ellen. Az ember esze megll. Ha n ezt egy beadsra vetdve meg tudnm csinlni, akkor nem Maradonrt fizettek volna 8 milli dollrt, hanem rtem 10 millit.”

Arrl sem rtunk sokat – s akkor, 1985 prilisnak kzepn nem sejtettk -, hogy ennek a csapatnak ez lesz az utols olyan ttmrkzse, amelyre gy lehet emlkezni. Mert a kvetkez vb-selejtezn, 1985. mjus 14-n, Budapesten kikaptunk Hollanditl, az utna kvetkez ttmeccs pedig mr a szovjetek elleni 0-6 volt a mexiki vilgbajnoksgon. Ezt ugyan kvette mg egy diadal Kanada ellen (2-0), de a mexiki vb-n tbb siker mr nem jutott Magyarorszgnak, amely nem kerlt a 16 kz s hazautazott. Mg dbbenetesebb, hogy a kvetkez sikeres ttmeccse a csapatnak az 1987. februr 8-i Ciprus-Magyarorszg Eb-selejtez volt, amelyen mr Verebes Jzsef irnytotta a magyar vlogatottat. De addigra mr sztzavartk a Mezey-fle vlogatottat, azaz a frdvzzel a gyereket is kintttk. Kr volt. De ezt mr csak mai fejjel rhatjuk le. Akkor senki sem akadt, aki felemelte volna a szavt.

Egy msik prilis 17-e

1991.prilis 17. is nevezetes dtum volt a magyar labdarg-vlogatott trtnetben. A csapat ekkor jtszotta az els meccst a szovjetekkel azok utn, hogy 1986-ban Mexikban 6-0-ra nyertek ellenk Jakovenkk. A Npstadionban 1991. prilis 17-n 60 ezer nz gylt ssze. A felfokozott vrakozs annak szlt, hogy a Mszly Klmn vezette trsasg ennek az vnek az elejn 4-2-re legyzte bartsgos meccsen a spanyolokat Santanderben. Meg annak, hogy 1990 szn 1-1-et jtszottunk hazai plyn a vb-bronzrmes olaszokkal az Eb-selejtezn. A Npsport az v meccsnek kiltotta ki a 91-es magyar-szovjetet. A sportsajt a vgletekig felspannolta a kzvlemnyt. Ezek utn risi volt a csalds, mert a szovjet csapat Mihajlicsenko gljval 1-0-ra nyert a Npstadionban. Ezzel a magyar egyttes Eb-selejtezs remnyei egy pillanat alatt szlltak el.

A cikket az Arcanum Digitlis Tudomnytr segtsgvel rtuk meg.